REPLICA ONLINE CONSTANTA

6.4° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
6.4° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

Duminica protestelor: gazele de şist şi Roşia Montană s-au amestecat cu iubitorii maidanezilor

Duminica protestelor: gazele de şist şi Roşia Montană s-au amestecat cu iubitorii maidanezilor

Replica API 28 octombrie 2013 | 00:00 137

La Constanţa, nu lipsesc din peisaj nici "haiducii" lui Mavrodin

La Constanţa, nu lipsesc din peisaj nici "haiducii" lui Mavrodin

Urmând exemplul celor din Pungeşti şi Roşia Montana, şi constănţenii au prins curajul de a ieşi în stradă. Duminică, constănţenii au ieşit din nou la protest, împotriva gazelor de şist, a proiectului Roşia Montană, la un moment dat lucrurile amestecându-se şi cu interesele celor care nu sunt de acord cu eutanasierea câinilor fără stăpân. Şi, ca peisajul să fie viu şi colorat, de la manifestaţie nu au lipsit "haiducii" lui Nicolae Mavrodin.

De data aceasta, protestatarii au avut ca punct de plecare vaporul de la Gară. Zona vizată a fost cea din sudul oraşului Constanţa, după ce duminica trecută au străbătut zona de nord. "Doar oamenii care nu au fost afectaţi încă de exploatarea gazelor de şist mai luptă: cei care au fost afectaţi sunt deja prea bolnavi pentru a mai face faţă. Exploatarea gazelor de şist implică investiţii mult prea mari pentru a mai exista şi un profit, în ceea ce priveşte dezvoltarea economiei ţării noastre. Mult prea mulţi bani investiţi în aparatură şi cantităţi enorme de apă. Deja apa noastră nu mai e calitativă, iar prin forare ei introduc substanţe toxice atât în apă, cât şi în sol", a susţinut Monica Olteanu, profesor, care a venit la proteste însoţită de elevii cărora le predă limba engleză. "Actualul preşedinte al Franţei a interzis forarea pe teritoriul ţării lui, de ce să nu se interzică şi pe teritoriul României? Uniunea Europeană însăşi nu recomandă exploatarea gazelor de şist", a adăugat profesoara de engleză. "Legea proprietăţii nu se mai respectă. Roşia Montana face parte din patrimoniul naţional şi al UNESCO, deci e interzis prin lege să se exploateze astfel de zone. Cantitatea de cianură de la Roşia Montanăa e suficientă să ucidă un om de 10 ori. Roşia Montană e deja dezvoltată pe partea turistică, economia ţării are deja de câştigat de pe urma ei", a spus un alt protestatar. De asemenea, protestatarii din Constanţa consideră că organizarea unui astfel de miting este necesară întrucât "noi, cei din Constanţa suntem consideraţi adormiţi, prin urmare şi cei mai vânaţi, în ideea că nu o să reacţionăm", adaugă acelaşi cadru didactic. "Protestăm în mod vizibil împotriva trădării gevernatorilor noştri, care ne-au vândut asasinilor economici ce prădează întreaga planetă", a fost de părere şi Ion Mihaiu. "Spune NU exploatării gazelor de şist, spune NU unui ecodezastru"; "Ieşiţi din ţară şi strigaţi tare, că România nu e de vânzare"; "Vrem cultură, nu cianură"; "Uniţi, salvăm Roşia Montană" - au fost scandările celor aproximativ 200 de oameni care au participat la protestul de ieri, 27 octombrie. Şi cum mereu există un "dar", pe străzi s-au împărţit variante printate ale ziarului "Apusenii Liberi", ziar de informare al campaniei "Salvaţi Roşia Montană", dar şi pliante privind câinii maidanezi, cu întrebarea "Ucidere sau sterilizare?", derutând trecătorii în ceea ce priveşte scopul real al marşului. Ce spun trecătorii, referitor la scopul protestelor? "Din moment ce unii vor să se exploateze gazele de şist şi alţii nu vor, adevărul e undeva la mijloc. Dar când majoritatea nu e de acord, însă cei de la conducere sunt, cred că ştim cu toţii cine o să câştige", ne-a răspuns un constănţean.

Cristina MARIN

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614