REPLICA ONLINE CONSTANTA

8.8° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
8.8° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Drama a patru frați din Cumpăna: tatăl e la pușcărie, mama i-a abandonat, au ajuns să stea într-o cocioabă, iar rudele le vânează alocațiile!

Drama a patru frați din Cumpăna: tatăl e la pușcărie, mama i-a abandonat, au ajuns să stea într-o cocioabă, iar rudele le vânează alocațiile!

Replica API 18 aprilie 2018 | 00:20 282

Copii de doar câțiva anișori, bătuți crunt și trimiși de părinți alcoolici, în ger și zăpadă, pentru a cerși. Copii frumoși, cuminți și cu rezultate frumoase la școală sau în sport, „pasați” de la o rudă la alta, interesate numai de alocațiile lor, pentru că tatăl este în închisoare, iar mama i-a abandonat, acuzând că neamurile o obligau să se prostitueze, așa că...a plecat la un alt bărbat și poartă de grijă copiilor acestuia. Astfel de cazuri sunt semnalate din ce în ce mai des în județul Constanța. De exemplu, numai în 2017, aproximativ 1.200 de cazuri de violență în familie au fost semnalate Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Constanța, în care victime au fost 1.185 de copii.

Prichindei cu chipuri inocente, murdare, cu priviri speriate și cu mâna întinsă. Îi întâlnim la toate colțurile de stradă, cerșind câte un bănuț. Trupuri fragile, acoperite de vânătăi, cu dureri ascunse în suflete, care ajung să își caute salvarea pe străzi. În cele mai multe dintre cazuri, au cui spune „mama” și „tata”, dar nu au parte de dragostea părintească, de ocrotirea și protecția pe care trebuie să o simtă orice copil. Din păcate, așa cum arată statisticile Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Constanța, în județul de la malul mării, numărul copiilor victime ale violenței în familie – indiferent că vorbim despre violența fizică sau despre abuzul emoțional! – este ridicat. Astfel, numai în 2017, din totalul de 1.207 de cazuri de violență în familie, 1.185 de cazuri au avut ca victime copii cu vârste între 1 și 17 ani. Cele mai multe cazuri – 724 – au fost înregistrate în mediul urban, iar 483 în mediul rural. Numărul mai scăzut în mediul rural nu înseamnă că la sat au loc mai puține cazuri de violență domestică, ci că nu sunt semnalate autorităților.

Situația este alarmantă, iar așa cum atrag atenția factorii de răspundere, este nevoie de o schimbare în abordarea problemei. Autoritățile locale susțin necesitatea schimbării legislației privind asistența socială, acuzând că, în prea multe cazuri, sunt legați de mâini, nu pot interveni destul de repede și eficient pentru a scoate minorii din mediul toxic. Iar exemplele elocvente au fost prezentate de Mariana Gâju, primarul comunei Cumpăna, în cadrul întâlnirii interinstituționale organizate de DGASPC Constanța, privind prevenirea și combaterea violenței domestice.

Drama a patru frați din Cumpăna. Unul dintre ei e campion la lupte greco-romane

Patru copilași, două fetițe și doi băieți – dintre care unul medaliat la campionatul de lupte greco-romane – au ajuns să fie plimbați de la o rudă la alta, după ce mama a ales să îi părăsească. „Tatăl este în închisoare, mama spune că a fost obligată de rude să se prostitueze, așa că a părăsit familia. Noi am găsit-o la Viișoara, nu în Tulcea, așa cum spuneau neamurile, însărcinată și cu alți doi copii după ea, ai noului concubin. Copiii ei, cu vârste de la 3 la 13 ani, i-a abandonat în grija unui unchi, într-o cocioabă, izolați. Au fost preluați de bunica paternă, dar și ea la rândul ei este supusă abuzului fizic și psihic, de către ginere. Noi am aflat despre caz, cu chiu cu vai am obținut o locuință cu două camere, cu bucătărie, le-am dus alimente, mâncare, le-am creat condiții. Acum, recent, în Vinerea Marea, bunica a încuiat locuința și ne-a predat cheia, supărată că nu o lăsăm să vină lângă ea și concubinul. Aducem și concubinul, trec sărbătorile pascale, iar ulterior, constatăm că ei stăteau tot în cocioabă, care era ridicată ilegal, pe un teren ocupat abuziv. Am dărămat cocioaba, au acceptat într-un final să stea în locuința pusă de noi la dispoziție.

