REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.5° Constanța Joi, 18 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6703
11.5° Constanța Joi, 18 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6703
 

După demisia lui Cîmpeanu, urmează și demisia plagiatorului de la Ovidius, Marcel Iliescu?!

După demisia lui Cîmpeanu, urmează și demisia plagiatorului de la Ovidius, Marcel Iliescu?!

Mirela PASCAL 30 septembrie 2022 | 00:00 4091

Sorin Cîmpeanu și-a anunțat demisia din funcția de ministru al Educației, la patru zile de la izbucnirea scandalului de plagiat. Fără a face referire la motivele demisiei, Cîmpeanu a publicat pe Facebook anunțul încetării mandatului său. El era acuzat că ar fi plagiat, într-un curs de specialitate, 92 de pagini din munca a doi profesori de la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Bucureşti. Este un gest demn pe care orice politician cu funcții sus puse sau șef de instituții ar trebui să-l urmeze, în astfel de situații. Inclusiv de la Constanța. Rectorul Universității Ovidius, Marcel Iliescu, este acuzat că a plagiat  teza sa de doctorat. Așadar, când îl va urma Marcel Iliescu pe Sorin Cîmpeanu?!

Sorin Cîmpeanu a anunțat joi seara că demisionează din funcția de ministru al educației în Guvernul Ciucă. „Am decis, din proprie inițiativă, să demisionez din funcția de ministru al educației. A fost o șansă și o onoare pentru mine sa încep reformarea din temelii a sistemului național de învățământ”, a spus ministrul care și-a lăsat, puternic, amprenta pe învățământul românesc. Demisia vine după ce ministrul și-ar fi însușit, în 2006, într-un curs de specialitate, aproape 100 de pagini din care a semnat anterior ca al patrulea autor doar 9 pagini. Mai exact, șeful de la Educație ar fi copiat 13 capitole, singura sa contribuție fiind redusă la eliminarea a cinci cuvinte.

Sorin Cîmpeanu

Un gest de onoare, putem spune, care ar trebui urmat și de rectorul Universității Ovidius, Marcel Iliescu, acuzat, și el, de plagiat. Replica și constantaacademică.ro, și nu numai, au adus, recent, în atenția opiniei publice informații și probe, care sunt, de fapt, niște extrase din teza lui Iliescu, potrivit cărora rectorul Universității Ovidius și-ar fi plagiat teza de doctorat. Lucrarea sa arată, mai degrabă, ca o compilație care cuprinde preluări masive de texte, imagini și tabele din diverse lucrări de specialitate, fără respectarea dispozițiilor legale. Pe adresa redacției, ne-au parvenit, recent, aspecte care conduc la probabilitatea ca Dan Marcel Iliescu să fi plagiat teza de doctorat.

Marcel Dan Iliescu se laudă cu o lucrare care, în mare parte, nu îi aparține, spune constanța academică, fiind clarificate pe deplin dispozițiile legale și a normelor de redactare în vigoare la data susținerii tezei de doctorat intitulată „Contribuţii la studiul anatomo-funcţional al scheletului axial. Anomaliile de curbură ale coloanei vertebrale la copii. Bazele anatomice ale profilaxiei şi tratamentului scoliozei prin înot”. Iliescu nu știe limbi străine, în bibliografie sunt indicate lucrări în limba engleză, franceză și germană


Mai mult, în 2020, jurnalistul Ion Spânu a publicat un articol în Cotidianul.ro în care a constatat că „Dan Marcel Iliescu a fost în stare să apeleze la tertipuri de tip mafiot pentru a-și ascunde starea de incompatibilitate”, dar și faptul că doctoratul acestuia este unul „cu cântec”. În acest sens, reputatul jurnalist a făcut o serie de observații, printre care teza de doctorat a lui Dan Marcel Iliescu nu are nici o notă de subsol cu trimitere la vreo lucrare din care autorul a citat; în Bibliografia de la sfârșitul tezei sunt indicate 234 de lucrări, majoritatea în limba engleză. Dacă, însă, ne uităm pe CV-ul lui Dan Marcel Iliescu, rămânem șocați, căci, la secțiunea „Limbi străine cunoscute”, acesta pune niște „X”-uri acolo unde trebuia să indice nivelul de cunoștințe; în Bibliografie este inclusă și o lucrare a lui H. Braus, „Anatomie des Menschen”, care este scrisă în limba germană?! Dacă rectorul nu știe limba germană, cum a citit această carte pe care a inclus-o în Bibliografie?

