REPLICA ONLINE CONSTANTA

7.9° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
7.9° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

Dr. Raed Arafat, în vizită la Constanța. Ce spune despre acuzațiile că la Primiri Urgențe se așteaptă cu orele

Dr. Raed Arafat, în vizită la Constanța. Ce spune despre acuzațiile că la Primiri Urgențe se așteaptă cu orele

Replica API 24 iunie 2018 | 19:42 301

Întâlnire cu tinerii din Constanța

Fondatorul SMURD, fost ministru al Sănătății și actual secretar de stat în ministerul de resort, dr. Raed Arafat, s-a aflat, vineri, 22 iunie a.c., la Constanța, la invitația Asociației Elevilor din Constanța, pentru a le vorbi tinerilor din județul nostru în cadrul evenimentului „Dialog despre viitor”, ediția a II-a.

Acesta le-a vorbit elevilor și studenților despre evoluția sistemului de intervenție în cazuri de urgență, felul în care a depășit presiunea pe care autoritățile o exercitau asupra dorinței ca SMURD să existe, dar și cum a fost depășită, revoluționând sistemul și plasându-ne pe același loc cu țările occidentale.

Printre subiectele aduse în atenția tinerilor s-a numărat și intervenția de la „Colectiv”. Din păcate, așa cum a punctat și dr. Raed Arafat, sunt destule voci care încă acuză că la incendiul din clubul bucureștean Colectiv, în urma căruia au murit zeci de persoane și alte zeci au fost rănite grav, autoritățile nu ar fi intervenit destul de prompt. Dr. Raed Arafat îi contrazice. „Singura intervenție de care se plânge lumea este intervenția de la Colectiv. Dar putem demonstra, în orice secundă, că intervenția de la Colectiv era în parametri, ba chiar peste ceea ce ar fi putut să facă alte țări, din jurul nostru. Și chiar mai multe persoane din Franța, Belgia și alte țări care s-au confruntat cu astfel de incidente sau generate de terorism, spun că România a reacționat extraordinar.

În România sunt unii care spun că intervenția a fost nepotrivită, dar nimeni nu poate să ne spună de ce. Și nimeni nu înțelege că la Colectiv a fost un dezastru, o catastrofă, nu o urgență obișnuită”, a afirmat dr. Raed Arafat.

De asemenea, șeful SMURD România a punctat îmbunătățirile care au fost realizate în sistemul de primiri urgențe din spitale. „La noi, lumea este supărată că de ce aștepți trei – patru ore la unitatea de primiri urgențe. De exemplu, am avut un caz recent, reclamat pe Facebook, în care cineva a criticat serviciul de urgență din Mureș că a fost durat cinci ore pentru un consult pentru mama lui.

Mama lui a căzut cu o zi înainte la 17,30. Nu a dus-o la spital, ci a doua zi, la 8,35 cu ambulanța. La 8,40 a văzut-o primul medic, până la 10.30 avea radiografie, CT și analizele făcute. Până la 11,30 era văzută de neurolog și chirurg, pentru că erau probleme mai complexe. Rămăsese să o vadă cardiologul și să se dedică dacă rămâne sau pleacă acasă. Cardiologul era într-o intervenție pe un cord, și a venit la ora 14.00. tot ce s-a făcut a fost făcut praf pentru că a așteptat cardiologul. Nu a fost suficient că a primit îngrijiri care costă sute, dacă nu chiar mii de euro, și în loc să auzi mulțumesc auzi că nu a fost bine pentru că a așteptat cardiologul încă două ore. Cu astfel de probleme ne confruntăm”, a mai afirmat dr. Raed Arafat.

Un alt aspect prezentat tinerilor este faptul că România este singura țară din zona balcanică ce deține elicopter pentru intervențiile de urgență.

F.B.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Si daca problema majora era chiar cea cardiaca, dle Arafat nu credeti ca omul are dreptate-5 ore? Iti sta inima in loc intr-o secunda, in 5 ore poti fi deja la morga.Iar cand vorbim de viata unui om mai faceti socoteala la valoarea medicatiei, cand viata este nepretuia!
1
0

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614