REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.4° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
10.4° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

După ieşirea PNL de la Guvernare, urmează Jihadul în teritoriu. Liberalii se pregătesc să fie daţi afară din instituţii

După ieşirea PNL de la Guvernare, urmează Jihadul în teritoriu. Liberalii se pregătesc să fie daţi afară din instituţii

Replica API 26 februarie 2014 | 00:00 413

Deputatul Manea, despre directorii susţinuţi de partid: "Dacă vor fi înlocuiţi, au unde să se întoarcă"

Deputatul Manea, despre directorii susţinuţi de partid: "Dacă vor fi înlocuiţi, au unde să se întoarcă"

Ieşirea PNL de la Guvernare va însemna declanşarea "Jihadului" în teritoriu. Toţi oamenii instalaţi în funcţii de conducere cu susţinerea PNL vor fi "raşi" de PSD. Acest lucru este de aşteptat, o confirmă şi deputatul liberal Victor Manea, dar nu numai. Aşa-zisele concursuri pentru ocuparea unor funcţii în instituţii vor însemna fix nimic pentru social-democraţi. Vor scăpa doar oamenii care, cum-necum, au intrat în graţiile liderilor partidelor aflate la putere. Cei care vor fi "măturaţi" din posturi nu vor mai avea decât şansa să se adreseze instanţelor, unde vor invoca, în favoarea lor, statutul de funcţionar public. Pe acest statut se bazează şi şeful Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate din Constanţa, liberalul Dragoş Poteleanu, care s-a arătat chiar deranjat de întrebarea ce va face odată cu iminenta schimbare a formulei de Guvernare.

"Ce treabă are Casa (CJAS - n.r.) cu opoziţia sau cu USL? Noi ne desfăşurăm activitatea. Este un mandat susţinut. Instituţia merge mai departe şi face politica în sprijinul asiguraţilor. Asta este cel mai important. Acesta este rolul ei ca instituţie. Nu are relevanţă cine este manager. Eu nu fac politică, ci îmi văd de treabă unde sunt învestit în funcţie. Miniştrii sunt eminamente oameni politici şi sunt obligaţi să facă politica partidului din care fac parte. În structurile din teritoriu, sunt numiţi oameni care pot să aibă legătură cu politica, dar la fel de bine pot să fie tehnocraţi, să-şi vadă de treaba lor. Eu nu fac politică şi cred că sunt tehnocrat din moment ce rezultatele activităţii sunt bune şi vizibile. Dacă făceam politică în instituţie, poate că eram politician, dar nici un angajat nu poate să spună că i-am sugerat ceva politic", a declarat jr. Dragoş Poteleanu, preşedintele-director general al Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate. Întrebat dacă a fost susţinut în funcţie de PNL, Poteleanu a replicat: "Nu am spus că nu sunt susţinut (în funcţie de PNL -n.r.). Sunt membru al Partidului Naţional Liberal. Numai că nu fac politică atunci când sunt învestit într-o funcţie publică. O să vedem ce va fi. Dacă PNL va ieşi de la guvernare, probabil că vor fi şi schimbări", a declarat Poteleanu. Tot el a precizat că este prematur să spună spre ce domeniu de activitate îşi va îndrepta atenţia în cazul în care ar urma să fie schimbat din funcţie. "Văd eu. Am destulă experienţă profesională ca să îmi găsesc ceva", a conchis Poteleanu.

Valul schimbării s-ar putea instala şi la Inspectoratul Teritorial de Muncă din Constanţa, acolo unde Eugen Bola, fostul prefect al Constanţei, spune că ar fi susţinut un concurs în 2005. "Este o chestiune mult prea importantă. Nu este deloc bine. Este un moment mai dificil, pentru că programul de guvernare începuse să dea roade. Vorbim de deblocarea fondurilor, de o oarecare creştere a salariilor, de o creştere la nivel economic peste cea europeană. Toate aceste realizări sunt deopotrivă ale PSD-ului, PNL-ului, ale USL-ului, dar la vârf se pare că sunt probleme şi numai cei de acolo poate să le dezlege. Ruptura nu cred că se resimte şi în teritoriu. În momentul în care va pleca PNL de la guvernare, vom asista şi la retragerea celor care ocupă funcţii. Vorbesc de miniştrii, secretari de stat, prefecţi. Toţi cei care ţin de guvern. Toată lumea se va retrage şi cu asta basta. Cu şefii de instituţii sunt situaţii şi situaţii. Eu am dat concurs pentru ocuparea funcţiei în 2005. Am mai fost în opoziţie. Asta este situaţia", a declarat Eugen Bola. În cazul în care va fi înlăturat din funcţie, Bola nu este sigur dacă va face un demers în instanţă. "Deja avansaţi ideea prea mult. Nu cred că se va întâmpla nimic la nivel de deconcentrate. Unele persoane sunt detaşate şi în cazul lor le va înceta detaşarea", a spus Bola. Alt şef de instituţie care şi-ar putea face bagajul este Carmen Răducu de la Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă.

Celor menţionaţi mai sus li se aduagă şi directorii (fie ei şi adjuncţi) care au fost recrutaţi şi instalaţi pe posturi în baza ordonanţei privind managementul privat. E drept, în cazul acestora, procedura de înlăturare e mai complicată, însă nu imposibilă. "Consiliul de Administraţie al APC are contract de mandat. Vorbim de criterii de performanţă; fiecare director are un contract de mandat şi poate fi înlocuit dacă nu îndeplineşte criteriile din acel contract", a explicat liberalul Cirpian Hanganu, director în cadrul Companiei Naţionale Administraţia Porturilor Maritime SA Constanţa. Situaţia expusă de Hanganu poate fi valabilă şi în cazul directorilor adjuncţi pe care PNL îi are şi la nivelul altor companii - ca de exemplu Administraţia Canalelor Navigabile. La fel, aşa cum a fost menţinut pe funcţia de director general, la Oil Terminal, liberalul Sorin Ciutureanu, Consiliul de Administraţie poate decide şi înlocuirea acestuia, mai cu seamă că el nu face parte din C.A. Lista nu se încheie aici, însă ajungem la următoarea întrebare: ce vor face toţi aceşti liberali dacă vor fi puşi în situaţia înlocuirii? "PNL a susţinut pe funcţii oameni profesionişti. Dacă vor fi înlocuiţi, au unde să se întoarcă, nu sunt veniţi de niciunde, au meseriile lor", a comentat deputatul Victor Manea, tot el adăugând şi următorul reproş la adresa PSD: "Dacă doreau să aibă PNL la Guvernare, atunci lucrurile erau rezolvate inclusiv la Constanţa, unde de trei săptămâni nu este instalat prefectul, deşi noi am avansat propunerea".

Alexandra ANTON, Alexandra VASILE

Vezi şi:

LINK

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367