O altă observație a vizat faptul că Dan Marcel Iliescu scrie ciudat în teza sa de doctorat numele unor cercetători din domeniul său de activitate, precum „Erisman”, în loc de „Erismann” sau „Brugsch”, în loc de „Burgusch”, așa cum, după cum spun alți specialiști, ar fi trebuit să fie scrise. La final, Ion Spânu concluzionează că: „Totuși, așa, de dragul corectitudinii, poate că n-ar fi rău ca specialiștii în domeniu să analizeze cu atenție această teză de doctorat, căci dacă ai indicat în Bibliografie o carte în germană, deși tu nu cunoști această limbă, sau dacă nu este clar ce nivel de cunoștințe ai pentru limba engleză, deși sugerezi că ai citit câteva sute de cărți în această limbă, de regulă sunt mari probleme cu conținutul tezei de doctorat!”.

Iată că susținerile jurnalistului Spânu sunt întărite și de o anchetă a celor de la Constanța Academică. Autorii spun că, așa cum reiese din CV-ul Rectorului Dan Marcel Iliescu, aceasta a urmat studiile de doctorat în perioada 1995-2002 și ca urmare a susținerii tezei de doctorat cu titlul „Contribuţii la studiul anatomo-funcţional al scheletului axial. Anomaliile de curbură ale coloanei vertebrale la copii. Bazele anatomice ale profilaxiei şi tratamentului scoliozei prin înot” a obținut titlul de „Doctor în Științe Medicale”, confirmat prin diploma de doctor nr. 55/27.11.2002, emisă de Universitatea OVIDIUS din Constanța.

Înainte de toate este necesar a fi subliniat faptul că în timp ce era doctorand, în perioada 1995-2002, Dan Marcel Iliescu a ocupat funcția de asistent universitar la Facultatea de Medicină din cadrul Universității OVIDIUS din Constanța, fiind și secretar de redacție al Revistei „Ars Medica Tomitana”. Prin urmare, se poate presupune că era familiarizat cu normele de elaborare și publicare a materialelor de cercetare științifică universitară și avea cunoștință de normele Academiei Române privind reproducerea întocmai și citarea unor texte sau imagini preluate din alte surse.

Teză de doctorat cu 335 pagini…plagiate ?!

Teza de doctorat cu titlul „Contribuţii la studiul anatomo-funcţional al scheletului axial. Anomaliile de curbură ale coloanei vertebrale la copii. Bazele anatomice ale profilaxiei şi tratamentului scoliozei prin înot” are un total de 335 de pagini.
La prima vedere se remarcă caracterul disproporționat al tezei de doctorat, spun cei de la Constanța academică, lucrarea nerespectând cerințele minimale privind structura și elementele de conținut.

 Deși introducerea unei teze de doctorat are rolul de a situa cercetarea într-un context temporal, istoric, geografic, profesional în cuprinsul a 5-6 pagini, Dan Marcel Iliescu a elaborat o introducere de doar 1,5 pagini. În întreaga teză de doctorat nu există nici măcar o singură notă de subsol sau notă de final pentru a explica, a comenta sau a furniza referințe cu privire la ideile, datele și informațiile prezentate în teză, Dan Marcel Iliescu lăsând astfel impresia că toate acestea îi aparțin.
 Pentru a crește numărul de pagini al tezei de doctorat Dan Marcel Iliescu a inserat o bibliografie la sfârșitul fiecărui capitol, adăugând astfel în mod nejustificat 13 pagini conținând bibliografie, pe lângă cele 10 pagini ale bibliografiei finale.
 Concluziile sunt restrânse la doar 2,5 pagini, nefiind evidențiate măsura în care au fost atinse obiectivele de cercetare științifică (asta pentru că nici măcar nu au fost stabilite în Introducere), contribuțiile proprii prezentate nefiind măsurabile întrucât nu a fost menționat numărul capitolului și numărul paragrafului unde acestea au fost dezvoltate.

