REPLICA ONLINE CONSTANTA

8.6° ConstanÈ›a Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
8.6° ConstanÈ›a Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

După prăpădul din Galaţi, unde 9 oameni au murit, inundaţiile au blocat şi DN 22 Tulcea - Constanţa

După prăpădul din Galaţi, unde 9 oameni au murit, inundaţiile au blocat şi DN 22 Tulcea - Constanţa

Replica API 13 septembrie 2013 | 00:00 117

Natura s-a dezlănţuit

Natura s-a dezlănţuit

Dezastru la Galaţi, unde 18 localităţi au fost inundate şi mai multe persoane şi-ar fi pierdut viaţa. "Bilanţul este sumbru: nouă morţi şi un dispărut. Din cei decedaţi, şase au survenit prin înec şi două prin infarct miocardic. Sunt oameni în vârstă. Printre înecaţi se numără şi un copil de 8 ani, smuls din mâinile părinţilor de ape. Domnul vice-prim ministru Gabriel Oprea se află la Galaţi şi împreună vom face un bilanţ. Vom primi ajutoare de la rezervele de stat", a declarat ieri, pentru "Replica", Nicolae Bacalbaşa, preşedintele Consiliului Judeţean Galaţi.

Conform lui Bacalbaşa, copilul este din localitatea Cubalbi. Jandarmii, militarii şi poliţiştii au căutat copilul care a fost smuls de viitură, la propriu, din braţele tatălui său, însă a fost găsit fără suflare. "Trebuie să restricţionăm tonajul pe poduri. Este urgent ca cei de la DSVSA şi DSP să vaccineze populaţia afectată, iar pe de altă parte, să adune animalele moarte pentru a preveni epidemii. Efectivele, în momentul de faţă, în teren sunt de aproximativ 50 de jandarmi, peste 100 de militari - dar au rezerve de 1.000 de oameni, dacă este nevoie. Toţi poliţiştii sunt în alertă. Cei de la Apele Române spun că în localitatea Piscu este o acumulare de apă. Deja s-au luat măsuri cu utilaje pentru decolmatare. Este nevoie în toate localităţile afectate de decolmatarea puţurilor pentru că nu este apă potabilă. Tot la Piscu vor veni motopompe de mare putere de la Vrancea şi Brăila", a declarat, tot ieri, vicepremierul Gabriel Oprea, imediat după şedinţa extraordinară a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă. În judeţ există pericolul izbucnirii unor epidemii, în condiţiile în care sursele de apă au fost colmatate în urma viiturilor. "La ora actuală, sursele de apă, fântânile, sunt compromise. Avem absolută nevoie de apă îmbuteliată pentru că există cert risc epidemiologic. Deocamdată evident că nu avem boli digestive cu transmitere prin apa poluată, dar aceasta va fi o problema pe termen cel puţin mediu", a mai spus Bacalbaşa. Menţionăm că miercuri au fost evacuate 339 de persoane şi au fost salvate 45 de persoane şi 122 de animale. Au fost inundate peste 700 de case şi peste 500 de curţi şi grădini. Consiliul Judeţean Constanţa încă nu a decis dacă va veni în sprijinul oameniilor din Galaţi. "Dacă se va hotărî la nivelul judeţului Constanţa vreo acţiune, achiesez", a comentat, joi, vicepreşedintele CJC. Cristinel Dragomir. În cursul zilei de ieri însă, apele au fost la doi paşi să ajungă şi în judeţul Constanţa. După dezastrul din Galaţi, şi judeţul Tulcea se confruntă cu inundaţii. Apele s-au revărsat pe drumul care leagă Tulcea de Constanţa - DN 22 -, mai mulţi constănţeni aflaţi în trafic anunţând în cursul zilei de ieri că întâmpină probleme în parcurgerea traseului. Cu toate acestea, conform autorităţilor, inundaţiile sunt doar pe teritoriul judeţului Tulcea şi nu vor ajunge şi în Constanţa. "Nu am primit nici o avertizare pentru Constanţa. Ploile nu vin şi spre judeţul nostru, din informaţiile pe care le avem acum. Există o problemă la Tulcea, pe DN 22, la kilometrul 188, iar reprezentanţii ISU Dobrogea au contactat autorităţile din Tulcea, pentru a întreba dacă au nevoie de ajutor, dar au spus că se descurcă singuri", a precizat, ieri seară, prefectul judeţului Constanţa, Eugen Bola.

Drumuri închise, circulaţie blocată

Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliţiei Române a informat joi că DN22 Tulcea - Constanţa (E87) este blocat la kilometrul 188, în zona localităţii tulcene Mihail Kogălniceanu. Ca urmare a precipitaţiilor abundente, pe carosabil a ajuns o cantitate mare de aluviuni. Revenind la situaţia dramatică din judeţul Galaţi, Centrul INFOTRAFIC a anunţat şi faptul că circulaţia rutieră pe DN25 este întreruptă pe ambele sensuri între localităţile Vameş şi Tudor Vladimirescu. Ca urmare a ploilor abundente, pe partea carosabilă a ajuns o cantitate mare de apă (pe o porţiune de aproximativ un kilometru, nivelul acesteia depăşeşte un metru). Menţionăm că în acelaşi judeţ este închis şi DJ253, din aceleaşi motive.

Alexandra VASILE, Alexandra ANTON

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614