REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.4° Constanța Mie., 17 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6702
17.4° Constanța Miercuri, 17 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6702
 

După Spitalul Judeţean, şi Facultatea de Medicină este în pericol să rămână fără medici

După Spitalul Judeţean, şi Facultatea de Medicină este în pericol să rămână fără medici

Replica API 10 august 2016 | 00:02 555

Situaţie incredibilă

Situaţie incredibilă

O altă problemă la Universitatea Ovidius?! Se pare că Facultatea de Medicină riscă să rămână fără cadre universitare, asta după ce şi Spitalul Judeţean Constanţa se confruntă cu o situaţie extrem de delicată: medicii nu au semnat contractele, iar Casa de Asigurări de Sănătate îi obligă să aleagă: la stat sau la privat. În condiţiile în care ei vor fi forţaţi să aleagă… evident că Spitalul Judeţean s-ar putea trezi fără medici, din raţiuni evidente. Revenind la problema de la Ovidius, ea a fost evidenţiată de George Mirel Cristescu, preşedintele Casei de Asigurări de Sănătate Constanţa, în cadrul unei coferinţe de presă.

Potrivit legii, un medic nu poate să apară la CAS ca lucrând în două spitale. „În legislaţie, un medic nu poate figura în relaţia cu CAS în două unităţi sanitare cu paturi. Singura posibilitate ca un medic să figureze în două spitale este ca o Comisie care este formată de reprezentanţi ai patru entităţi - Casa de Asigurări de Sănătate, Direcţia de Sănătate Publică, Colegiul Medicilor şi Autoritatea Publică Locală, în speţă Consiliul Judeţean, să decidă.

Această comisie poate stabili localităţile sau zonele deficitare din punct de vedere al existenţei unor medici de o anumită specialitate. Până acum, Comisia respectivă a trecut tot judeţul Constanţa ca fiind zonă deficitară. Noi eram sufocaţi practic de reprezentanţii spitalelor care tot timpul aduceau acte că medicul X a trecut de la un spital la altul. Comisia a stabilit faptul că, din punctul de vedere al marilor părţi de specialităţi, municipiul Constanţa nu ar fi deficitar”, a explicat Cristescu. Însă, există există şi o excepţie de la regulă: medicii care fac gărzi.

„Excepţie au fost făcute vizavi de medicii care efectuează gărzi pentru că a nu permite să facem gărzi, ar însemna să distrugem efectiv liniile de gardă, în special al Spitalului Judeţean. Comisia a înţeles acest lucru, nu a obiectat nimic faţă de medicii care fac gărzi. Aceştia pot lucra într-un spital de pe raza municipiului Constanţa şi să facă şi gardă la Spitalul Judeţean”, a adăugat preşedintele CAS Constanţa. Se pare însă că şi alte persoane doresc a figura pe lista „excepţiilor”. Este vorba de cadrele universitare din cadrul Facultății de Medicină a Universităţii „Ovidius”.

"S-a cerut reconvocarea acestei comisii. Au fost mai multe discuții cu privire la integrarea clinică. Este vorba de cadrele universitare care au contract de muncă cu normă întreagă la facultate, dar care au și jumătate de normă integrare într-un spital public. Legilsația nu permite ca în momentul de față ca activitatea de învățământ să se facă și în spitalele private. Atunci, în baza unor discuții care au fost avute cu rectorul Universității "Ovidius" și cu profesorul Unc s-a considerat că este foarte oportun să vină și dânșii să-și spună punctul de vedere în cadrul acestei comisii.

Apoi membrii comisiei să decidă în consecință", a explicat George Cristescu. Se pare că rectorului Sorin Rugină îi este teamă că medicii vor alege spitalul privat în locul celui public și astfel nu vor mai face integrare clinică, deci vor renunța la calitatea de cadru universitar. Deloc în avantajul insituției universitare. " Ei doresc să fie considerați o excepție. Dacă sunt cu integrare clinică într-un spital, nu sunt admiși să lucreze și în alt spital pe raza municipiului Constanța.

În momentul de față, dacă vrea să lucreze în alt spital, trebuie să renunțe la integrarea clinică. Acest lucru presupune renunțarea la postul de la facultate. Comisia va fi convocată undeva la sfârșitul lunii august. Această decizie a comisiei aduce o gravă atingere procesului de învățământ și facultății. Anumite cadre universitare și-ar da demisia", a menționat Cristescu.

Diana NEAŢĂ

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
33725484010
5/49
32319203522
joker
22391819369