REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.3° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
16.3° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

După ce dau şpagă pentru cazarea la cămin, studenţii se plâng de gândaci şi gălăgie

După ce dau şpagă pentru cazarea la cămin, studenţii se plâng de gândaci şi gălăgie

Replica API 27 septembrie 2011 | 00:00 436

Acuzaţii de "discriminare" la repartizarea camerelor

Acuzaţii de "discriminare" la repartizarea camerelor

Cu câteva zile înaintea începerii unui nou an universitar, zeci de studenţi au sosit la malul mării să îşi ocupe camerele în căminele universităţilor constănţene. Traseul pentru ocuparea unei camere de cămin este lung şi anevoios. Totul porneşte de la o cerere pe care studentul trebuie să o depună până pe 24 septembrie la Liga Studenţilor. Cererile urmează să fie aprobate sau respinse după mai multe criterii. Există studenţii care, încă de pe acum, se declară dezamăgiţi şi acuză că sunt "discriminaţi" pentru că nu sunt din România. Cel puţin asta susţin şi trei studenţi din anul doi de la Facultatea de Tehnică Dentară, originari din Republica Moldova. Conform acestora, au obţinut "rămăşiţele" şi anul trecut, şi anul acesta: "Basarabenii sunt mai defavorizaţi, sunt pe planul doi. Se ocupă toate locurile şi ce rămâne ne dau nouă".

Revenind la traseul solicitărilor formulate de tineri, dacă cererile sunt aprobate, studenţii sunt repartizaţi la cămine în funcţie de medie, dar şi de cât de mărinimoşi sunt la buzunare: "Fără şpagă nu poţi să te mişti în România, bineînţeles că aşa merg lucrurile şi aici", a afirmat un tânăr din Cernavodă, student la Inginerie Mecanică în anul doi. Tot acesta a mărturisit că de data aceasta a avut noroc şi a intrat fără şpagă deoarece este la fără taxă. Alături de cerere studenţii care au dorit cazare în cămine au fost nevoiţi să depună şi o taxă de timbru de 4 lei, copii ale certificatului de naştere şi buletin. Studenţii cărora le sunt aprobate cererile vor plăti o taxă lunară în valoare de 150 lei (studenţii de la fără taxă) şi 250 de lei (studenţii de la cu taxă). Preţurile au crescut faţă de anul precedent, când un student de la fără taxă achita 110, lei iar cel de la fără taxă - 230 lei. Camerele căminelor C3 şi C2, situate lângă sediul Universităţii vechi, nu sunt deloc pe placul acestora. Mai mult, câţiva studenţi sunt decişi să părăsească în scurt timp căminul şi să caute garsoniere sau apartament cu două camere pe care să îl împartă cu alţi colegi. "Locul e dezastru, sunt gândaci, au venit de două ori anul trecut cu dezinsecţia, dar degeaba. Nu poţi să înveţi în sesiune, e gălăgie. Am mai dat şi şpagă la administrator, anul trecut, ca să intru! Am vrut să mă bucur de viaţa la cămin, dar nu îmi place, doar la căminul de la Pescărie m-aş băga. Până una-alta, o să îmi caut o garsonieră să stau cu prietena mea!", a declarat un student la Economie. Alt motiv pentru care studenţii părăsesc deseori locul din cămin pentru a se muta cu chirie sunt colegii de cameră, care nu sunt mereu pe aceeaşi lungime de undă. Cei mai puţini norocoşi, care nu îşi permit să îşi închirieze un apartament sau o garsonieră au început să îşi îmbunătăţească cum pot camerele de cămin. Astfel, cu câteva zile înaintea începerii noului an, ajutaţi de prieteni sau colegi, au început zugrăvirea camerelor în care vor locui. În ceea ce priveşte curăţenia şi ordinea, unele camere din cămine arată ca după un bombardament. Deşi se vede mizeria şi deranjul cu ochiul liber, femeia de serviciu a încercat să se scuze motivând că studenţii urmează să zugrăvească. Deşi camerelor nu le-au fost aduse îmunătăţiri, iar femeile de serviciu s-au apucat de curăţenie, taxa a fost mărită, aşa încât studenţii au mai găsit un motiv să comenteze. Cât despre fostul Hotel Unirii, din apropierea Universităţii Spiru Haret, care adăpostea o serie de studenţi, facem precizarea că acesta se află în reparaţii capitale. Paznicul clădirii a precizat că hotelul nu va putea fi folosit prea curând de studenţi.

Camer NEGIP

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218