REPLICA ONLINE CONSTANTA

18.4° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
18.4° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

După „Accidentul“ a apărut metoda „Dispozitive paramedicale“: un bătrân, înşelat cu 5.000 de lei

După „Accidentul“ a apărut metoda „Dispozitive paramedicale“: un bătrân, înşelat cu 5.000 de lei

Replica API 30 mai 2015 | 23:46 386

Aşa-zisele tratamente i-au pus viaţa în pericol!

Aşa-zisele tratamente i-au pus viaţa în pericol!

Sursa foto: theguardian.com

După metoda „Accidentul“ a apărut metoda „Dispozitive medicale“. Un bătrân din Constanţa a fost înşelat de o societate din Târgu Mureş, S.C.Lt Boc Mondo, înfiinţată la sfârşitul anului trecut, după ce l-a păcălit că-l vindecă de boli cu produse medicale şi saltele minune. După „tratamentul medical“, omul a început să se simtă rău şi a încercat să-şi recupereze banii. N-a mai reuşit, pentru că reprezentanţii firmei nu mai sunt de găsit, aşa că a reclamat totul la Protecţia Consumatorului Constanţa. Reprezentanţii S.C.Lt Boc Mondo şi-au prezentat oferta într-un spaţiu închiriat în hotelul Palace, din Portul Tomis. Inspectorul şef al Comisiariatului Judeţean pentru protecţia Consumatorilor Constanţa, Lucian Lungoci, a alertat Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor, urmând să facă şi o sesizare la Poliţie. Culmea este că victima a fost abordată telefonic de reprezentanţii firmei ţepare şi i s-a adus la cunoştinţă că numărul de contact l-au obţinut din baza de date a Casei Judeţene de Pensii Constanţa.

Care este strategia folosită? Un reprezentant al firmei S.C.Lt Boc Mondo sună la un pensionar, de obicei preferă victimele de peste 70 de ani, şi spune că au o ofertă, cu dispozitive paramedicale, cu bioenergie, rezonanţă magnetică, care te vindecă de colesterol, de diabet... de diferite boli specifice vârstei, spun că au saltele electrice şi cântare cu leduri, care au radiaţii infraroşii. Vorbeşte frumos, cu termeni tehnici, medicali. Anunţă că tratamentul, în mod normal, costă 10.000 de lei, dar pentru că respectivul a fost tras la sorţi, se numără printre fericiţii câştigători, beneficiază de o reducere, urmând să achite doar 5 000 lei. Pentru a fi mai convingători, reprezentanţii firmei mai aduc câţiva bătrâni care, chipurile, se arată interesaţi de ofertă, dar îi refuză, argumentând că n-au fost câştigători şi, dacă totuşi doresc tratamentul, trebuie să plătească suma întreagă, de 10.000 lei. „Sunt contracte încheiate în afara spaţiilor comerciale. Au bază de date cu numerele de telefon ale pensionarilor de la Casa de Pensii. Nu ştiu cum au luat-o. Omul a reclamat că s-a simţit rău, i-a sunat pe cei care au vândut respectivele produse şi a solicitat restituirea banilor. L-a tot amăgit, i-a spus să revină mai târziu că nu e şeful, a sunat iar, dar n-a mai răspuns nimeni. Ei nu mai sunt în Constanţa. Ne-am dus la hotel, dar au au plecat de şase zile“, a spus Lucian Lungoci. Inspectorul CJPC a anunţat vă va alerta ANPC, dar şi Poliţia. „E o publicitate înşelătoare, ce contravine Legii 363/2007, privind combaterea practicilor incorecte. Aici sunt şi practicile înşelătoare unde, vânzătorul oferă informaţii false în legătură cu caracteristicile modului de utilizare şi scopul pentru care a fost creat acest produs. Plus că el îl prezintă ca un produs care vindecă toate bolile. Lucru total neadevărat. Prin practica aceasta, el determină consumatorul să ia o decizie de tranzacţionare pe care altfel nu ar fi luat-o, nu-l interesa produsul. Sunt amenzi de la 5000 la 50.000 lei. Un al doilea aspect, este un contract încheiat în afara practicilor comerciale. Profesionistul nu discută cu cumpărătorul într-un magazin, într-un punct de lucru declarat. Închiriază o sală, pentru o perioadă scurtă de timp şi acolo îşi face prezentarea. Este o ordonanţă de Guvern, 34/2014, care prevede că în cazul acestor contracte, cumpărătoul are dreptul de a se retrage din contract în 14 zile de la primirea produsului. Ei, acum, nu mai răspund şi închid tot după o sesiune din aceasta, pentru ca omul să nu se încadreze în aceste 14 zile, să ceară banii înapoi. Reclamaţia pleacă direct la ANPC ca să ajungă, preventiv, în toată ţara şi, bineînţeles, la Poliţie, pe partea de înşelăciune“, a conchis Lungoci.

Mirela Sorina PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367