REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.7° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
13.7° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

După Duşa, Armata Română este bine

După Duşa, Armata Română este bine

Replica API 5 noiembrie 2013 | 00:00 110

O fregată a României va fi modernizată

O fregată a României va fi modernizată

Prezent la evenimentul prilejuit de sosirea fregatei Regina Maria în Portul Militar Constanţa, ministrul Apărării, Mircea Duşa a evitat cât a putut întrebările cu privire la slaba dotare cu echipamente a Armatei Române. A ocolit răspunsurile şi a dat de înţeles că lucrurile nu sunt atât de grave precum par. În plus, acesta a precizat şi faptul că, în cel mai scurt timp, o fregată va fi modernizată.

"Sunt multe dezbateri legate de capacitatea operativă a Armatei Române. În premieră, în ultimii 10 ani de zile, deşi legea care reglementează acest domeniu, referitoare la planificarea apărării are o prevedere că din patru în patru ani trebuie să realizeze cartea albă a apărării, acest lucru nu s-a făcut şi, în premieră, s-a realizat în acest an, urmând ca acest document să fie aprobat de către Parlament. Un document în care se face o radiografie exactă a capacităţii operative a armatei române. Am făcut această precizare pentru că suntem în primă perioadă când elaborăm bugetul pe 2014, în care avem în vedere ca pe programele anuale de modernizare a Armatei Române şi, în special, a Forţelor Navale, să continuăm aceste procese ca tehnica de care dispuneţi să fie cea necesară pentru îndeplinirea misiunilor. Avem de gând şi avem acest proiect, ca una dintre fregate (vor stabili specialiştii care dintre ele) să intre în procesul de modernizare, de dotare cu echipamente moderne şi armament", a spus Mircea Duşa. Întrebările au continuat cu privre la dotarea cu echipamente moderne a Armatei Române, Duşa precizând: "Vorbeam că sunt mai multe programe de modernizare a bazei materiale ale Armatei, fie că este vorba de Forţele Terestre, de cele Aeriene sau Navale. Aceste programe trebuie să devină o realitate. De altfel, în Consiliul Suprem de Apărare am votat două programe, unul pe termen mediu, respectiv până în 2016 şi unul pe termen lung, până în 2022, pentru înzestrarea armatei. Pentru asta este nevoie de o bugetare mai bună, am şi prevăzut în aceste documente alocarea de 0,3% din PIB, anual. Trebuie să vă spun şi faptul că în ultimii 5 ani de zile bugetul Armatei a fost din ce în ce mai mic, ajungând de la 1, 90, la 1,26 în 2012". Cert este că, potrivit ministrului Apărării: "În acest moment, Armata este capabilă să execute orice misiune". Discuţia a continuat tot pe traseul creionat de ministru, aducând în faţă lucrurile bune: "Trebuie studiate acele documente şi analizat faptul cum Armata s-a restructurat după 2004, când a devenit stat NATO, că tot vedeam o ştire că, vezi Doamne, s-a ajuns de la 330.000 de militari, la 80.000. S-a ajuns la o cifră care este optimă pentru a îndeplini misiunile. Nu uitaţi că atunci când aveam 330.000 de militari, armata era obligatorie şi efectivele armate erau formate din militari în termen. Nici o armată din lume nu are starea operativă a trupelor 100%. Ea se realizează gradual. Nu avem în vedere creşterea numărului de angajaţi. Ea este structurată conform standardelor NATO", a conchis Duşa.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102