REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.9° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
11.9° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Dragnea, despre grâul românesc refuzat în Egipt: Informația nu este oficială; inspectorii egipteni au dat bun de export

Dragnea, despre grâul românesc refuzat în Egipt: Informația nu este oficială; inspectorii egipteni au dat bun de export

Replica API 24 august 2017 | 00:00 368

Liviu Dragnea

Liderul PSD, Liviu Dragnea, susține că informația despre grâul românesc refuzat în Egipt din cauza identificării unor semințe de mac nu este oficială, iar inspectorii egipteni au făcut verificările în Portul Constanța și "au dat bun de export", scrie Agerpres.

"Discuția cu grâul care ar fi fost refuzat în Egipt, am spus foarte clar că nu este o informație oficială. Grâul despre care este vorba a fost exportat din Portul Constanța, dar în Portul Constanța au fost inspectorii egipteni care aici au făcut verificările, au dat bun de export, deci nu pot fi probleme de genul acesta. Mai mult decât atât, în România grâul nu are mac", a precizat președintele PSD.

Întrebat dacă a luat legătura cu autoritățile egiptene, Dragnea a răspuns: "Nu am luat, pentru că nu am un telefon al lor", subliniind totodată că "în condițiile în care inspectorii egipteni l-au verificat aici, când a plecat din Portul Constanța, este foarte greu de crezut că pot fi probleme acolo".

Egiptul, cel mai mare importator mondial de grâu, a anunțat luni că analizează o posibilă respingere a unei livrări de 63.000 de tone de grâu din România care a ajuns în portul Safaga de la Marea Roșie, potrivit unor surse din apropierea acestui dosar, citate de Reuters.

Autoritatea sanitar veterinară din Egipt a identificat semințe de mac în grâul din România, achiziționat de Autoritatea Generală pentru Aprovizionare (GASC) din Egipt, entitatea responsabilă pentru achizițiile strategice de grâu în numele statului egiptean.

O altă sursă a precizat pentru Reuters că o decizie finală cu privire la grâul românesc va fi luată marți. "Unele tipuri de semințe de mac nu pot fi eliminate prin cernere așa că grâul va trebui să fie respins", a menționat sursa.

Ministerul Agriculturii din Egipt nu a putut fi contactat pentru a comenta aceste informații.

În replică, autoritățile române și reprezentanții traderilor au susținut că nu există nicio informație oficială cu privire la respingerea grâului românesc de către GASC, Portul Constanța având un sistem foarte bun de monitorizare a calității.

"În primul rând, în cultura din România nu există mac. În al doilea rând, recepția se face în portul Constanța de către inspectorii egipteni și, dacă era ceva, nu recepționa livrarea, iar în al treilea rând, la ora actuală nu există nimic oficial în acest sens", a declarat, conform AGERPRES ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Petre Daea.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Informatia ar fi corecta daca s-ar spune ca graul vine din ferme detinute de strainii din Romania,sau e vorba de cel produs de romanii nostri,cati au mai ramas .Daca niste straini se caca aici si manjesc ceva ce se exporta,nu inseamna ca romanii au cacat steagul! Lucrurile trebuiesc foarte clar precizate,mai ales in contextul actual,in care exista rauvoitori straini dar si romani platiti sa tradeze.
1
0

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614