REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.5° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
11.5° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

După ce a CUMPĂRAT hotelul BULEVARD din Piața Ovidiu, Andrei Muntmark a CERUT DESPĂGUBIRI de la primărie și OCPI

După ce a CUMPĂRAT hotelul BULEVARD din Piața Ovidiu, Andrei Muntmark a CERUT DESPĂGUBIRI de la primărie și OCPI

Replica API 6 octombrie 2020 | 23:57 22777

Andrei Muntmark, fiul omului de afaceri suedez Emanuel Muntmark, deținătorul Monsson Group și dezvoltator de parcuri eoliene a devenit, în urmă cu doi ani, proprietarul unei clădiri din Piața Ovidiu, respectiv al fostului hotel Bulevard, situat pe strada Remus Opreanu nr. 1. În această clădire a funcționat Biroul Fond Funciar al OCPI Constanța. Acum, afaceristul cere daune de la OCPI, dar și de la primărie, pentru că primii proprietari, vânzătorii imobilului, au fost lipsiți de folosința clădire timp de 10 ani. Dreptul de a cere despăgubiri i-a fost cesionat lui Muntmark de către vânzători în 2018, atunci când a cumpărat clădirea.

Fapta de care se face vinovată primăria este descrisă în mod neechivoc de către Curtea de Apel Constanța, în considerentele deciziei de restituire a imobilului din Piața Ovidiu. „ În condițiile în care imobilul nu era deținut de Municipiul Constanța, acesta era obligat conform art. 27 din Legea 10/2001 s ă redirecționeze notificarea către unitatea deținătoare, in speță ANCPI și OCPI C. Cu încălcarea dispozițiilor art. 25 ș i art. 27 din Legea 10/2001, Municipiul, prin primar, a tergiversat soluționarea împiedicând astfel ca notificarea să fie transmisă unității deținătoare in vederea soluționării acesteia in termenul legal de 60 de zile." Timp de mai bine de 10 ani aceștia au fost privați de toate prerogativele dreptului de proprietate.

Dar cum a început totul!

Clădirea a fost construită în anul 1912 de Vasile Marinescu, iar, câțiva ani mai târziu, a devenit cel mai căutat hotel din zonă, hotelul Bulevard, fiind inaugurat în anul. Vasile Marinescu a încetat din viață, așa că soția sa, Maria, a decis să vândă clădirea pe care i-a lăsat-o prin testament.

În 1931, Maria Marinescu a vândut imobilul din Piața Basarab, așa cum i se spunea zonei pe acea vreme, soților Tîrpă. Prin Ordinul de rechiziție din 30.12.1940 imobilul a fost rechiziționat pentru misiunea germană și ulterior prin Ordinul 105/1545/05.07.1946 a fost rechiziționat pentru ofițerii sovietici. În anul 1950 imobilul a fost naționalizat în baza Decret ului nr.92/ 1950. În 1964, prin H . G. nr. 69/24.02.1994, imobilul a trecut din administrarea Regiei Autonome „Confort Urban" Constanța in administrarea Oficiului de Cadastru Organizare a Teritoriului Constanța, autoritate ulterior reorganizată ca OCPI Constanța.

În 2001, proprietarii au cer formulat notificare la primărie, în baza Legii nr. 10/2001

În scopul redobândirii dreptului de proprietate asupra imobilului , proprietarii au formulat in baza Legii nr. 10/2001 notificarea nr. 1783/02.08.2001 adresată Municipiului Constanța, nefiindu-le cunoscută unitatea deținătoare a imobilului notificat. Deși imobilul nu era deținut de Municipiul Constanța, acesta era obligat conform art. 27 din Legea 10/2001 să redirecționeze notificarea către unitatea deținătoare, in speță ANCPI și OCPI.

Primăria nu a dat curs notificării și nici nu a informat OCPI, așa cum prevede legea, de existența cererii

În ciuda acestei obligații, primăria a rămas in pasivitate și a omis comunicarea notificării către OCPI, notificarea rămânând nesoluționată timp de aproximativ 10 ani, mai exact până la data la care imobilul a fost înapoiat in baza deciziei de restituire. Astfel, au fost încălcate dispozițiile Legii nr. 10/2001 privind termenul de soluționare a notificării care era de 60 de zile de la data înregistrării acesteia sau a depunerii actelor doveditoare.

