REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.4° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
17.4° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Dumitru Nancu: Mai multe primării din Constanța au accesat programul IMM Garant Construct. Video

Dumitru Nancu: Mai multe primării din Constanța au accesat programul IMM Garant Construct. Video

Mirela PASCAL, Ana Maria LIPAN 29 martie 2023 | 00:00 2673

Dumitru Nancu, directorul general al Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri și vicepreședinte al Asociaţiei Europene a Instituţiilor de Garantare s-a aflat marți, 28 martie, în studioul Replica pentru a aduce în atenția întreprinderilor mici și mijlocii noile programe de investiții care vin în sprijinul mediului antreprenorial, al persoanelor fizice, al UAT-urilor și, mai nou, al femeilor antreprenoare. Directorul instituției nebancare de stat ne-a prezentat și câteva cifre care atestă succesul atins de aceste programe, cifre care, în urmă cu trei ani, până să preia frâiele instituției, nu existau.

Dumitru Nancu: Mai multe primarii din Constanta au accesat programul IMM Garant Construct. Video

În debutul interviului, Dumitru Nancu a vorbit despre cel mai nou program al Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri, care vine în sprijinul femeilor antreprenoare.

„Avem un parteneriat cu Ministerul Antreprenoriatului și Turismului și practic acordăm garanții pentru creditele punte, pentru că și la programul Femeia Antreprenor și la programul Start-up Nation, fiind vorba  de business-uri în care statul acorda alocație financiară nerambursabilă, de până la 20.000, e pe principiul decontării și atunci ar trebui să aibă banii respectivi plus cheltuielile neeligibile, ceea ce înseamnă că se ajunge la un credit de 400.000-500.000 de lei. Atunci s-a semnal un contract de colaborare între Minister și 8 instituții financiar bancare, cu care Fondul Național are convenție de garantare, și practic săptămâna aceasta au fost acordate primele credite pe Femeia Antreprenor. Este vorba în total de 700 de beneficiari, iar primele 100 de credite au fost deja aprobate. Este un program pe care l-am început încă din 2005. Una dintre condițiile sine-qua-non, suficientă și necesară, minim 51% să fie deținute de o femeie, sau ca managementul firmei să fie asigurat de către o doamnă. Programul a avut pe o grilă de punctaj, domeniile care au scorul cel mai mare sunt producția, pe locul doi serviciile și pe locul trei comerțul. Toți cei 700 de beneficiari au primit un punctaj de 100%. O altă condiție este cofinanțarea. S-a ajuns la unele cazuri să avem cofinanțare de 50%, partea statului, iar 50% surse proprii sau atrase. Am încercat să facem programul mult mai atractiv. Pentru că se face pe principiul decontării, prima dată achiziționezi investiția respectivă, după care Ministerul vine și dă partea care a rezultat din proiect. Anul acesta am intrat pentru prima dată în acest program, iar noi garantăm cu 80% tot ce înseamnă proiect, fie ele cheltuieli neeligibile. Vă dați seama că sunt firme care nu au cum să vină cu garanții de 80% la un credit de 400.000. Și pentru bancă businessul devine mai atractiv și mai finanțabil“, a declarat acesta.

Prin programul IMM Invest Plus s-au acordat deja 5.000 de credite

Programul IMM Invest Plus s-a bucurat de un succes răsunător. Potrivit statisticilor, se așteaptă ca numărul întreprinderilor înscrise să ajungă la 100.000, până la finalul acestui an. „E prima dată când programul a fost demarat la începutul anului și noi sperăm ca până la sfârșitul acestui semestru să avem o rectificare pozitivă. Avem programul IMM Invest Plus, cel mai căutat, care a ajuns la 5000 de credite, până în prezent. Suma garantată de către Fondul Național de  Garantare în acest moment a depășit 1,3 miliarde, ceea ce este un lucru foarte bun. Avem un plafon total de 6,2 miliarde, deci este clar că până la finalul acestui semestru îl vom epuiza. Primul program și cel mai accesat este IMM Invest Plus. Se finanțează inclusiv start-up-urile. Singura condiție care este pusă în program, la inițiativa Fondului, pentru că ea nu există în decizia Comisiei Europene, este ca IMM-ul să nu aibă capitaluri negative. N-ai cum să finanțezi ceva ce deja și-a înstrăinat jumătate din patrimoniu. Este singura condiție peste care nu trecem. La începutul programului IMM Invest Plus, aproape jumătate din IMM-urile din România aveau capitaluri negative. Anul acesta tindem spre 30%. Se încearcă și eliminarea acestui prag, prin conștientizarea întreprinderilor că nu pot să accese o sursă atrasă decât daca au capitaluri proprii pozitive.“

