REPLICA ONLINE CONSTANTA

7.9° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
7.9° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Dragnea, despre Regiunea Sud-Est: Nu mai există alte două judeţe ca Tulcea şi Constanţa să asigure dezvoltare

Dragnea, despre Regiunea Sud-Est: Nu mai există alte două judeţe ca Tulcea şi Constanţa să asigure dezvoltare

Replica API 29 iunie 2013 | 00:00 174

Reprezentanţii autorităţilor locale din Tulcea şi Constanţa, reprezentanţii Academiei Române şi ai univerităţilor din judeţ, dar şi directori de deconcentrate, s-au reunit vineri la Constanţa pentru a decide soarta ţării. Vicepremierul şi ministrul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, Liviu Dragnea, a fost prezent la dezbaterea publică privind procesul de regionalizare-descentralizare din România, organizată la Pavilionul Expoziţional. Obiectivul strategic al Guvernului României pune accent pe o dezvoltare echilibrată a acestei ţări, pe un nivel minim obligatoriu de dezvoltare, cu acces minim la un trai decent pentru cetăţeni, spune ministrul Dragnea.

"Astăzi, toate situaţiile de plăţi trebuie să ajungă la minister, după care să fie făcută plata. Verificarea lor înseamnă timp. În momentul în care vom avea regiuni, timpul acesta se va împărţi la 8-10 regiuni administrative. Birocraţia se va reduce, nu va creşte, şi vom reuşi să introducem în România ghişeul unic, iar omul nu va fi nevoit să-şi petreacă mult timp din viaţă pentru un aviz", a spus ministrul Dragnea. În Regiunea Sud-Est, 24% din populaţie a indicat Constanţa sediul regiunii. Vicepremierul dă asigurări judeţele nu vor fi desfiinţate. "Regionalizarea nu înseamnă federalizare. Nu vor exista parlamente regionale. Instituţiile fundamentale ale statului, armata, jandarmeria, paza frontierelor, nu se descentralizează. Ca o societate să fie atrasă să investească trebuie să fie convinsă că poate să-şi dezvolte activitatea într-o anumită zonă", a spus Dragnea. Unde vor fi regiunile? Este cel mai spumos subiect, a explicat vicepremierul. "Reşedinţa este sediul administrativ al unui teritoriu. Am făcut un sondaj de opinie în România, pentru a vedea unde este cel mai indicat să fie sediul regiunilor. În Regiunea Sud-Est, 24% din populaţie a indicat Constanţa sediul regiunii, iar 14,4 -Brăila. Regiunea Sud-Est are aproape toate formele de relief, are o varietate mare de populaţie şi tot felul de resurse. Regiunea formată din Tulcea şi Constanţa are resurse variate, multiculturalism, iar interacţiunea socială este stimulată. Există posibilitatea ca aceste două judeţe să asigure resurse suficiente pentru o dezvoltare serioasă, pentru Delta Dunării", a spus Dragnea. Conform ministrului, există argumente suficiente ca judeţele Tulcea şi Constanţa să formeze regiunea sud-est. "În opinia mea, este singura regiune din România care poate fi compusă numai din două judeţe. Nu mai există alte două judeţe în ţară care, doar ele două unite, să poată asigura dezvoltarea", a spus Dragnea, adăugând şi faptul că: "Eu conduc de şase luni un proces extrem de complex, bazat pe analize foarte serioase. Sunt suficiente argumente şi ştiu exact ce vorbesc pentru ca judeţele Tulcea şi Constanţa să formeze o regiune administrativă. Suntem într-o perioadă importantă în care analizăm posibile riscuri care ar putea apărea dacă rămân decât cele două judeţe în regiune, dar analizăm şi care este potenţialul adevărat de dezvoltare pentru Dobrogea. Sunt convins că în perioada următoare vom găsi suficiente măsuri ca să eliminăm riscuri posibile să rămână cele două judeţe şi toate datele care ne ajută să creionăm un potenţial de dezvoltare suficient pentru ca toţi cetăţenii din Tulcea şi Constanţa să aibă acces la dezvoltare serioasă", a conchis Dragnea.

Constantinescu: Cine nu crede şi nu luptă pentru idee şi crez, să se lase de politică

Preşedintele Consiliului Judeţean, Nicuşor Daniel Constantinescu, prezent la dezbaterea publică privind procesul de regionalizare-descentralizare din România, spune că: "nu ne permitem să ignorăm viaţa constănţenilor". Acesta a adus în discuţie potenţialul economic al Dobrogei, locurile de muncă. "Trebuie să facem o strategie pe termen mediu şi lung pentru Dobrogea. Să facem porturi, să construim un spital regional, să avem drumuri regionale. Regionalizarea înseamnă să avem infrastructură pe toate direcţiile. Francezii spuneau cu date statistice cum au evaluat toate localităţile după descentralizare. Noi vorbim de o intenţie. Noi dorim să facem acelaşi lucru. Această decizie istorică ne priveşte pe toţi. Nu este vorba de un interes personal, ci al dobrogenilor, al românilor", a spus Constantinescu. Acesta a precizat să regiunea Dobrogea ar urma să fie formată doar din judeţele Tulcea şi Constanţa. Cei din comisia care pregătesc regionalizarea nu ştiau că judeţul Constanţa dă 15% din bugetul României, spune preşedintele CJC, Nicuşor Constantinescu. "Nu ştiau că Oil Terminal este cel mai mare depozit de carburanţi dun sud+estul Europei. Nu ştiau că există Canalul Dunăre Marea Neagră. Sunt sigur 100% că Regiunea Sud-Est va cuprinde Constanţa şi Tulcea. Cine nu crede şi nu luptă pentru idee şi crez, să se lase de politică", a explicat Constantinescu. În opinia preşedintelui CJC este evident că Dobrogea, Tulcea şi Constanţa nu are nici o legătură cu munţii Vrancei, cu munţii Buzăului şi nici cu Brăila sau Galaţi. "Noi suntem de sine stătători. Vom fi regiune, pentru că aşa este normal să fie şi avem şi susţinerea Ministerului Dezvoltării Regionale, a vicepremierului Liviu Dragnea. O să avem bani, pentru că judeţul Constanţa este al doilea contribuabil la bugetul naţional. 15% din bugetul naţional îl face Constanţa şi nu spun că este meritul meu, acesta este adevărul, şi doar 2,7% din bani care merg la Bucureşti se întorc în judeţele Tulcea şi Constanţa, ceea ce nu este corect. Sondajul făcut pe şase judeţe, pe fosta regiune Sud-Est, spune că 24% vor reşedinţa regiuni la Constanţa. Cei 24% sunt din Tulcea şi Constanţa care reprezintă de fapt 80% din cetăţenii Dobrogei", a conchis preşedintele CJC, Nicuşor Constantinescu.

Alexandra VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614