REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.4° Constanța Joi, 18 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6703
12.4° Constanța Joi, 18 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6703
 

Drumul morţii în Muntenegru: 18 români au pierit. Supravieţuitorii ajung azi acasă

Drumul morţii în Muntenegru: 18 români au pierit. Supravieţuitorii ajung azi acasă

Replica API 25 iunie 2013 | 00:00 97

Tragedia de la Grlo: muntenegrenii ne-au oferit o lecţie de solidaritate

Tragedia de la Grlo: muntenegrenii ne-au oferit o lecţie de solidaritate

Mirecuri este zi de doliu în România, în memoria victimelor tragediei petrecute în Muntenegru. În timp ce rudele îşi plâng morţii, 18 la număr, televiziunile cer socoteală autorităţilor din România pentru lentoarea cu care au oferit date despre accident. Cu sau fără informaţii în timp real, grozăvia petrecută în Muntenegru rămâne, timpul nu poate fi dat înapoi. Imaginile care au circulat ieri pe toate posturile tv şi pe Internet dezvăluie şi o altă faţă a evenimentelor: în timp ce noi ne dădeam de ceasul morţii să găsim vinovatul sau vinovaţii pentru situaţie, muntenegrenii dădeau dovadă de o solidaritate ieşită din comun. De la voluntarii care au coborât în prăpastie pentru a ajuta la scoaterea victimelor şi până la medicii care trăgeau de tărgi la spital, respectiv premierul Muntenegrului - toţi au avut reacţii care merită din plin mulţumirile transmise de Victor Ponta. Gravitatea situaţiei a fost descrisă, la un moment dat, şi de o imagine surprinsă de camerele de filmat: la spitalul unde au fost transportaţi răniţii, o asistentă şi-a pus efectiv mâinile în cap şi la faţă văzând una dintre victime. La spital au fost solicitaţi să ajute şi medicii care erau în ziua lor liberă, iar populaţia s-a prezentat să doneze sânge, pentru salvarea vieţilor românilor.

18 români şi-au pierdut viaţa pe drumul european 65. Accidentul s-a produs duminică, 23 iunie, la Grlo, pe o şosea dintr-o regiune montană la 30 de kilometri nord de Podgorica, capitala Muntenegru. În autocarul operat de Gregory Tour, care s-a prăbuşit în prăpastie, se aflau 47 de persoane, cetăţeni români, între care un minor. Turiştii au plecat sâmbătă dimineaţă din Bucureşti, seara au ajuns la Belgrad, unde au înnoptat, iar duminică dimineaţă au plecat mai departe în circuit. 18 români au murit după ce autocarul s-a prăbuşit în prăpastie, iar alţi 29 au fost internaţi în spital. 7 dintre cei internaţi erau, ieri, încă la terapie intensivă. Autorităţile din România pun la dispoziţie un avion cu care vor fi aduse în ţară trupurile celor decedaţi. La fel, astăzi vor fi aduşi acasă şi pacienţii a căror stare permite acest lucru. În Muntenegru s-au deplasat şi ministrul de Externe, Titus Corlăţean, care şi-a anulat o vizită, dar şi medicul Raed Arafat.

Cum a fost posibilă tragedia

Unul dintre pasagerii accidentaţi în Muntenegru a declarat că în momentul producerii accidentului şoferul era într-o depăşire la intrarea într-un viaduct şi deşi limita de viteză era de 50 km/oră, el avea în jur de 90 km/oră. "Eu mă simt relativ bine, ceilalţi sunt mult mai rău. Am lovituri destul de puternice pe corp, dar nu cu efecte majore. Am doar câteva zgârieturi, eu am căzut din autocar în timp ce se rostogolea. Şoferul a încercat să depăşească la intrarea într-un viaduct, accelerând. Am început să strigăm la el să încetinească. A accelarat, a încercat să evite maşina din faţă şi a sărit peste parapet. Limita de viteză a fost de 50 km/h, iar el avea undeva pe la 90 km/h. Nu ne grăbeam, aveam timp să ajungem", a declarat pasagerul, pentru Ştirile Pro TV.

Autorităţile din România fac anchetă

Autorităţile din România au precizat că va exista o anchetă în acest caz, iar Parchetul General deja s-a autosesizat. Totodată, Autoritatea Naţională pentru Turism, aflată în subordinea Ministerului pentru IMM-uri şi Turism, a dat asigurări că a fost dispus un control la tour-operatorul care s-a ocupat de excursia din Muntenegru, respectiv Mareea Travel. În privinţa firmei care deţine autocarul - Gregory Tour -, şi care se afla în relaţii contractuale, din câte se pare, cu Mareea Travel, ANT nu are competenţe să dispună verificări.

Rocsana CRISTEA

Postul de televiziune Digi24 a oferit lista turiştilor din autocarul implicat în tragedia din Muntenegru. Iată:

Vulpe Victor

Enescu Aurica

Meşter Ana

Marinescu Georgeta

Marinescu Ion

Mircescu Gheorghe Mihai

Mircescu Anca

Gheorghe Filofteia

Robea Gabriela

Ionescu Aurora

Dobrin Maria

Dervis Maria

Dervis Nicolae

Ardelean Ioan Mircea

Ardelean Doina Luminiţa

Nicolaescu Eugenia Speranţa

Ciolan Elisabeta

Sora Petre

Sora Mariana

Leescu Georgeta

Buidan Gherghina

Dorobanţu Liliana

Dorobanţu Ioan

Zamfir Georgeta

Zamfir Gheorghe

Dorobăţ Florin

Dorobăţ Carmen

Dumitriu Mariana

Ilie Ecaterina

Enescu Maria

Dan Elena

Troe-Mincu Gheorghe

Troe-Mincu Mariana

Morar Maria

Morar Aurora

Hutchinson Olga Elena

Niţu Gheorghiţa

Popa Cristina Mirela

Păcuraru Adriana Camelia

Radu Rodica

Niculescu Mihaela

Roibu Gheorghe

Roibu Elena

Mateescu Mariana (ghid)

Mateescu Traian

Ciobanu Gerorge (şofer)

Mărgărit Dan (şofer)

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
33725484010
5/49
32319203522
joker
22391819369