Dumitru Nancu: Mai multe primarii din Constanta au accesat programul IMM Garant Construct. Video

„În cadrul IMM Invest Plus Avem toate codurile CAEN, cu excepția producerii de alcool și arme. Se acordă două facilități. Este vorba despre o linie capital de lucru, pentru nevoile curente. Durata maximă este 3 ani și se acordă maxim 5 milioane de lei. Cea de-a doua facilitatea, creditul pentru investiții, are o durată de 6 ani, dublă, si 10 milioane de lei. Cele două, cumulate, pentru că majoritatea întreprinderilor iau și capital de lucru și capital de investiții, nu pot depăși 10 milioane de lei. Până în prezent avem 6000 de IMM-uri care au accesat acest program. Noi sperăm ca până la finalul acestui an să avem 100.000 de IMM-uri care să beneficieze de acest program. Marea majoritate a acestor IMM-uri se duc pe capital de lucru, 85%. Doar 15% aleg creditul de investiție. Vedem foarte clar că avem o perioadă de triplă criză, cea pandemică, economică și războiul“, a precizat directorul general al FNGCIMM.

IMM Invest a venit în ajutorul întreprinderilor afectate de criza pandemică

Programul IMM Invest a oferit sprijin întreprinderilor mici și mijlocii, care au fost afectate de criza cauzată de pandemie. Prin intermediul creditelor obținute cu ajutorul acestui program, au reușit să fie salvate 500.000 de locuri de muncă. Dumitru Nancu ne-a prezentat câteva elemente noi introduse, precum posibilitatea de refinanțare.

„În momentele acestea tipice, vedem ce se întâmplă pe piețele bancare, pe piețele de investiții. Obiectivul specific al oricărui IMM este în momentul acesta să își păstreze cota de piață, să-și păstreze salariații. În anul 2020, prin IMM Invest, prin capitalul de lucru acordat, au fost salvate 500.000 de locuri de muncă. În anul 2020, 85% și-au luat credit pentru capital de lucru, pentru a-și plăti angajații, cheltuielile curente și tot ce înseamnă menținerea pe piață. Este cel mai mare program al nostru. Ajutorul de stat, care era până s-a mărit odată cu prelungirea până la sfârșitul anului, până la 2 milioane de euro. Timp de un an, întreprinzătorul nu plătește dobândă, comision de garantare și comision de risc. Pe lângă dobânda care intră în vigoare după un, în primul fiind plătită de stat, prin Fondul Național de Garantare, din al doilea an, dobânda este de 2% din ROBOR. ROBOR-ul a început să scadă, este la 6,85. Sperăm ca la anul să ajungă până la maxim 2%. Asta se poate întâmpla doar dacă scade și inflația. Suspendarea ratelor se aplică la persoane fizice, noi gestionăm 338.000 de români, care au avut credite pentru Prima Casă, și la persoane juridice. S-au introdus câteva elemente noi. Este vorba de condiția de a fi la zi cu ratele. Pe lângă anul în care statul vine cu ajutor, instituția bancară poate acorda, în funcție de situațiile financiare și de situația economică a întreprinzătorului, o perioadă de grație de un an și jumătate. Acest program a fost gândit ca economia să fie capitalizată. În momentul în care există riscuri bancare și financiare, statul a intervenit astfel încât să trecem de anul acesta, care, din punct de vedere economic, este cel mai greu, pentru că acum se văd efectele crizei pandemice, geo-politice și evenimentele care au loc în SUA și Elveția. Economia e supraîncălzită. Avantajele programului IMM Invest Plus sunt reprezentate de faptul că am introdus două tipuri de cheltuieli noi, de refinanțare.“

