REPLICA ONLINE CONSTANTA

4.4° Constanța Mar., 19 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6673
4.4° Constanța Marți, 19 Martie 2024 Anul XX Nr. 6673
 

După ce a blocat timp de doi ani legea, PSD cere acum vaccinare obligatorie: „Este o necesitate și o urgență”

După ce a blocat timp de doi ani legea, PSD cere acum vaccinare obligatorie: „Este o necesitate și o urgență”

Replica API 23 ianuarie 2020 | 07:25 403

Legea care prevede obligativitatea vaccinării este blocată de mai bine de doi ani în comisiile parlamentare de la Camera Deputaților, după ce Senatul a adoptat actul normativ în octombrie 2017. Proiectul inițiat de Guvernul Tudose și trimis Parlamentului a devenit acum o „prioritate legislativă” pentru PSD, după ce a fost ținut „la sertar” în ultimii ani, scrie digi24.ro.

„Sănătatea populației este o chestiune ce ține de siguranța națională, iar pericolul reprezentat de răspândirea alarmantă a unor virusuri letale trebuie să aibă un răspuns ferm. (...) Va fi o prioritate pentru noi în această sesiune parlamentară să dezbatem și să adoptăm proiectul. Vaccinarea obligatorie este o necesitate și o urgență. Vaccinarea reprezintă cea mai eficientă și mai sigură măsură pe care România o poate lua pentru a proteja viețile copiilor noștri”, susține fostul ministru al Sănătății, senatorul PSD, Florian Bodog.

Plenul Senatului a adoptat, în octombrie 2017, cu 99 de voturi pentru şi o abţinere proiectul de lege al Guvernului privind vaccinarea obligatorie, care prevede sancţiuni pentru părinţii care refuză vaccinarea copiilor ce pot merge de la avertisment şi până la amenzi de 10.000 de lei.

Legea prevede că, în cazul vaccinurilor obligatorii, consimţământul pentru imunizare se prezumă ca fiind dat, iar sancţiunile pentru părinţii care refuză vaccinarea copiilor merg de la avertisment şi până la amenzi de 10.000 de lei. La înscrierea în unităţile de învăţământ ar urma să fie solicitată o adeverinţă care să ateste efectuarea vaccinurilor, iar în cazul în care schema nu este completă, este obligatoriu ca în maximum un an copiii să fie imunizaţi. Antigenele vaccinale obligatorii la intrarea în colectivitate a copiilor sunt cele împotriva difteriei, tetanosului, tusei convulsive, poliomielitei, rujeolei, rubeolei, oreionului, hepatitei B.

Proiectul de legea privind vaccinarea obligatorie a fost susținut de guvernul Tudose, după ce guvernul condus de Dacian Cioloș a redactat un proiect din care a fost eliminată obligativitatea vaccinării. În 2016, Vlad Voiculescu, pe atunci ministru al Sănătății, preciza că textul legii se referă doar la asigurarea stocurilor de vaccin şi la informarea părinţilor.

Anul trecut, ministrul PSD al Sănătății, Sorina Pintea, declara că este nevoie de consens pentru adoptarea Legii vaccinării.

„Pentru a putea adopta o astfel de lege este nevoie de consens, este o lege care va afecta sănătatea publică. Deocamdată, însă, în Comisia de sănătate există multe discuţii”, preciza Pintea, care a afirmat că este de părere că vaccinarea trebuie să fie obligatorie.

„Părerea mea personală, pe care o voi exprima public peste tot, este că e nevoie să avem în lege cuvântul obligativitate, pentru că, dacă nu avem această sintagmă, nu am rezolvat problema. Discuţiile sunt între obligativitatea vaccinării şi obligativitatea informării”, a mai spus Pintea.

Proiectul de lege care prevede vacinarea obligatorie poate fi consultat aici. Camera Deputaților este cameră decizională.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
vaccinat sau nevaccinat tot mori daca iti vine randul. mai intai CITITI SI INFORMATI VA CE CONTIN VACCINURILE -aluminiu si plumb foarte daunatot tuturor, mai ales la copii.sa se vaccineze intai parlamentarii sa scapam de ei !!!!!
2
0
Revenim la comunicatul de presa anterior referitor la gripa si facem urmatoarea rectificare barbatul de 78 de ani din Pitesti decedat la care s a confirmat virusul gripal B fusese vaccinat arata DSP Arges
1
0

REPLICA

LOTO

6/49
294439101410
5/49
31213917-03-20243 0 1 5 5 7 6
joker
371118333920