REPLICA ONLINE CONSTANTA

15.4° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
15.4° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

Dramele copiilor nu trebuie ignorate. Este nevoie de mai mulţi consilieri şcolari!

Dramele copiilor nu trebuie ignorate. Este nevoie de mai mulţi consilieri şcolari!

Replica API 25 octombrie 2017 | 00:00 263

Este nevoie de mai mulți consilieri școlari, care să gestioneze fenomenul de bullying în școli, cât și dramele elevilor. Cazul elevului de 16 ani, de la Colegiul Economic „I. Ghica” din Brăila, care a încercat să se sinucidă cu o lamă de ras, în timpul unei ore de curs, chiar în momentul în care a intrat profesorul în clasă, ar trebui să fie un semnal de alarmă, consideră reprezentanții Federației Sindicatelor Libere din Învățământ.

„Cazul elevului din Brăila, care a încercat să se sinucidă în faţa colegilor săi, este un semnal de alarmă pentru noi toţi, dar mai ales pentru cei care au putere de decizie. Fenomenul bullying-ului în şcoli arată că sistemul de educaţie nu este pregătit, în acest moment, să evite și să gestioneze astfel de situații. Existenţa unui singur consilier şcolar la 800 de elevi este o problemă importantă care ar trebui rezolvată urgent.

Altfel, cazurile în care copiii îşi arată, prin gesturi disperate, nevoia de atenţie, vor fi din ce în ce mai multe. Datoria noastră este să găsim o soluţie pentru aceşti elevi. 3 din 10 copii sunt excluşi din grupul de colegi, 3 din 10 copii sunt ameninţaţi cu bătaia sau lovirea de către colegi, iar 1 din 4 copii a fost umilit în faţa colegilor, arată un studiu realizat în 2016 de Organizaţia Salvaţi Copiii România, cu privire la fenomenul de bullying în şcolile româneşti”, spun sindicaliștii.

„Atenţia noastră ca profesori trebuie să fie sporită şi în ceea ce priveşte nevoia copilului de afecţiune, nu doar în procesul de predare. Colegii mei, prin rolul pe care îl au şi mai ales prin formarea profesională, sesizează modificările care intervin în comportamentul elevilor de la clasă. Nu de puţine ori, cadrele didactice sunt primele care observă când copiilor le lipsesc atenţia, dragostea părinţilor sau liniştea de acasă ori au probleme de integrare.

Deşi cadrele didactice au pregătire psihopedagogică, intervenţia lor este limitată. Aici este nevoie de prezenţa şi suportul consilierilor şcolari, cu o pregătire mult mai bună în gestionarea acestor situaţii. În acest moment, în şcolile noastre sunt doar 1.900 de consilieri şcolari. Practic, un consilier trebuie să se ocupe de 800 de elevi, ceea ce este practic imposibil. Ar trebui ca un consilier școlar să se ocupe de cel mult 400 de elevi.

Această situaţie nu trebuie neglijată, dacă vrem ca educaţia să fie una sănătoasă şi axată pe nevoile reale ale copilului. Considerăm că Guvernul trebuie să găsească, alături de specialişti, o soluţie pentru a creşte numărul consilierilor şcolari în unităţile de învăţământ. Altfel, suntem responsabili pentru orice gest al copiilor care trăiesc o dramă”, a declarat preşedintele FSLI, Simion Hancescu.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102