REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.7° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
13.7° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

DRAMATIC: În 2 săptămâni se întrerup schemele de tratament pentru 800 de seropozitivi

DRAMATIC: În 2 săptămâni se întrerup schemele de tratament pentru 800 de seropozitivi

Replica API 1 martie 2014 | 00:00 137

Constanţa

Constanţa

Situaţie gravă la Constanţa! Fondurile Ministerului Sănătăţii pentru bolnavii de HIV/SIDA sunt pe terminate. Medicii spun că discontinuitatea în tratament le poate provoca bolnavilor grave complicaţii ale bolii. Un pacient bolnav de HIV/SIDA ia în medie 4-5 pastile o dată. Dacă este lipsit chiar şi de una dintre pilule, tratamentul devine ineficient. Seropozitivii din judeţul Constanţa nu s-au confruntat încă cu o situaţie atît de deprimantă, precum cei din Suceava sau Vaslui, de pildă, unde programul de tratament este blocat, încă de luni, 17 februarie a.c., dar viitorul nu mai este atât de sigur nici pentru Constanţa, de când fondurile alocate de către Ministrul Finanţelor Publice în trimestrul I au fost insuficiente.

"Constanţa, până în prezent, nu a avut probleme, chiar a dus-o bine comparativ cu alte judeţe. Constanţa şi Bucureştiul au beneficiat de cei mai mulţi bani alocaţi, dar nu e bine: se preconizează ca din semestrul 2 să apară probleme. Nu e corect, nimeni nu are dreptul să se joace cu viaţa unui om", a declarat Angelica Mărgean, director executiv al Asociaţiei "Noi şi ceilalţi" -Filiala Constanţa. Un număr de 12.129 de persoane au fost identificate din 1985 până acum în România. 40% dintre ele nu beneficiază de tratament şi sunt şi persoane care refuză să mai urmeze tratamentul. Noi nu putem să obligăm pe nimeni să îl ia", a declarat Angelica Mărgean , director executiv al Asociaţiei "Noi şi ceilalţi"-Filiala Constanţa, în cadrul conferinţei de presă organizate la Centrul de Excelenţă Baylor, vineri, 28 februarie a.c., eveniment a cărui temă a fost tocmai lipsa acută a medicamentelor antiretrovirale. În general, bolnavii de HIV/SIDA tind să refuze tratamentul pe de o parte, pentru că nu beneficiază de un serviciu de consiliere psihologică, iar pe de altă parte pentru că "s-au săturat să mai ia atâtea pastile după 20 şi ceva de ani de tratament costisitor sau pur şi simplu nu mai poţi".

Persoanele seropozitive au nevoie şi de o alimentaţie specială, pe lângă medicamente. Din cele 4-5 pastile pe care ei le iau, una lipseşte. Iar a face ferestre între luarea sau administrarea tratamentului nu este bine pentru că se poate schimba schema de tratament, ceea ce costisitor, astfel se duc şi mai mulţi bani din bugetul statului. Dacă ar fi o coerenţă în administrarea tratamentului, nu ar mai trebui suplimentat bugetul sau nu ar mai fi asemenea probleme. Pentru un singur beneficiar al pilulelor pentru bolnavii HIV/SIDA se investesc aproximativ 1800- 2200 lei lunar.

"Ar fi bine ca bugetul pentru persoane seropozitive să se facă înaintea anului pentru anul în curs, nu să se facă un buget în luna decembrie sau în luna februarie", a declarat reprezentantul Asociaţiei "Noi şi ceilalţi"-Filiala Constanţa. Lipsa medicamentelor îi pune pe drumuri pe seropozitivi: în loc să vină o dată pe lună pentru schema d etratament, ei sunt nevoiţi să vină o dată la câteva zile: "Oameni din Cobadin, Băneasa, din judeţ, trebuie să vină pe bani proprii să-şi ia medicamentele pe câteva zile. Aceasta a fost o soluţie pe care au găsit-o oamenii de aici din clinică pentru a nu întrerupe terapia pacienţilor care sunt de 20-25 de ani pe aceste scheme de tratament, care este absolut esenţial pentru a-şi menţine starea de sănătate. Pe de altă parte, pe lângă faptul că pacienţii au fost extrem de răbdători iar asistentele extrem de creative, suntem la distanţă de o săptămână, maximum 2 de a se întrerupe schemele de tratament pentru toţi pacienţii din Constanţa", au declarat reprezentanţii Centrului de Excelenţă Baylor.

Ce spun statisticile

În anul 2013, au fost notificate un număr de 797 de cazuri noi de HIV şi 472 de cazuri de SIDA. De asemenea, un număr de 189 de decese au fost înregistrate, tot în anul 2013, prin fişele de confirmare a cazului HIV/SIDA. La nivelul judeţului Constanţa, anul trecut au fost depistate 38 de cazuri de HIV/SIDA, cele mai multe cazuri din toată ţara, după Bucureşti, unde s-au înregistrat 357 de cazuri. În aces moment, la nivelul judeţului nostru există 1000 de cetăţeni seropozitivi, dintre care doar 800 benficiază de tratament, potrivit statisticilor Direcţiei de Sănătate Publică Constanţa. Cele mai probabile căi de transmitere se înregistrează ca urmare a sexului neprotejat între persoane de sexe diferite, urmând apoi utilizatorii de droguri, apoi relaţiile sexuale între persoane de acelaşi sex sau bisexuale, iar cele mai puţine cazuri au cauze necunoscute.

Cristina MARIN

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102