REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.6° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
17.6° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

După declarațiile scandaloase despre rezultatele la testele PISA, ministrul Educației vine următoarea propunere: „O oră de lectură“

După declarațiile scandaloase despre rezultatele la testele PISA, ministrul Educației vine următoarea propunere: „O oră de lectură“

Replica API 4 decembrie 2019 | 03:40 461

Monica Anisie

După o primă reacție care a stârnit valuri de stupoare și revoltă, ministrul Educației, Monica Anisie, a precizat, după publicarea clasamentului PISA 2018, că în situația actuală, planurile cadru și programele trebuie regândite, menționând totodată că este „de luat în calcul” și posibilitatea introducerii unei ore de lectură în școli.

Ministrul Educației, Monica Anisie, a declarat, marți, la sediul ministerului, că pe viitor, în contextul rezultatelor slabe înregistrate de România la testările PISA 2018 s-ar putea lua în calcul introducerea unei ore de lectură în școli, fiind necesară totodată și regândirea planurilor cadru și a programelor.

„Poate în situația în care ne aflăm acum, în care va trebui să regândim planurile cadru și programele, poate pe baza documentării științifice pe care acum o avem la bază, ne putem raporta la ea și poate este de luat în calcul să avem o astfel de oră de lectură. Este important să înțelegi și să intepretezi pentru că dacă știi să citești cum trebuie un text poți să rezolvi și o problemă la matematică, de exemplu. (...) Știți că mai demult exista acea oră de lectură. Nu întâmplător era introdusă, tocmai pentru că acea oră era dedicată exclusiv pe de o parte, lecturării textului, apoi interpretării lui, înțelegerii, deci toate etapele erau parcurse în acea oră distinctă față de cea de limbă și comunicare”, a explicat Anisie.

Ministrul a precizat că trebuie găsite soluții în așa fel încât, la orele de limbă și comunicare - fie în limba română, fie într-o limbă străină -, copiii să fie învățați să descifreze textul și să-l interpreteze, menționând că „simpla lectură a textului nu este suficientă, asta este de fapt problema”.

Marți a fost publicat clasamentul PISA 2018, România înregistrând cel mai slab punctaj din ultimii ani în clasamentul care arată cât de pregătiţi sunt elevii de 15 ani. Ţara noastră se clasează pe locul 47 din 79 de ţări. Gradul de analfabetism funcţional este mare: 44% dintre elevi nu înţeleg ce citesc.

stiripesurse.ro

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Materii incarcate ,unii profesori fara chemare ,parinti ignoranti care se mai si amesteca in deciziile profesorilor ,invatamant abstract si vedem rezultatele .Relifgia ar tebui doar in clasele primare apoi cei ce vor aprofundare o pot face singuri 4 ani de studiu a notiunilor de baza sunt suficienti
1
0
Intamplarea a facut ca pe aceste meleaguri genele mostenite de la neanderthalieni sa fie in numar mai mare ... mult mai mare!
0
4
primii vinovati sunt parintii! Dar primii care trebuiesc educati sunt PARINTII! In momentul de fata avem ca parinti pe acei copii "educati" dupa '89, care, multi dintre ei sunt din categoria analfabetilor functionali, care la randul lor sunt incapabili sa-si educe copiii. Asta trebuie sa inteleaga atat parintii cat si Ministerul Invatamantului! Dar in spiritul binecunoscutului obicei romanesc este mai usor sa dai vina pe altul ptr greselile si neputinta ta, reapectiv pe profesori! Nu sunt cadru didactic.Parinte, da.Cu educatie multumitoare.
6
0
Reduceti numarul de materii. Mariti numarul de materii optionale. In prezent se invata prost din cauza supraaglomerarii creerului cu fel de fel de informaii inutile.
1
1
bai prostane tu crezi ca toti profesorii au parte de elevi ca la mircea sau ovidius? ia dute tu la tara unde sunt copii amarati sau in sate unde sunt tigani sa vezi cum e sa fii profesor acolo si dupa aia vorbeste de rezultate!
2
3
A marit pzd-eii de-avalma salariile la profesori! Salarii marite trebuiau la cei cu rezultate remarcabile cei care au produs valori nu rebuturi! Daca se va face o evaluare a profesorilor, majoritatea vor avea aceleasi rezultate: SUBMEDIOCRE. Promovam si rasplatim PERFORMANTA nu OBEDIENTA.
3
2
Ministrul a fost cam dur ,dar copii si parintii lor, in majoritatea lor, parca sunt timpitei. II vezi pe strada cum reactioneaza in diverse situatii.Da cititul este o solutie, dar trebuie flexibilizat si programul scolar, dupa necesitati.
3
0

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218