În 2014, instanța a dispus restituirea imobilului, însă după doi ani a ajuns

În anul 2012, moștenitorii soților Tîrpă și-au cerut drepturile în instanță, în baza Legii 10/2001. Acțiunea a fost depusă la Tribunalul Constanța. Un an mai târziu, magistrații au respins acțiunea, însă, la recurs, Curtea de Apel Constanța, în 2014, a decis ca statul să-i restituie imobilul compus din teren în suprafață de 367 mp și construcția dispusă pe 4 nivele S+P+2E, cu o suprafață de 314,50 mp construită la sol, reclamanții fiind obligați să respecte afectațiunea publică a imobilului pe o perioadă de până la 3 ani, aceea de Birou Fond Funciar al OCPI Constanța. Doi ani mai târziu de la pronunțarea deciziei, Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Constanța a emis Decizia de restituire în natură nr. 90/2016 a imobilului.

Iar în 2018, a fost vândut lui Andrei Muntmark, odată cu dreptul de a cere despăgubiri. Ceea ce a și făcut , numai că magistrații au constatat că cererea a fost depusă prea târziu, fiind respinsă, definitiv pe 2 octombrie, ca fiind prescris dreptul de a cere daune.

Cine este Andrei Muntmark!

Andrei Muntmark este cunoscut în lumea afacerilor pe bani mulți, fiind supranumit “Prințul vânturilor”, fiind fiul lui Emanuel Muntmark. Acesta din urmă a intrat, în 2004, în afaceri cu eoliene, iar în anul 2009, presa națională a fost declarat cel mai puternic jucător“ de pe piața parcurilor eoliene din România. Muntmark deține în toată Dobrogea parcuri eoliene.

Mirela PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
O pozeste interesanta. Totusi ma gandesc ca noul proprietar va reda cladirii activitatea hoteliera. Intre timp mai citesc si alte informatii despre Constanta:
0
0
Multe s au jucat in jurul numelui Muntmark.... jucator sau doar pion?
1
0
Replica, angajati un corector bun cunoscator al gramaticii limbii romane. Din respect pentru cititori.
23
0
care n-au primit drepturile cand a trebuit sa ceara despagubiri. Care sa fie date de cei care s-au opus retrocedarilor. De ex. hotii ca mazare sau fututii de pesedei !!!
13
2
ia uite beizadeaua, motanul are privire mai inteligenta, maine poimane il vezi pe liste la USR!!!
17
7
Cartier mizerabil
7
5
Cred ca andrei asta are volanu pe dreapta , joaca ptr echipa baietilor
11
4
practic isi recupereaza investitia, adica cere daune de la primarie si uite asa are sa obtina acel hotel pe GRATIS
21
2
GIGI ALEXA
5
2
Cam asa arat Muntmark asta , a basini. Taica su este un hot de zile mari cu arniamente pe la Transelectrica ca sa obtina legarea la retea si multe altele
16
0
Datorita acestor parcuri eoliene vom mai avea ploaie in Dobrogea in anul 2500, aceste eoliene au distru totul in tari civilizate au foet amplasate in zona costiera a marilor la noi datorita incompetentei autoritatilor locale au fost acceptate in interiorul localitatilor creeind prejudicii conunitatilor.O sa mincam vint si o sa iesim furtuna .La mai mare.
28
5
a costat miliarde, cand mergeai pe holuri si in birouri se misca imobilul , daca nu o consolidau cu bani multi era cazuta si locul liber cu vedere la mare!
10
1
ce fata de muist partzar are
16
2
Micula,Muntmark,mai sunteti multi d-astia prin Suedia?Alde Micula au castigat proces sau procese impotriva Romaniei,le-au fost platite sume consistente,asa au fost invatati de ,,baietii isteti" de aici din tara!Acum vine Muntmark si cere...
19
2
Mirelooo, analfabeto, nu exista nimeni care sa te corecteze? Ce sa inteleaga un copil, care din greseala da peste articolul tau? Ca a invatat degeaba gramatica romana, cand tu scrii la nivel de clasa a 2-a?
23
0
Andrei Munteanu il cheama pe individ. E la fel de suedez cum e si printul Charles nigerian.
27
2
Printul Vanturilor, mai pe romaneste printul Basinilor are esapamentul stricat.
23
0
Cititi in plm inainte sa publicati. "In 2001, proprietarii au cer formulat notificare...." proprietarii au CER? Intrebare : au si stele? Sunteti penibili
30
1
Familia MUNTMARK este de fapt, de origine romana, i-a chemat inainte Munteanu! Dar de... Odata ajunsi in Suedia, NU le-a mai placut ca sunt romani, au luat cetatenia suedeza, iar acum NU mai sunt romani, se dau suedezi! Isi reneaga originile, dandu-se drept suedezi, au renuntat la cetatenia romana, dar se pare ca le place sa faca f multi bani, aici, la saraca Romanica!! Mi-e rusine cu astfel de oameni fatarnici....
33
2
Ar avea nevoie de sumele cerute in instanta, probabil mor de foame. In final, daca pierde, primaria sa ii ceara lui raducu sa suporte paguba
18
0
Suedezul Andrei. In rest, judecati si voi.
16
3

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614