REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.5° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
17.5° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

După gropile de deşeuri, staţiile de transfer sunt aproape finalizate

După gropile de deşeuri, staţiile de transfer sunt aproape finalizate

Replica API 21 august 2015 | 00:00 266

În grafic

În grafic

Boală grea, dar vindecabilă. România s-a angajat în urmă cu mai mulţi ani să scape de gropile de deşeuri neconforme cu standardele europene. Lucrările au intrat în linie dreaptă de anul trecut şi, în prezent, gropile vizate sunt acoperite în proporţie de peste 80%, autorităţile anunţând că proiectul se va dovedi la termenul limită, 30 septembrie a.c., un adevărat succes. Hârşova, Cernavodă, Murfatlar, Techirghiol şi Medgidia sunt localităţile vizate de proiectul a cărui valoare ajunge peste 201 milioane lei.

Potrivit proiectului, beneficiarii sunt peste 619.000 de cetăţeni, din care peste 451.000 din mediul urban şi peste 168.000 din mediul rural, lucrările au început în luna februarie a anului trecut, iar termenul de finalizare este 30 septembrie a.c. Totodată, în paralel cu proiectul privind gropile, se desfăşoară lucrări şi la staţiile de transfer şi sortare. Două astfel de staţii vor exista în Constanţa, la Deleni şi Hârşova.

România, vizată de infringement

În cursul zilei de joi, Consiliul Judeţean a organizat o vizită la Deleni, pentru verificarea stadiului lucrărilor. Muncitorii lucrează de zor, iar primarul localităţii, Dan Marian, este mulţumit din cale afară! „Suntem mulţumiţi de acest proiect care, în sfârşit, se realizează, deoarece se creează câteva locuri de muncă pentru cetăţenii din comuna noastră şi ne ajută şi pentru colectarea deşeurilor”, a spus primarul. Potrivit coordonatorului de proiect, din partea Consiliului Judeţean Constanţa, Ivonne Saghiu, termenul de finalizare a celor două staţii este 15 decembrie a.c. „Ca obiective generale, în primul rând se va avea în vedere creşterea standardului de viaţă în judeţul Constanţa, respectând, în principal, aquis-ul comunitar de mediu.

De asemenea, se va avea în vedere dezvoltarea sistemelor de management a deşeurilor din judeţul Constanţa şi reducerea numărului de zone poluate. După cum aţi văzut, România ar putea să intre în infringement, pentru că noi depozităm la groapă, nu facem colectare selectivă. (...) Ca şi componentă, construirea staţiilor de transfer Hârşova şi Deleni fac parte din componenta 2. (...) Valoarea contractului este de 5,793 milioane lei, fără TVA. Termenul de finalizare a acestei investiţii este 15.12.2015. (...) Pentru deşeurile generate din zona 3 Deleni şi zona 5 Hârşova au fost identificate necesitatea construirii a două staţii de transfer.

În cadrul acestor staţii, vor fi descărcate diferite vehicule de colectare şi vor fi depozitate într-o durată scurtă de timp, deci nu va fi afectată populaţia, până când vor fi reîncărcate pentru a fi depozitate în staţiile de transfer, iar de la staţia de transfer la depozitul conform de la Tortoman, unde va exista o staţie de sortare şi tratare mecano-biologică”, a spus Ivonne Saghiu. La evenimentul de joi a participat şi responsabilul de mediu din cadrul primăriei Hârşova, Ionel Pelelungă. „În oraşul Hârşova acest proiect este un pic mai avansat faţă de Deleni.

La noi, deja groapa din celălalt proiect a Consiliului Judeţean s-a închis. Este foarte binevenit acest proiect, pentru că Hârşova fiind o localitate cam la marginea judeţului mereu au fost probleme, iar acum, în acest moment, se duce gunoiul tocmai la Costineşti, se cară zilnic cu maşini şi este o foarte mare problemă de bani, transport, timp şi tot ce necesită această operaţiune”, a spus acesta. Absenţa din zonă a utilităţilor, precum canalizare sau energie electrică, i-au determinat pe constructori să apeleze la soluţii inginereşti pentru ca proiectul să fie dus la bun sfârşit.

„Lucrările de la Hârşova şi Deleni constau în realizarea unei structuri de beton armat, anume două zone de strângere şi o zonă de transfer, în executarea unei platforme betonate pentru aşezarea containerelor care vor prelua selectiv, precum şi pentru încărcarea auto de 60 de tone. De asemenea, având în vedere că nu există utilităţi în zonă, apele pluviale de pe platformă vor fi preluate de o canalizare interioară, trecute prin separator de hidrocarburi şi deversate într-un bazin. Curentul electric va fi asigurat printr-un transformator propriu şi apa pentru grupul social va fi asigurată printr-un bazin de 10 metri, care va fi alimentat de câte ori este nevoie de o cisternă”, a spus Alexandru Leonte, din partea constructorului.

Contractul de lucrări privind construirea staţiilor de transfer Hârşova şi Deleni are ca obiective specifice creşterea cantităţii de deşeuri reciclabile şi recuperabile în judeţ şi stabilirea unei structuri eficiente de management al deşeurilor. Valoarea proiectului este de aproape 5,8 milioane lei fără TVA, aceasta fiind de aproape 1,4 milioane lei. La staţia de transfer de la Deleni se estimează că vor fi aduse peste 30.000 de tone de deşeuri, anual, iar la Hârşova peste 27.000.

Marius Florian VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102