REPLICA ONLINE CONSTANTA

26.9° Constanța Joi, 18 Iul. 2024
Anul XX Nr. 6794
26.9° Constanța Joi, 18 Iulie 2024 Anul XX Nr. 6794
 

Dumitru Jeanu: Dacă Mechenici va fi primar, Costinești va fi amanetat pe următorii patru ani. Video

Dumitru Jeanu: Dacă Mechenici va fi primar, Costinești va fi amanetat pe următorii patru ani. Video

Mirela PASCAL, Mariana MURAT 19 iunie 2024 | 00:00 4192

La mai bine de 10 zile de la alegerile locale, la Costinești situația este incertă. Ba a câștigat actualul primar, Dumitru Jeanu, ba candidatul PNL, Gheorghe Mechenici... ba că diferența dintre ei a fost de două voturi sau de un vot... nimeni nu mai știe și nu mai înțelege nimic. Nici măcar Dorin Jeanu, care spune că, dacă în final va fi desemnat contracandidatul său, va ataca decizia la Curtea Supremă.

Dumitru Jeanu: Daca Mechenici va fi primar, Costinesti va fi amanetat pe urmatorii patru ani. Video

N-am mai auzit de o situație de genul acesta. Sper ca cei de la BEC să facă dreptate pentru că au toate dovezile în față, avem listele suplimentare, știm cum au votat și nu știm de ce au votat cei care nu au dreptul. Este o diferență de un vot și, având în vedere că sunt atâtea probleme, ar trebui să fie simplu”, spune Dumitru Jeanu. Problema de la Costinești pleacă de la votul unei femei din Ucraina stabilită la Schitu care, deși nu avea drept de vot pe buletinele pentru primar a votat. „Doamna locuiește pe Schitului nr. 64, într-adevăr, are cetățenie ucraineană, deci nu putea să voteze și la locale, dar ați văzut... v-am prezentat înainte și lista suplimentară unde doamna este trecută și a semnat. Mai grav este că ulterior au mers și au făcut și o declarație notarială care nu are nici o valoare juridică prin care spune că a votat doar la europarlamentare. A semnat și pe o listă și pe alta. Deci clar a votat și la locale. Ceilalți, am înțeles că este vorba despre ginerele și fata dânsei, au dublă cetățenie și puteau vota dar dânsa nu se încadrează.”

În continuare, un alt vot care ar fi dus la problemele de la Costinești este cel al lui... Păcală Ionel, din Drobeta Turnu-Severin, care și-a făcut viză de flotant în Costinești, sat Schitu. Însă viza a fost întreruptă câteva zile, ceea ce înseamnă că nu trebuia să voteze. „Când ai o viză de flotant, o viză de reședință, trebuie să ai continuitate. Dânsul a întrerupt-o de pe 8 sau 9 mai și a revenit abia pe 20. Deci nici acolo nu se respectă legea și nu este continuitate. S-a descoperit, în urma verificărilor,  încă vreo 19 cetățeni care au votat fără a avea reședință în Costinești. Deci de la zi la zi apar cum au apărut și voturile acelea. Aveam un vot avantaj la câteva ore, au mai găsit un vot pentru candidatul PNL și a doua zi, într-un sac la Consiliul Județean, au mai găsit alt buletin. Cum o fi apărut peste noapte așa în alt sac două voturi, Dumnezeu știe”, a mai spus primarul.

