REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.9° Constanța Mie., 24 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6709
11.9° Constanța Miercuri, 24 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6709
 

După CET Constanţa, şi Electrocentrale Titan vrea bani de la RADET

După CET Constanţa, şi Electrocentrale Titan vrea bani de la RADET

Replica API 2 august 2016 | 09:57 354

Noi probleme pentru RADET Constanţa! După ce, în urmă cu o săptămână, Electrocentrale Constanţa (CET) a transmis o notificare de preaviz în care solicită celor de la RADET achitarea sumei de 191.060.451.060 lei, reprezentând sume ce provin din neplata la timp a subvenţiilor începând din anul 2003, iată că Regia a primit o nouă lovitură. De data aceasta, de la Electrocentrale Titan. Aceasta a formulat, pe 29 iulie a.c., o acţiune în instanţă cu obiectul pretenţii, prin intermediul căreia solicită ca magistraţii să oblige RADET la plata unei sume ce constau în creanţe provinite tot din neplata la timp a subvenţiei. ELCEN, producătorul de energie termică, a fost supus în toamna anului 2014, unui proces de divizare. În urma divizării, au fost infiinţate trei societăţi, şi anume: Electrocentrale Bucureşti, Electrocentrale Titan şi Electrocentrale Constanţa. Divizarea ELCEN a condus şi la deschiderea unei acţiuni în instanţă, formulată de RADET Constanţa, considerând că „ELECEN a procedat la o divizare asimetrică“. În urma divizării, o parte a creanţelor a fost transferată spre Electrocentrale Titan şi spre Electrocentrale Constanţa. Adică aceste datorii au fost cuprinse în bugetul de venituri şi cheltuieli ale Electrocentrale Titan şi spre Electrocentrale Constanţa. RADET a deschis acţiunea pentru anularea ordinelor celor trei ministere, Ministerul Energiei, Întreprinderilor Mici şi Mijlocii şi Mediului de Afaceri, Ministerul Finanţelor Publice, Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice, deoarece aceste creanţe n-ar trebui imputate Regiei, spune directorul RADET. Pe 19 februarie a.c., Regia a pierdut procesul, însă a efectuat recurs la Curtea Supremă, primul termen în dosar fiind stabilit abia pentru 6 decembrie 2016.

Între timp, Electrocentrale Titan a demarat procedurile de recuperarea creanțelor. Pe 29 iulie a.c., a formulat o acțiune împotriva RADET prin intermediul căreia solicită ca magistrații să oblige Regia la plata sumei. Potrivit lui Liviu Popa, datoria, care se ridică la câteva milioane de euro, era o datorie generată de plata făcută cu întârziere la subvenție, de la bugetul de stat. Această subvenție a generat penalități de întârziere la plată a facturilor emise de Electrocentrale Constanța, în baza contractului comercial dintre ELCEN, RADET. „Sunt niște creanțe survenite în uma divizării ELCEN București. S-au divizat Electrocentrale Constanța, care a primit o parte din creanțe, iar o parte le-a primit Titan București. Sunt sume pe care noi le-am contestat. Ei le revendică, noi nu le recunoaștem, că n-am avut o relație contractuală cu Titan București, dar, dacă așa a hotărât Elcen București.Vedem ce hotărăsc instanțele. Este o sumă similară cu cea de la Electrocentarlă Constanța. Nu de aceeași mărime, dar tot sumă enormă. Nu sunt datorii făcute de RADET sau autoritatea locală, au generat în urma neplății la timp a subvențiilor de către guverne, înregistrate în contul RADET. Trebuie găsită o soluție de sus. Nu știu ce vom face dacă vom pierde“, a spus, pentru Replica, Liviu Popa, directorul RADET.

Mirela Sorina PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218