Ion Spânu: Încă o sesizare către ministrul Învățământului în cazul rectorului Marcel Iliescu de la Universitatea „Ovidius”

În ceea ce privește frauda academică comisă de Dan Marcel Iliescu în subsecțiunea 1.1. Scheletul axial (pag. 3-12), pentru identificarea facilă a textelor și imaginilor plagiate, în fiecare pagină din teza de doctorat au fost marcate pe culori preluările copy paste din sursele Mișcalencu (1978) și Diaconescu (1977), după cum arată imaginile de mai jos:

Pentru a masca plagiatul, Dan Marcel Iliescu a intercalat extrase din mai multe lucrări, sau din aceeași lucrare dar de la pagini diferite, fără a exista o legătură logică între acestea.

Revoltați de tăcerea care s-a așternut la Ministerul Educației în legătură cu acest caz scandalos, atât CNATDCU, cât și ministerul Învățământului au primit mai multe sesizări pe care însă le-a ignorat, cerând mereu date despre persoana care a făcut sesizarea, în loc să se aplece asupra probatoriul devenit public, a spus, recent, Spânu, într-un material publicat de activenews.ro.

Mai sus, dar și în imaginea de mai jos aveți ultima sesizare înregistrată deja la ministerul Învățământului sub numărul CEMU-277/10.08.2022, cu informațiile legate de plagiat și articolele de presă apărute pe baza acestui subiect, inclusiv cu articolul apărut în Replica.

Noul ministru va începe curățenia la Ovidius?!

În virtutea calității sale de Decan al Facultăți de Medicină, Dan Marcel Iliescu a semnat în 6 ani câteva mii de diplome universitare, iar acum din poziția de Rector semnează în fiecare an alte mii diplome universitare, inclusiv diplome de doctor. Ca urmare, foștii și viitorii absolvenți au toate motivele să se mândrească cu faptul că diplomele lor sunt semnate de o asemenea „somitate”.

Dar, cine știe?! Poate noul ministru va fi preocupat de ce se întâmplă la Universitatea Ovidius și poate va începe o curățenie drastică.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Iliescule dar ai vazut vreun comentariu de bine despre epure? Numai adevaruri s-au scris care imediat au fost sterse de epure ca ii este rusine cu el insusi.
1
0
La crsti vasluianu se incumeta cineva sa verifice drd?
4
0
Cel mai original Doctor din tot ANR este cel de la Giurgiu.Ce specialitate, ce domeniu, ce navigatie !!! In ce domeniu este Dottore ? Usor de aflat. Marfa frate ! Un adevarat specialist, chiar doctor a fost cel de la Severin pensionat recent.
14
1
Lasati comentariile de bine despre Epure
4
6
Ion Spinu a scris pe activenews. RO! Site de propaganda ANTI-UE. Vai ce ne-am mai speriat ca a scris Spinu pe acest site! Dacă se mai chinuie puțin Spinu îl scoate pe Iliescu cel. puțin secretar general adjunct NATO. Vaiii, activenews. ro!!... Vaiiii
5
3
Dar demisia lui ciuca cap de pwla cand?
3
4
Ce demisie??? A fost obligat! De unde atata onoare??? Nu il vedeti si pe sorynel Mihay??? Spagi, transferuri ilegale si alte mizerii… vedeti vreo demisie?? Astia nu au nici o rusine! Au distrus invatamantul!
9
2
A fost demisie de onoare! Sa nu comparam.
5
16
Avem si noi prin ANR central si teritorial cativa doctori. Ati vazut in ce domenii si au luat acele doctorate specialistii nostri in navigatie ? Noaptea mintii !
27
1
De verificat multe teze de doctorat precum Despescu,Kovesi,Nicolae,Popovici și alți dottore făcuți la apelul de seara al bocancilor...Diploma înainte și prostul după ea!
16
5

REPLICA

LOTO

6/49
33725484010
5/49
32319203522
joker
22391819369