REPLICA ONLINE CONSTANTA

21.4° Constanța Lun., 15 Iul. 2024
Anul XX Nr. 6791
21.4° Constanța Luni, 15 Iulie 2024 Anul XX Nr. 6791
 

După ce a fost devalizată în ultimul timp, Mamaia S.A. și-a revenit din moartea clinică

După ce a fost devalizată în ultimul timp, Mamaia S.A. și-a revenit din moartea clinică

Victor ROTARU 22 iunie 2024 | 00:00 1435

În anul 1992 a fost declanșat procesul de privatizare a societății Mamaia SA, unde Statul deține peste 96% din acțiuni, prin vânzări de active și divizare. Foarte multe proprietăți au fost revendicate, restituite proprietarilor, altele au fost vândute ilegal, după cum a demonstrat, ulterior, și instanța de judecată. Acum, la peste 30 de ani de la privatizare, compania începe să-și revină. Mihaela Andrei, Președinte al Consiliului de Administrație al Mamaia S.A., a transmis pentru Replica faptul că societatea obține profit, principala problemă fiind cea a Castelului Reginei Maria, așteptându-se de la Ministerul Culturii o mână de ajutor.

Dupa ce a fost devalizata in ultimul timp, Mamaia S.A. si-a revenit din moartea clinicaMamaia S.A.

În ultimii 15 ani, societatea statului a avut profit doar doi ani, iar toți cei care s-au perindat pe la conducere ori au furat cât au putut, ori nu au fost în stare să aducă la liman societatea. Așa se face că a pierdut multe dintre proprietăți, de-a lungul anilor. După cum se știe, în 1992, a fost declanșat procesul de privatizare a societății prin vânzări de active și divizare.

Boom-ul a fost dat prin toamna anului 2001, atunci când Dan Agathon a început să emită mandate speciale prin care îl împuternicea pe reprezentantul Ministerului Turismului în cadrul Mamaia SA să vândă diverse active ale societății constând în clădiri şi terenuri.

Pe vremea lui Agathon, Mamaia SA a vândut tot ce a putut

Primul astfel de mandat special al lui Agathon, 3977/28.09.2001, a scos la vânzare ceva mărunțișuri: chioșcuri, grupuri sanitare, parcări. Printre acestea, s-au oferit "la pachet" și terenuri deținute de Mamaia S.A. Directorul lui Agaton, de exemplu, Lucian Victor Dan i-a oferit Vila 22 din Mamaia soacrei sale, Victoria Bărbulescu, printr-un contract de asociere în participare încheiat cu SC Best Hotels& Tours SRL.

O altă vânzare pusă sub semnul întrebării a avut loc în anul 2006, când SC Mamaia SA a vândut la un preț de nimic un complex imobiliar în stațiune către firma unui misterios cetățean elvețian de naționalitate română, implicat în afaceri cu foști ofițeri ai Direcției de Informații Externe (DIE). Pentru Dan Lucian Victor, directorul instituției de stat la acea vreme, doar puțin peste 200.000 de euro au valorat un teren și două clădiri în suprafață de peste 4000 de mp, în inima stațiunii Mamaia. Complexul Bar Orient – Restaurant Unirea, care a fost tranzacționat prin negociere directă și a ajuns în proprietatea societății Vulturii Mării SRL, a fost lăsat în paragină de-a lungul anilor, clădirile acestuia fiind, practic, singurele ajunse într-un stadiu de degradare atât de avansat în stațiunea Mamaia. Castelul Regal este monumentul istoric vândut de societatea de stat Mamaia SA către compania SC Light System SRL, controlată de Bittner-Petrache-Vântu, fără respectarea dreptului de preempțiune al statului, o decizie în premieră dată de instanțele din România. Vânzarea a fost anulată de judecători, clădirea revenind în proprietatea statului.

Dupa ce a fost devalizata in ultimul timp, Mamaia S.A. si-a revenit din moartea clinicaVila Mamaia

Mamaia S.A. își revine!

Contactată de către reporterii de la Replica de Constanța, Mihaela Andrei, Președinte al Consiliului de Administrație al Mamaia S.A., și consilier local, a transmis faptul că societatea îți revine, toate imobilele deținute fiind date spre închiriere: „Compania este pe plus, nu are probleme. Toate imobilele pe care le are sunt închiriate, vila este și ea închiriată. Este administrată în mod corect. Dacă în trecut nu erau toate închiriate, să aibă rapoarte de evaluare, acum este foarte bine administrată și exploatată, toate bunurile reușesc să facă un profit acum. Cel mai important este rezolvarea problemei cu Castelul Reginei Maria, să fie predat Ministerului Culturii. Știu că este băgat în programul Ministerului Culturii, însă nu avem termene clare, este pe listă.”

Dupa ce a fost devalizata in ultimul timp, Mamaia S.A. si-a revenit din moartea clinicaMihaela Andrei

Cine conduce Mamaia S.A.

În prezent, în acționariatul societății Mamaia S.A. este Statul, prin Ministerul Turismului, deținător al unei cote procentuale de 96,5680% din capitalul social, lista acționarilor – deținători ai unei cote procentuale de 3,3841% din capitalul social, dar și alții – deținători ai unei cote procentuale de 0,0479%. În cadrul Consiliului de Administrație, funcția de Director General o ocupă Carmen Ursu, președinte al Consiliului de Administrație este Mihaela Andrei, iar membrii al Consiliului de Administrație sunt Corneliu Buzu, Mihaela Andrei și Cristina Gabriela Andrei.  

Date despre Mamaia S.A.

În anul 2023, societatea a avut o cifră de afaceri de 1.890.100 de lei, un profit net de 1.800.247 de lei, datorii de 819.597 de lei, cu un număr mediu al angajaților de 4.


Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Se ciordeste tot cu acte false… Dupa ce s-a ciordit la greu ce mai ramane?
2
0
cind eu spun ca locatiile din mamaia au fost date pe pile, ciubucuri, de pomana, cei mai tineri nu cred. ce i-a oprit sa modernizeze, sa la faca atractive pe noii propietari macangii? ce tot asteapta vouchere, subventii, tva mic si alte pomeni! in tara asta se pare ca cine a avut si are gura mai mare, fura in continuare de la stat. dupa alegeri, vine prohodul!
3
0

REPLICA

LOTO

6/49
46143034444
5/49
2310722517
joker
43736234510