REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.2° Constanța Mar., 23 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6708
11.2° Constanța Marți, 23 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6708
 

După trei decenii, podul rutier din Medgidia a intrat în reparaţii capitale. Iordache: „Traficul va fi îngreunat trei luni”

După trei decenii, podul rutier din Medgidia a intrat în reparaţii capitale. Iordache: „Traficul va fi îngreunat trei luni”

Replica API 6 mai 2015 | 23:40 1593

Proiect de anvergură

Proiect de anvergură

Coşmarul pe care îl trăiesc şoferii din Medgidia va lua sfârşit abia în luna iunie a acestui an, dă asigurări primarul Marian Iordache. Inaugurat în anul 1983, podul rutier peste Canalul Dunăre – Marea Neagră nu a mai fost supus unor lucrări capitale de consolidare şi reabilitare încă din perioada comunismului. După trei decenii, cel mai complex proiect de modernizare a acestui pod a fost pus în aplicare. Contractul de reabilitare a podului peste Dunăre, în valoare de 1,5 milioane de euro, a fost atribuit unui consorţiu format din patru firme. Urmează să fie refăcută structura de rezistenţă şi să fie turnat un nou covor asfaltic. În perioada mai-iunie, traficul pe pod se va desfăşura pe două benzi. Utilajele sunt în teren, iar drumarii au început decopertarea asfaltului. Au fost montate deja indicatoare rutiere temporare pentru devierea circulaţiei pe o singură bandă pe sensul de mers, pentru ca traficul să nu fie afectat.

„Sunt bucuros că au început lucrările de reabilitare. Proiectul era aşteptat de toată lumea. Podul a fost dat în folosinţă în 1983 şi nu a fost reabilitat niciodată. Este prima reparaţie capitală. Până în anul 2000 a aparţinut de Consiliul Judeţean Constanţa, iar apoi a intrat în administrarea autorităţilor locale. Din 2000 şi până în prezent s-au căutat soluţii pentru fonduri. În 2002 au fost înlocuite câteva elemente din cauciuc. Atunci a fost o reparaţie simplă. În 2009 am realizat un proiect de dezvoltare urbană, în plan fiind inclus şi podul rutier. Am primit finanţare abia anul trecut, proiectul fiind depus încă din 2009. Investiţia se ridică la 1,5 milioane de euro, iar lucrările vor fi executate de un consorţiu format din patru firme. Proiectul este unul de anvergură şi include lucrări la infrastructură, suprastructură, faţada podului, trotuarele şi balustradele. Astfel, se vor executa lucrări de consolidare şi de reparare a zonelor de beton care prezintă degradări, precum şi a părţilor metalice”, a declarat, pentru „Replica”, Marian Iordache, primarul municipiului Medgidia. Calea rutieră, destul de degradată, a creat numeroase probleme şoferilor. „Lucrările de reabilitare au o deosebită amploare, constând în numeroase procese tehnice de refacere şi reparare a întregii structuri a podului, dincolo de înlocuirea covorului asfaltic. Acestea includ procese de reparare a structurii de rezistenţă, protecţie anticorozivă a suprafeţelor din beton şi a celor metalice, precum şi eliminarea infiltraţiei de apă de pe trotuare”, a mai precizat Iordache. Primăria Medgidia anunţă restricţii de circulaţie pe toată perioada lucrărilor. „Traficul va fi îngreunat timp de trei luni. În loc de patru benzi, şoferii vor folosi numai două, urmare a unui proiect avizat de Poliţie. Ştiu că urmează să fiu înjurat. Până acum eram înjurat că nu încep lucrările, iar acum voi fi înjurat că nu se vor termina odată. Însă, lucrările nu pot fi gata mai repede de sfârşitul lunii iulie. Şoferii sunt nerăbdători să vadă calea rutieră practicabilă. Până acum erau nevoiţi să ocolească gropile. Pentru pietoni era un calvar să traverseze podul, trotuarele fiind impracticabile. Sperăm ca vremea să fie bună şi să nu ne îngreuneze planurile”, a conchis Iordache. De menţionat şi faptul că reabilitarea podului rutier face parte dintr-un amplu proiect de modernizare a infrastructurii stradale, a parcărilor şi a staţiilor de transport în comun. O parte din lucrările incluse în proiect au fost deja finalizate, precum strada Vâlcelelor şi 16 parcări. Suprafaţa totală a podului este de 13.419 mp, suprafaţă la care se adaugă 8.000 mp de parcări asfaltate. Lucrările au ca termen de finalizare sfârşitul lunii iulie 2015.

Alexandra VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218