Dumitru Nancu: Mai multe primarii din Constanta au accesat programul IMM Garant Construct. Video

Nicolae Ciucă îndeamnă FNGCIMM să găsească măsuri pentru stimulare a procesatorilor

Premierul Nicolae Ciucă intervine în problema deficiențelor din alimentară și de procesare. În acest scop, FNGCIMM intenționează să introducă un nou instrument programului IMM Prod, ce se va orienta către susținerea întreprinderilor din ramura alimentară.

„Pe lângă programul IMM Invest Plus, avem și IMM Prod. Este programul pe care noi îl considerăm cel mai important, pentru că avem și dobânda cea mai mică. Este conceput pentru reindustrializarea României. Sperăm să găsim până la sfârșitul anului un instrument financiar suplimentar, să încurajăm producția și procesarea. România are un deficit mare pe procesare. Dacă în 2019 era de un miliard, în anul 2022 a ajuns undeva la 4 miliarde. Noi am creat 2 instrumente financiare. Este vorba despre IMM Prod, unde intră tot ce înseamna industria alimentară și procesare. Al doilea este Agro IMM Invest. Practic România devine exportatoare de subvenție, materia primă nu este procesată și exportăm animale vii, materie primă, ceea ce duce la un deficit pe balanța comercială. Nu mai vorbim despre industria cărnii de porc, unde România era exportator și am ajuns să avem un deficit de aproape două miliarde. Chiar și premierul Nicolae Ciucă ne-a dat câteva sarcinii în acest sens. Trebuie să găsim un instrument financiar, astfel încât să intervenim pe piața procesatorilor, de carne, de lapte, pentru că România are un deficit. O să fie complementar la IMM Prod. Este cel mai bun program pentru că și dobânda este cea mai mică. După un an, se intră pe dobândă de 0,75 la care se adaugă ROBOR. Este un program care se adresează tuturor codurilor CAEN, care înseamnă producție. Cel mai mult a fost accesat de întreprinderi ce au ca obiect al activității fabricarea produselor de uz gospodăresc, fabricarea de mobilă, de pâine, de articolelor din fier metalice și fabricarea din material plastic. Observă în primele cinci coduri CAEN că nu apare industria alimentară. Acest program va trebui orientat mai mult spre industria alimentară.“

Mai multe primării din Constanța au accesat programul IMM Garant Construct

Pe lângă programele ce se adresează mediului de afaceri, FNGCIMM oferă instrumente ce vin și în ajutorul unităților administrativ teritoriale. IMM Garant Construnct a fost conceput pentru a susține proiectele de investiții prin cofinanțare, iar bugetul alocat acestuia se ridică la sume mai mari decât în cazul întreprinderilor.

„Avem și două programe pentru construcții, Garant Construct, pentru mediul de afaceri, și Garant Construct, pentru UAT-uri. Deja avem primării, chiar și din județul Constanța, care au accesat acest program, precum 23 august și Limanu. E un program care vine în sprijinul UAT-urile, pentru a-și putea continua investițiile. Pe investiții se acordă 10 milioane de lei, pe o periodă de 6 ani. Pentru că în primul an nu se plătește dobândă, se ia din presiunea de pe bugetul local. Singura condiție pe care o punem este gradul de îndatorare. În bugetul de anul acesta, maxim la primul semestru, să introducem un instrument cu un plafon de garantare de un miliard, pentru dezvoltare locală. Vrem să garantăm toate proiectele de investiții, fie că vorbim de Anghel Saligny, PNDL sau fonduri europene, pentru că la fiecare există și posibilitatea de cofinanțare, de cheltuieli neeligibile. La IMM-uri intrăm pe ajutorul de stat și avem maxim 10 milioane de lei, iar la primării, în funcție de gradul de îndatorare, se poate merge până la sume mult mai mari. Este un program foarte ambițios.“

Interviul integral îl puteți urmări în materialul VIDEO de mai jos:

 

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218