REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.9° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
11.9° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Dragnea: România are unul dintre cele mai dezechilibrate sisteme de dezvoltare din Europa

Dragnea: România are unul dintre cele mai dezechilibrate sisteme de dezvoltare din Europa

Replica API 6 aprilie 2013 | 00:00 186

Vicepremierul Liviu Dragnea a declarat, vineri seară, la Bistriţa, că va prezenta "câteva hărţi ale dezvoltării în România" din care rezultă că ţara are "unul dintre cele mai dezechilibrate sisteme de dezvoltare din Europa". În faţa membrilor PSD Bistriţa-Năsăud care au participat la conferinţa judeţeană de alegeri, Liviu Dragnea a spus că duminică seară va prezenta date statistice şi "hărţi ale dezvoltării din România".

"Este o situaţie îngrozitoare: zone care sunt dezvoltate, zone care sunt foarte sărace. Este unul dintre cele mai dezechilibrate sisteme de dezvoltare din Europa, dacă nu cel mai. O ţară este stabilă, o ţară poate reprezenta speranţă pentru locuitorii ei dacă nivelul de dezvoltare este destul de echilibrat între diverse zone, între diverse regiuni, între rural şi urban. La noi nu este aşa. Acesta este rezultatul actualului sistem", a spus Liviu Dragnea.

El a adăugat că timp de 23 de ani nu a existat "o voinţă politică fermă" pentru a reforma sistemul administrativ din ţară.

"Din păcate noi avem astăzi acelaşi sistem de dinainte de Revoluţie, aceleaşi direcţii judeţene, doar şi-au mai schimbat denumirile, o birocraţie poate şi mai mare, un sistem public care devine din ce în ce mai brutal şi din ce în ce mai agresiv cu oamenii, respectiv cu cei care îl plătesc şi îl susţin, iar pe de altă parte nu s-a dorit, nu s-a putut, nu s-a ştiut să se pună pe masă un plan de dezvoltare, să luăm decizia ca în fiecare comună din România să existe 10-12 obiective minimale, apă, canalizare, drumuri, şcoala modernizată, să fie dispensar, trotuare", a afirmat Dragnea.

Ulterior, într-o conferinţă de presă, el a fost rugat să detalieze acest aspect.

"Viitoarea hartă a regiunilor va fi prezentată la vară. Mi-e greu să spun acum când. Poate în luna iunie, poate în iulie. Ca şi propunere vom pune pe masa Guvernului un proiect bine structurat, bine fundamentat, bine argumentat. Regiunea trebuie să fie înfiinţată pentru a genera o dezvoltare echilibrată în această ţară şi hărţile la care făceam eu referire arată rezultatul acestor 23 de ani de dezvoltare neechilibrată, de fapt, nedezvoltare. Acolo o să se vadă ce diferenţă este între judeţe şi cât de zdrenţuită este ţara aceasta din punctul de vedere al dezvoltării şi este clar că, dacă o mai întârziem foarte mult, s-ar putea să fie prea târziu", a spus Dragnea.

El a adăugat că oamenii trebuie să primească din partea sistemului public servicii de calitate.

"Aceasta este raţiunea pentru care un cetăţean susţine sistemul public şi a fost inventat sistemul public, să plătească taxe şi impozite şi să primească de acolo servicii publice. Din acest motiv nu ne jucăm pe hartă ca şi cum jucăm lego. (...) Suntem destul de avansaţi. Am convingerea că va fi o propunere de configurare a regiunilor care să fie un instrument serios pentru dezvoltare, iar ultimul lucru care va fi în cadrul acestui proces vor fi reşedinţele care, de fapt, au generat foarte multe patimi şi dezbateri. Şi reşedinţele vor fi stabilite în aşa fel încât aceste structuri să fie funcţionale. Principiul fundamental este funcţionalitatea", a declarat Dragnea.

Potrivit acestuia, viitoarele regiuni nu vor fi făcute "pe criterii etnice, politice sau istorice".

"La această discuţie eu pun întrebarea la ce moment al istoriei ne raportăm dacă cineva vrea să facem regiuni istorice. În istoria noastră au fost tot felul de configuraţii administrative. De aceea, cred că vom avea capacitatea să le explicăm oamenilor. Procesul va fi bazat pe dezbatere publică, pe multă transparenţă, pe multă expertiză, pe analize serioase şi pe participare civică pronunţată. Actualele regiuni de dezvoltare pratic reprezintă ceva imaginar pentru că sunt regiuni pur statistice. Nu au forţă, nu au personalitate juridică, nu au puterea de a reprezenta în mod democratic şi legitim cetăţenii. Forma actuală s-ar putea să fie foarte bună, dar transformate în regiuni administrative", a declarat el.

În opinia vicepremierului, lipsa unor regiuni administrative a fost cauza pentru care România "este dezechilibrată" din punctul de vedere al dezvoltării şi economice şi sociale.

"Eu susţin ideea că e important ca fiecare judeţ să simtă că primeşte ceva din beneficiile regionalizării. De exemplu, un judeţ poate primi Inspecţia Silvică, altul Direcţia Regională de Finanţe, altă reşedinţă de judeţ va fi centrul economic al regiunii. Obiectivul nostru este să dezvoltăm echilibrat. Dacă iar concentrăm într-un singur loc, înseamnă că acel loc se va dezvolta foarte mult şi cei de la periferie vor aştepta. Noi vrem să facem o reţea tip fagure cu legături foarte strânse între localităţile din regiunea respectivă cu poli de creştere, reşedinţele de judeţ să fie nişte poli de dezvoltare, iar toate oraşele să fie centre de dezvoltare zonală, iar comunele o să fie stimulate să se asocieze şi toată această reţea să se tragă una pe alta, în aşa fel încât să nu mai fie nicio comună sau oraş izolat", a mai spus Dragnea.

sursa: mediafax.ro

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614