REPLICA ONLINE CONSTANTA

20° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
20° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

După carnea expirată de zeci de ani, în Tomis III se vinde somon MUCEGĂIT

După carnea expirată de zeci de ani, în Tomis III se vinde somon MUCEGĂIT

Replica API 4 august 2016 | 23:01 956

Atentat la sănătatea consumatorilor

Atentat la sănătatea consumatorilor

Constănţeni, mare grijă de unde cumpăraţi peşte, mai ales pe căldura asta, când un astfel de produs este sensibil şi uşor perisabil! Se întâmplă, de foarte multe ori, să nu verificăm cu atenţie produsele, dacă sunt corespunzătoare sau în termen de garanţie. Ne bazăm pe prima impresie şi… cumpărăm. Ulterior, constatăm că am făcut o greşeală. Spre exemplu, miercuri, 3 august a.c., o constănţeancă a cumpărat câteva grame de somon de la o pescărie din Tomis III, zona care în trecut a oferit şi alte surprize, la capitolul carne expirată de zeci de ani!

Revenind la peştele cumpărat miercuri, acesta era ţinut la gheaţi şi părea să arate bine, însă când femeia a ajuns acasă şi a început să îl pregătească pentru gătit, a avut o surpriză. Peştele era deja putrezit şi mirosea îngrozitor! Femeia a mers înapoi cu peştele, iar vânzătoarea i-a spus că nu a sesizat să fie vreo problemă cu marfa pe care o vindea, însă i-a returnat imediat banii clientei.

Carnea de peşte este una dintre cele mai sănătoase şi de aceea multă lume o consumă. O vârstnică din Constanţa care locuieşte în km 4-5 a mers la o pescărie din Tomis III şi a cumpărat somon „proaspăt”, însă când a ajuns cu el acasă şi-a dat seama că acesta era împuţit. Iată ce povesteşte constănţeanca: „Când l-am văzut cum arăta nu am stat pe gânduri, deoarece arăta foarte bine, dar iată peste ce am dat.

Vreau să merg la Protecţia Consumatorului, însă nu am bon pentru că nu mi-au dat. Eu m-am dus cu peştele înapoi, iar vânzătoarea mi-a dat banii înapoi. Când i-am spus că îmbolnăveşte lumea cu peştele pe care îl vinde mi-a spus că aşa i l-au adus”, a declarat, pentru „Replica”, femeia. Constănţeanca a firmat că va sesiza şi Protecţia Consumatorului. „Am sunat la OPC şi mi-au spus să merg să fac o sesizare scrisă. O să încerc să îmi fac timp să merg. Este vorba de pescăria “La Peşte” situată în apropierea bulevardului Lăpuşneanu”, a mai adăugat femeia.

Cum verifici peştele dacă este proaspăt?

Ce trebuie să ştii înainte de a pleca la cumpărături de alimente. Deşi benefice pentru sănătate, fructele de mare şi peştele sunt extrem de perisabile, iar dacă nu sunt depozitate în condiţii riguroase se alterează. Înainte de a achita bonul de la pescărie, verifică dacă marfă respectă următoarele criterii: ochii trebuie să fie limpezi şi bombati, corpul flexibil, să poată fi susţinut în mâna, gură închisă, să nu prezinte miros de stricat, solzii să fie lucioşi şi bine fixaţi pe corp, muşchii fermi, bine ataşaţi de oase, spinarea trebuie să fie elastică, branhiile trebuie să fie curate, roz sau roşii şi inodore.

În caz că aceste criterii nu sunt safisfacute în totalitate sau condiţiile de depozitare nu sunt igienice, nu cumpără peştele. Şi fructele de mare, din ce în ce mai iubite de către români, trebuie să respecte câteva criterii înainte de a fi cumpărate: să fie consumate imediat, în caz că sunt proaspete, sau imediat după decongelare, să aibă un miros proaspăt de alge marine, să nu prezinte urme de mucus sau materii străine.

Mihaela UNGUREANU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367