REPLICA ONLINE CONSTANTA

18.2° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
18.2° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

După ce că sunt săraci, pensionarii constănţeni s-au trezit şi cu popriri pe pensii

După ce că sunt săraci, pensionarii constănţeni s-au trezit şi cu popriri pe pensii

Replica API 6 decembrie 2013 | 00:00 190

Casa de Ajutor Reciproc se conformează deciziei Guvernului

Casa de Ajutor Reciproc se conformează deciziei Guvernului

După zeci de ani grei de muncă, unii seniori îşi primesc pensile ciuntite, pentru că sunt veşnic împrumutaţi la casele de ajutor reciproc. Numărul pensionarilor executaţi silit tinde să devină fenomen. Zeci de pensionari vin zilnic la Casa de Ajutor Reciproc (CAR) din Constanţa pentru a obţine un împrumut în preajma sărbătorilor de iarnă sau a celor pascale. De la 1 decembrie până pe 4 decembrie s-au prezentat la Casa de Ajutor Reciproc un număr de 79 de pensionari.

"În perioada asta nu prea au venit. Mai încolo un pic, încă n-au luat pensiile, pentru că ei vin, achită şi fac altele (împrumuturi -n.r.). Acum e încă început de lună şi nu prea au venit. Dar de luni (9 decembrie -n.r.) de când încep să se dea pensiile, vor veni din ce în ce mai mulţi", a declarat, pentru "Replica", Mariana Păculea, şeful contabil al CAR Constanţa. Sumele împrumutate variază între 1.500 lei şi 6.000 lei, aceasta din urmă fiind suma maximă. "Depinde de posibilităţi, unii nu se încumetă la mai mult de 2.000, alţii vor mai mult de 6.000. Se împrumută şi sume de 200 de lei pentru cei care n-au giranţi şi împrumută numai cât au fond, dar sunt şi alţii care nu vor mai mult şi împrumută atât cât le trebuie atunci", a mai spus contabila. Dar problemele intervin când pensionarii nu îşi plătesc împrumuturile la timp. În ultimele 2 luni s-au făcut 17 popriri la Casa de Ajutor Reciproc Constanţa. "Şi acum , astăzi (joi, 5 decembrie a.c. -n.r.) am trimis să plătească taxa la Financiar pentru 17 persoane", a mai spus Păculea. În caz de deces, dacă rudele datornicului nu se prezintă la CAR, giranţii sunt următorii vizaţi pe listă, întrucât aceste împrumuturi nu se garantează cu casa sau alte bunuri materiale. Dacă până de curând, cei care nu îşi plăteau datoriile la timp, "scăpau" cu o poprire de pensie , de miercuri, 4 decembrie, s-au schimbat regulile. Guvernul a adoptat o nouă lege care le oferă caselor de ajutor reciproc posibilitatea de a emite titluri executorii pentru recuperarea împrumuturilor acordate unor pensionari rău- platnici, iar caselor teritoriale de pensii, pe baza titlului executoriu, să înfiinţeze popriri asupra veniturilor din pensii, până la lichidarea debitului. Acest proiect a fost lansat în dezbatere publică în urmă cu două luni şi adoptat de către Guvern în data de 4 decembrie 2013. "Proiectul de lege adoptat de Guvern prevede posibilitatea caselor de ajutor reciproc ale pensionarilor de a încheia contracte de împrumut care constituie titlu executoriu, iar, în cazul neexecutării obligaţiei, părţile să stabilească alte termene de plată, un termen de graţie sau/şi termene de plată eşalonată", anunţă Guvernul. Iniţiatorii documentului spun că acest proiect va eficientiza procesul de recuperare a debitelor pensionarilor care au luat împrumuturi de la casele de ajutor reciproc. Ce crede CAR Constanţa despre această nouă lege? "Înainte de lege, făceam documente şi luam banii, acum ne trebuie judecată. Şi judecata cât ţine? 2 ani, 3 ani", explică Corneliu Enăchescu, preşedintele CAR Constanţa. Aceeaşi părere are şi şeful contabil al aceleiaşi instituţii: "Pentru noi era mai uşor cum era înainte, adică făceam poprire, în luna următoare ne şi numărau popririle, acum abia am început, astăzi deja am trimis să plătească taxa la Financiar pentru 17 persoane (joi, 5 decembrie a.c. -n.r.), apoi urmează la un judecător, apoi la Tribunal, şi de acolo cine ştie cât mai durează".

Cristina MARIN

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218