REPLICA ONLINE CONSTANTA

13° Constanța Mie., 24 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6709
13° Constanța Miercuri, 24 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6709
 

După Constanţa, virusul Pestei Porcine Africane prezent şi în Botoșani

După Constanţa, virusul Pestei Porcine Africane prezent şi în Botoșani

Replica API 20 ianuarie 2019 | 15:04 251

Virusul pestei porcine africane (PPA) a fost diagnosticat la un porc mistreț, găsit mort pe raza fondului de vânătoare 40 Suharau, în pădurea Alba, într-o zonă situată la aproximativ 3 kilometri de limita de frontieră cu Ucraina.

Suspiciunea a fost emisă în data de 19 ianuarie 2019, în urma emiterii unui buletin de analiză de către Laboratorul Sanitar Veterinar și pentru Siguranța Alimentelor Suceava.

Conform procedurii, probele au fost expediate către Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală, care astăzi, 20 ianuarie 2019, a confirmat suspiciunea.

Imediat, carcasa a fost distrusă prin incinerare, iar serviciile veterinare au intervenit pentru acțiuni de dezinfecție și protecție a zonei afectate

Tot în data de 19 ianuarie 2019, a fost convocată o ședință a Centrului Local pentru Combaterea Bolilor (CLCB) Botosani, sub coordonarea prefectului, pentru adoptarea planului de măsuri privind controlul, combaterea şi eradicarea pestei porcine africane, precum și pentru adoptarea zonelor de restricții, plan care va fi completat în ședința CLCB convocată astăzi, 20 ianuarie.

Au fost stabilite o serie de măsuri, cum ar fi: vânarea integrală a mistreţilor din zona afectată prin metode de vânătoare care nu dislocă efectivul, respectiv prin pândă şi dibuire, reducerea efectivului de mistreţi în zonele cinegetice învecinate, neafectate de PPA, prin realizarea cotei de vânătoare și a cotei suplimentare de intervenţie în funcţie de nivelul optim aprobat prin acte normative.

Proprietarii de porci domestici din zonă au fost informati să izoleze animalele în adăposturi pentru a nu veni în contact cu porcii mistreți sau cu materiale susceptibile de a fi contaminate, provenite de pe fondurile de vânătoare.

Ancheta epidemiologică este în desfășurare.

Facem precizarea că virusul Pestei Porcine Africane nu afectează omul, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact major la nivel social și economic.

Amintim că vineri, 18 ianuarie 2019, a fost convocat Comitetul Local Combaterea Bolilor din cadrul Prefecturii Constanța, din cauza confirmării virusului de pestă porcină africană la un mistreț vânat la fondul de vânătoare 5, de la Ion Corvin (judeţul Constanţa), în data de 15 ianuarie 2019. A fost votat în unanimitate planul de măsuri. Mai exact, să fie vânați cei 43 mistreți din fondul de vânătoare, iar în localitățile adiacente, proprietarii de porci au obligația de a-i ține în gospodărie.

Virusul pestei porcine africane a fost diagnosticat la mistreți și în județul Bistrița-Năsăud, la două cazuri, pe raza fondului de vânătoare 3 Aghireș, într-o zonă situată la aproximativ 1 km de limita cu județul Maramureș și 12 km față de județul Cluj.

Suspiciunea a fost emisă la data de 16.01.2019 în urma emiterii unui buletin de analiză de către LSVSA Maramureș. Probele au fost imediat trimise către IDSA București care, în data de 17.01.2019, a confirmat suspiciunea.

C.M.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Din titlu ai zice ca judetele sunt vecine. Mai cu grija la exprimare flakai.
0
0
Deci a zburat porcul pana la urma! De la constanta la botosani a ajuns porcul inaintea trenului intercity.
2
1

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218