REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.4° Constanța Joi, 18 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6703
12.4° Constanța Joi, 18 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6703
 

DUMINICA FLORIILOR, cea mai importantă sărbătoare ce vesteşte Paştele

DUMINICA FLORIILOR, cea mai importantă sărbătoare ce vesteşte Paştele

Replica API 12 aprilie 2014 | 00:00 115

Creştinii ortodocşi prăznuiesc, duminică, Floriile, cea mai importantă sărbătoare care vesteşte Paştele, rememorând intrarea lui Iisus în Ierusalim, unde a fost aclamat de locuitorii oraşului şi întâmpinat cu frunze de palmier, şi fiind totodată sărbătoarea celor care poartă nume de flori. Sărbătoarea Floriilor sau Stâlpărilor marchează intrarea Mântuitorului în Ierusalim. Blând şi smerit, Iisus a intrat în cetate pe mânzul asinei. Deşi oamenii l-au primit cu mare bucurie şi cu speranţă în suflete pe Cel care avea să se sacrifice pentru păcatele lumii, Iisus era conştient de faptul că aceştia nu aveau sufletele pe deplin deschise.

IPS Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, va săvârşi Sfânta Liturghie pe scena special amenajată lângă Catedrala arhiepiscopală "Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel" din Constanţa, începând cu ora 08.45. Totodată, duminică se împlinesc 13 ani de când Înaltpreasfinţia Sa a fost întronizat Arhiepiscop al Tomisului.

Prima menţiune referitoare la sărbătoarea Floriilor datează din jurul secolului al IV-lea. În trecut, sărbătoarea Floriilor mai purta numele de "Duminica Aspiranţilor" sau "a Candidaţilor la Botez", având în vedere că în aceasta zi toţi cei care nu primiseră încă botezul mergeau la episcop pentru a-i cere să îi creştineze, iar regii şi împăraţii acordau graţieri condamnaţilor, de aceea Duminica Floriilor a mai fost cunoscută în trecut şi drept "Duminica graţierilor".

Biserica Ortodoxă a rânduit în această zi să fie împărţite credincioşilor ramuri de salcie binecuvântate. Crenguţele de salcie amintesc de faptul că în momentul în care Iisus Hristos a intrat în Ierusalim oamenii l-au întâmpinat cu crengi tinere însă, în acelaşi timp, acestea simbolizează şi renaşterea naturii sau biruinţa vieţii împotriva morţii. În această zi se mănâncă peşte, fiind a doua dezlegare din postul Paştelui, după cea din ziua Bunei Vestiri.

A.V.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
33725484010
5/49
32319203522
joker
22391819369