Ce s-a mai descoperit concret la Costinești? Și de ce durează atât de mult ca BEC să ia o decizie finală? „Inițial, a fost întocmit și un proces verbal eronat pentru că în acel proces verbal s-au luat în calcul și voturile care nu aveau ștampila de control și oricum acelea erau nule. S-au luat în calcul două pentru candidatul PNL unul pentru mine, apoi BEJ a anulat acea hotărâre de BCL, a revenit asupra ei. Apoi s-au retras cele două de la candidatul PNL și unul de la mine și au rămas 772 la 771. Totuși, la finalul procesului verbal, chiar dacă a trecut 774 în dreptul lui și 772 în dreptul meu la sfârșit l-a desemnat câștigător cu 771 de voturi pe el, nimeni nu a mai înțeles nimic. Au corectat acel proces verbal și bineînțeles că am făcut o nouă contestație. Sunt prea multe probleme care se tranșează. Inițial, când am preluat buletinele de vot la Costinești erau 1077 voturi cu proces verbal sigilate în sac, când s-au numărat pe secția de votare, la sfârșitul zilei de 9 iunie au fost 1081 sau 1082, pentru că apoi la BCL să apară 1610. Vă dați seama, au fost trei procese verbale diferite nu mai înțelegem nici noi nimic. O harababură, presiune mare... comasarea alegerilor a creat o presiune suplimentară, n-au avut un control exact.”

Va contesta decizia BEC?

Dumitru Jeanu spune că va contesta decizia BEC, dacă va fi în defavoarea lui. „Oricum, nu mă voi opri până nu se va face dreptate pentru că știu că am dreptate. Pentru că fiind această diferență de un vot nu vom ști niciodată cum s-a făcut diferența. Eu știu pe cine a votat doamna din Ucraina, pe candidatul PNL. Ginerele ei și-a făcut o vilă foarte frumoasă pe Schitului dar a tot vehiculat pe Facebook că nu cunosc oamenii din localitate, îi cunosc foarte bine... pe dânsul îl cunosc dar nu este normal să se dea cetățean european”. 

În continuare, actualul primar spune că „presiunea este și politică, mi se pare că se încearcă și impunerea a celuilalt candidat mie mi se pare că ar trebui anulat, reluate și chiar mi-aș dori să fie toată lumea acolo și presă și toate organele reabilitate. Au fost presiuni de la început, nu este normal să stea candidații pentru funcțiile de consilieri printre alegători, la coadă, ore întregi, au băgat oamenii în față, i-au împins pur și simplu i-au dus la vot nu e normal. Într-adevăr au fost oameni bolnavi cu probleme au fost copii mici dar nu este normal să fie asemenea presiune”.

Costinești va fi amanetat pe următorii patru ani în urma promisiunilor făcute de acest candidat

Întrebat care a fost relația lui cu candidatul PNL, până la momentul alegerilor, având în vedere că a fost viceprimar, Dumitru Jeanu a răspuns: „De la început, el a fost pus printr-o majoritate cu PSD-ul. Culmea, eu am fost atunci la PMP și doi ani au avut ei majoritate, nu ne-am înțeles deloc cu dânsul și-a văzut de treburile sale, din afacerile sale și știți ce este mai ciudat? Pentru că toată această campanie a fost pe negativ, s-a atacat primarul, viceprimarul și-a văzut de treabă, a încasat banii în fiecare lună fără să facă mai nimic și cu toate că a făcut parte din acest aparat, el a spus că primarul este de vină pentru ce e la Costinești, ceea ce nu mi se pare nici corect. Trei ani și jumătate s-a plimbat prin comună și a spus «Primarul este de vină, eu am vrut să fac dar primarul este un băiat rău». Oricum, dacă nu voi mai fi primar, Costinești va fi amanetat pe următorii patru ani în urma promisiunilor făcute de acest candidat, promisiuni de chioșcuri tarabe către cetățeni, ca să îl voteze și îmi asum tot ce spun. Am informații în sensul acesta

În încheiere, Dumitru Jeanu spune că va sta în opoziție, pentru că „am mai fost consilier și mă pricep și după aproape patru ani în această funcție”. Sau poate va fi viceprimar... „Nu știu dacă accept, cred că pot mai mult”, a conchis Jeanu. Indiferent dacă va fi desemnat primar Jeanu sau nu, în Consiliul Local va fi nevoie de alianțe pentru că, atât PNL, cât și PSD, au câte 5 mandate, plus alte 3 AUR. 

Interviul integral îl puteți urmări în materialul VIDEO de mai jos:


 

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


REPLICA

LOTO

6/49
46143034444
5/49
2310722517
joker
43736234510