Dar ce facem, noi, mai departe, cu cei patru copii? Unul dintre ei, campion de lupte greco romane. De altfel, cazul a ajuns la noi prin profesorul de sport. Copiii sunt frumoși și deștepți. Fetița mai mare, de 10 ani, se așteaptă să facă 12 ani pentru a fi dată spre prostituție, așa cum s-a procedat și cu alte fete din familia lor. Am demarat actele pentru a da copiii în grija bunicii paterne, dar după cele întâmplate, eu ce încredere mai am să continui actele. Stau și mă întreb: în ce direcție să o luăm? Mass media, opinia publică va întreba: unde este asistența socială, nu a știut primarul de cazul din comună, de ce nu a luat măsuri împotriva acestor abuzuri. Dar noi nu putem lua copiii”, a exemplificat primarul Mariana Gâju.

De aceea, după cum a subliniat primărița, este necesară schimbarea legislației, astfel încât să fie simplificate procedurile pentru decăderea din drepturi a părinților care-și maltratează copiii.

Un alt caz, la fel de dramatic, descoperit tot în Cumpăna, la câțiva kilometri de Constanța: două fetițe, de doi și respectiv cinci ani, erau trimise de părinții alcoolici, în ger și zăpadă, să cerșească pentru ca adulții să aibă bani pentru viciu. „Dacă nu aduceau băutură, nu aveau ce să caute acasă. Ce fel de violență este aceasta, ce fel de educație?”, a mai subliniat edilul. În acest caz, autoritățile locale și DGASPC Constanța au reușit să ia fetițele din familie. Dar sunt multe situații în care autoritățile nu reușesc să intervină. Cum este cazul unei familii cu 13 copii, din Mangalia, semnalat de „Replica de Constanța” într-o ediție anterioară. Asistenții sociali cunosc faptul că minorii sunt folosiți pentru cerșit, dar pentru că acasă, mama a dovedit că le face de mâncare și au televizor și un generator electric, instanța de judecată a decis să nu se impune îndepărtarea minorilor din mediul familial.

„Este nevoie de solidaritate pentru prevenirea şi măcar micşorarea fenomenului de violenţă în familie. Noi, la nivelul comunelor ne confruntăm nu doar cu cazuri de violenţă verbal sau fizică, ci mai ales că această violenţă a devenit psihologică. Acesta este şi motivul pentru care solicităm o lege care să modifice legea, iar părinţii care îşi bat copiii să poată fi decăzuţi din drepturi”, a declarat Mariana Gâju.

Colaborare între instituții pentru combaterea violenței în familie

Marți, 17 aprilie, reprezentanții DGASPC Constanța a demarat o campanie pentru prevenirea și combaterea violenței în familie, la prima întâlnire interinstituțională luând parte reprezentanți ai numeroase primării din județul Constanța, ai Poliției, Inspectoratului Școlar Județean Constanța, Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială Constanța. Printre subiectele atinse s-au numărat ultimele modificări legislative în asistența socială, dezvoltarea psihologică a copilului care trăiește într-un mediu violent, cadrul legal privind combaterea violenței în familie, modalitățile de obținere a ordinului de protecție.

Florentina BOZÎNTAN

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Toata lumea cu gitul stimb, pentru a se uita spre "lumina".
0
0
Tanti Mariana? Esti mandra ca esti bunica dar copii asta nu fac parte din comunitatea ta? Pai atunci actioneaza sau nu stii pe ce lume traiesti?
0
0
Alo !unde este primarita care se bate cu pumnul in piept ca le face pe toate? --rusine ca nu ia masuri
3
2

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614