REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.4° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
10.4° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

După NATO, Biden se întoarce cu faţa spre UE pentru a consolida legăturile transatlantice

După NATO, Biden se întoarce cu faţa spre UE pentru a consolida legăturile transatlantice

Replica API 16 iunie 2021 | 00:00 584

Preşedintele american Joe Biden îşi va intensifica marţi eforturile pentru reimpulsionarea relaţiilor transatlantice, urmând ca după summitul NATO din urmă cu o zi să aibă întrevederi cu liderii Uniunii Europene pentru a căuta un armistiţiu la războaiele comerciale şi la disputa ce durează de 17 ani privind subvenţiile pentru avioane, relatează Reuters, citată de Agerpres.

Joe Biden

Văzută ca o nouă oportunitate de a reface legăturile transatlantice după patru ani tensionaţi sub predecesorul lui Biden, Donald Trump, care a impus tarife vamale UE şi a promovat retragerea Marii Britanii din cadrul blocului comunitar, reuniunea SUA-UE urmăreşte să închidă cel mai mare diferend comercial din lume între fabricantul de avioane american Boeing şi cel european Airbus.

Biden le-a declarat preşedinţilor ţărilor NATO că 'America s-a întors' ('America is back') în cadrul unei conferinţe de presă luni seara la Bruxelles. El caută sprijin european pentru a apăra democraţiile liberale occidentale în faţa unei Rusii mai incisive şi a ascensiunii potenţialului militar şi economic al Chinei.

'Ne confruntăm cu o criză sanitară globală ce se întâmplă o dată într-un secol, în timp ce valorile demografice, care stau la baza (noastră), sunt sub o presiune tot mai mare', a afirmat Biden, referindu-se la COVID-19. 'Rusia şi China încearcă ambele să creeze o breşă în solidaritatea transatlantică', a adăugat el.

Conform proiectului final de declaraţie al summitului SUA-UE, consultat de Reuters, Washingtonul şi Bruxellesul se angajează să închidă diferendele legate de subvenţionarea construcţiei de avioane şi de tarifele punitive la oţel şi aluminiu.

Reprezentanta pentru comerţ a SUA, Katherine Tai, a discutat cu privire la diferendul legat de subvenţiile pentru avioane în prima ei întâlnire faţă în faţă cu omologul său din UE, Valdis Dombrovskis, luni, înainte de summitul de marţi SUA-UE, urmând să aibă o nouă rundă de convorbiri marţi după-amiază.

Îngheţarea conflictului cu privire la subvenţiile pentru avioane, dintre care unele au fost abrogate sau anulate, ar oferi ambelor părţi mai mult timp să se concentreze pe agende mai vaste, cum ar fi îngrijorările legate de modelul economiei de stat din China, au indicat diplomaţi, sub rezerva anonimatului.

De asemenea, Biden urmează să se întâlnească cu regele Belgiei, cu premierul şi ministrul de externe al acestei ţări. Miercuri, preşedintele american are programată o întrevedere cu omologul său rus Vladimir Putin.

Întâlnirea dintre Joe Biden şi preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi şeful Consiliului European, Charles Michel, care reprezintă guvernele UE, este menită să afirme totodată solidaritatea Occidentului în faţa provocărilor reprezentate de Rusia şi China.

Un proiect de comunicat care urmează să fie publicat la sfârşitul discuţiilor dintre preşedintele american şi conducerea UE subliniază că aceştia au 'o oportunitate şi o responsabilitate de a ajuta oamenii să-şi câştige existenţa şi de a le asigura securitatea, de a lupta împotriva schimbărilor climatice şi a susţine democraţia şi drepturile omului'.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614