REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.4° Constanța Joi, 18 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6703
12.4° Constanța Joi, 18 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6703
 

Dragomir spune că PSD a întocmit plângerile penale din 2012. Chiru, atac la PSD

Dragomir spune că PSD a întocmit plângerile penale din 2012. Chiru, atac la PSD

Replica API 18 martie 2015 | 23:21 98

Față în față

Față în față

Se împacă? Cei doi co-președinți ai PNL Constanța, senatorul Christian Gigi Chiru și deputatul Gheorghe Dragomir par să dea impresia că vor să îngroape securea războiului pornit încă din 2012. Amintim că Replica de Constanța a intrat în posesia unor plângeri penale pe care Dragomir le-a semnat în campania electorală din 2012, pentru Primăria Constanța, împotriva lui Gigi Chiru. Plângerile penale au dus la dosarul lui Chiru de la Înalta Curte, care a culminat săptămâna trecută cu o condamnare de șase luni cu suspendare.Pentru sentinţa în cauză, a fost nevoie de un dosar. Pentru întocmirea dosarului, au fost necesare nişte plângeri penale. Mai multe astfel de plângeri au fost semnate în campania din 2012, pentru Primăria Constanţa, atât de PSD, cât şi de cel care astăzi este celălalt co-preşedinte al PNL Constanţa, Gheorghe Dragomir.

Liderul vechiului PNL a semnat şapte astfel de plângeri penale şi a semnat din partea Alianţei de Centru Dreapta PNL - PC, acelaşi PNL care se recomandă acum drept partidul opozant al primarului Constanţei, Radu Mazăre. Timpul a trecut, iar conjunctura politică i-a adus pe Chiru şi pe Dragomir, astăzi, la aceeaşi masă, aspect care ar putea duce la o ireconciliere între cei doi. Sau nu? „Semnătura mea a fost pusă de către staff-ul nostru, pentru că în campanie nu am stat foarte multe zile. Pe fiecare document s-a cerut a se pune semnătura președintelui. Toate sesizările din campanie au fost făcute de președinți, dar făcute de cei care s-au ocupat de întocmirea acelui document. Asta reprezintă opinia din acel moment a echipei de campanie care a sesizat acele fapte. (…) Nu colegi care nu știu despre ce este vorba. Colegi care stăpânesc mai bine, avocați sau juriști, care au întocmit documentele. Să înțelegeți ca o practică: și la campania din 2014, toate acele nereguli care au fost constatate, purtau semnătura mea (sesizările – n.r.), nu aveam cum să fiu permanent în sediu. În secretariat, este o consilieră care are acea ștampilă și care a pus pe acele documente. Nu a fost prima practică. Și când a fost sesizarea pentru Nicușor Constantinescu, în 2008 cred că, ceva de genul ăsta… pentru că Biroul Electoral nu primește decât documente semnate de președinte”, a spus Dragomir, pentru Replica. De asemenea, deputatul susține că există o posibilitate reală ca plângerile să fi fost redactate de PSD și nu de PNL în timpul campaniei din 2012.

Blaga, lovit de astenie de primăvară

„Atunci, fiind USL, cred că au fost întocmite de către cei din staff-ul PSD, nu cred că au fost întocmite… mi-au spus mie colegii. Eu am dat libertatea și autoritatea acestor oameni în care am încredere și care își cunosc bine meseria, pentru că nu poate să facă un președinte absolut tot. Eu mi-am asumat să îmi las semnătura pe mâna unor oameni care își știu foarte bine atribuțiile. Asta am făcut, pentru că știu că ei nu greșesc. (…) Este, de multe ori, tardiv, din păcate. Așa, nici atunci nu știam că vom face USL când PNL a făcut o sesizare. Nu președintele face sesizarea, filiala o face. Aceste lucruri se întâmplă în vâltoarea campaniilor, când lucrurile sunt tensionate, când competiția îmbracă alte forme și când membrii organizației sesizează că ar fi lucruri în neregulă și sesizează Biroul Electoral nu cred că este grav din partea celui care vrea să oprească aceste nereguli”, ne-a mai spus Dragomir, care se arată încrezător în viitoare campanii electorale curate și lipsite de incidente, grație modificării Codului Electoral, care prevede o limitare de proporții a bugetelor de campanie ale partidelor.

„Acum le vom rezolva, pentru că finanțarea fiind limitată, din bani publici și cu precizări foarte stricte, nu se vor mai întâmpla asemenea lucruri, pentru că nu vor mai fi nici cupoane, nici geci, nici pixuri, nici brichete. O să fie niște afișe, flyere și mediatizare ș.a.m.d. Intrăm într-o perioadă de normalitate. Într-un cuvânt, regret că se întâmplă lucruri de genul ăsta și că nu ne prind bine și nu ne fac bine”, a concluzionat Dragomir, pentru Replica. De partea cealaltă, senatorul Chiru este pentru moment rezervat în declarații și susține că va clarifica aspectele după ce va încheia povestea cu dosarul de la Înalta Curte, lansând totodată și un atac la PSD.

„Am văzut materialul vostru, o să mă limitez să nu fac comentarii vis-a-vis de cei care au semnat plângerile împotriva mea. Referitor la autorii reclamațiilor făcute la Parchet, nu vreau să știu cine sunt aceia. Ce mă intrigă pe mine e faptul că primarul Constanței, Radu Mazăre, de 14 ani face fix același gen de activitate ca al fundației „Christian Gigi Chiru” și nu știu ca cineva vreodată să îl fi reclamat pentru că dă o mână de ajutor persoanelor nevoiașe. În schimb, pot să constat că, pe același gen de activitate desfășurată de fundația „Christian Gigi Chiru”, anumite persoane s-au simțit datoare să reclame Parchetului acest lucru”, a spus Chiru, pentru Replica. Dosarul penal al senatorului Christian Gigi Chiru, înregistrat la Curtea Supremă, sub acuzaţia de infracţiuni la alte legi speciale, merge mai departe. Chiru a fost condamnat la pedeapsa de 6 luni de închisoare, hotărând totodată suspendarea condiţionată a pedepsei pe un termen de încercare de doi ani şi şase luni. Gigi Chiru a precizat că va contesta decizia ICCJ cu privire la condamnarea sa.

„Am luat act de decizia judecătorilor Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a României şi voi urma calea legală pentru a-mi dovedi nevinovăţia şi buna credinţă, apelul. Aş vrea să le mulţumesc tuturor celor care au avut şi au încredere în mine, care şi-au demonstrat sprijinul şi prietenia, colegilor de partid, susţinătorilor şi tuturor constănţenilor. Îi asigur că le voi rămâne fidel, că sunt încrezător şi că îmi voi continua activitatea”, a spus Chiru. Copreşedintele PNL Vasile Blaga a declarat, luni, după şedinţa Biroului Permanent Naţional, că a avut o discuţie cu senatorul liberal Gigi Chiru, condamnat la închisoare cu suspendare, săptămâna trecută, şi că acesta „s-a pus la dispoziţia partidului”, ca și cum partidul ar fi vreo instanță de judecată sau că Chiru ar fi fost până acum în afara partidului. Totodată, Chiru a precizat că se va supune deciziilor partidului, oricare vor fi ele.

Marius Florian VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
33725484010
5/49
32319203522
joker
22391819369