REPLICA ONLINE CONSTANTA

15.5° Constanța Mie., 24 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6709
15.5° Constanța Miercuri, 24 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6709
 

Durere în gât când înghiți: de ce apare?

Durere în gât când înghiți: de ce apare?

Replica API 8 aprilie 2021 | 00:00 1120

Durerea în gât la înghițire poate să apară la orice vârstă, din mai multe motive, inclusiv din cauza unei rinite sau sinuzite ori a bolii de reflux gastroesofagian.

Sursă foto: Shutterstock

Există multe motive pentru care ai putea simți durere în gât atunci când înghiți. Cel mai probabil, te confrunți cu o infecție, însă pot exista și motive mai grave. S-ar putea să simți durerea nu doar în gât, ci și în cavitatea bucală, de-a lungul esofagului sau chiar în centrul pieptului, scrie doc.ro.

Din ce cauze apare durerea în gât când înghiți?

Cele mai frecvente cauze ale înghițirii dureroase sunt infecțiile bacteriene și cele virale. Durearea în gât apare odată cu răceala obișnuită, gripa, tusea cronică, o infecție în gât, provocată de un streptococ, de exemplu, refluxul acid, amigdalita. Alergiile la părul de animale, la mucegaiuri, praf și polenul pot provoca, de asemenea, dureri în gât, la fel și aerul prea uscat din interiorul casei.

O durere în gât și alte simptome asemănătoare gripei apar uneori după ce o persoană este infectată cu HIV. Tumorile canceroase ale gâtului, limbii sau laringelui pot provoca și acestea dureri în gât.

Alte cauze posibile ale durerii când înghiți includ umflarea ganglionilor limfatici la nivelul gâtului, o leziune a gâtului, o infecție a urechii, înghițirea unor pastile de dimensiuni mari, înghițirea necorespunzătoare a unor alimente zimțate, cum ar fi chipsurile sau unii biscuiți.

În cazuri rare, înghițirea dureroasă poate indica anumite tipuri de cancer, cum ar fi cancerul esofagian.

Și unele tratamente pentru diferite tipuri de cancer pot provoca durere în gât la înghițire. Chimioterapia sau radiațiile la nivelul capului, gâtului sau pieptului pot inflama mucoasa gurii, a gâtului sau a esofagului. Alte simptome includ gura uscată sau umflăturile. Dacă apar aceste probleme în timpul tratamentulului împotriva cancerului, e bine ca persoana să consume alimente mai moi, supe și piureuri. De asemenea, alimentele reci pot avea efect calmant, în timp ce alimentele foarte condimentate pot face mai mult rău. Acest tip de durere în gât ar trebui să dispară la scurt timp după terminarea tratamentului împotriva cancerului.

În cazuri foarte rare, și boala Crohn poate să afecteze esofagul - de obicei afectează colonul, dar se poate instala oriunde de-a lungul tractului digestiv, începând din esofag sau din cavitatea bucală. În acest caz, s-ar putea ca înghițirea să devină dureroasă. O persoană cu boala Crohn poate avea și alte simptome, cum ar fi diaree și crampe, scădere în greutate și apetit redus.

Când să mergi la medic?

Dacă, pe lângă faptul că simți durere în gât când înghiți, te confrunți și cu alte simptome, cum ar fi dificultate la deschiderea gurii, dureri extreme de gât care se agravează și probleme de respirație, mergi la urgență sau sună la 112.

Dacă înghițirea dureroasă ține mai mult de o săptămână, apare împreună cu sânge când tușești, ai o voce răgușită care se menține așa de mai mult de două săptămâni, ai dureri articulare sau o erupție cutanată, fă-ți cât mai curând o programare la medic.

Cum se depistează cauza durerii în gât la înghițire?

Medicul te va întreba ce simtpome ai și e bine să le descrii în detaliu, inclusiv să precizezi de când durează și dacă s-au agravat. Dacă examinarea fizică nu este suficientă pentru a stabili un diagnostic, medicul poate solicita anumite teste, cum ar fi:

Un test de sânge prin care să verifice dacă ai o infecție cauzată de un virus sau de bacterii.

Un RMN sau un CT, care produc imagini detaliate ale gâtului, permițând medicului să verifice dacă există anomalii. Aceste teste imagistice ar putea fi, de asemenea, utilizate pentru a detecta prezența unei tumori în gât.

Prelevarea unui eșantion de mucozități din partea din spate a gâtului, pentru a verifica prezența anumitor tipuri de organisme în gât care ar putea provoca o infecție.

O cultură de spută, adică obținerea unui eșantion de spută și testarea pentru prezența anumitor organisme.

Cum se tratează durerea în gât la înghițire?

Tratamentul pentru înghițirea dureroasă poate să varieze în funcție de cauza durerii. Medicul va prescrie cel mai probabil antibiotice pentru a trata infecțiile gâtului, amigdalelor sau ale esofagului. Pentru dureri severe, un spray pentru gât poate ajuta la amorțirea zonei. Medicul poate prescrie, de asemenea, medicamente antiinflamatoare pentru a reduce inflamația esofagului, a gâtului sau a amigdalelor.

Dacă te confrunți frecvent cu înghițirea dureroasă din cauza amigdalitei recurente sau dacă amigdalita nu răspunde la medicamente, medicul poate recomanda o intervenție chirurgicală pentru îndepărtarea amigdalelor. Această intervenție chirurgicală se numește amigdalectomie și este o procedură ambulatorie, ceea ce înseamnă că pacientul poate merge acasă în aceeași zi.

Ce remedii la domiciliu pot fi utile pentru durerea în gât?

Antiacidele fără prescripție medicală pot ușura umflarea esofagului din cauza refluxului acid. Cu toate acestea, e indicat să mergi la medic pentru că acesta îți poate prescrie anumite medicamente special concepute pentru a ușura simptomele bolii de reflux gastroesofagian (BRGE), cum ar fi inhibitorii de pompă de protoni.

Ce alte remedii îți mai pot fi de folos acasă? În primul rând, aportul mare de lichide. Pe lângă faptul că te menții hidratat, consumul a cel puțin opt pahare de apă pe zi calmează și umezește gâtul. Bea și lichide calde, cum ar fi ceai de tei sau de soc în care ai pus o linguriță de miere.

În al doilea rând, o gargară te poate ajuta, mai ales dacă simptomele abia au apărut. Se amestecă 1 linguriță de sare în 250 ml de apă, apoi se face gargară cu apa sărată. Dacă repeți procedura de câteva ori pe zi, durerea în gât se poate atenua.

Evită pe cât posibil substanțele care irită gâtul, cum ar fi produsele de curățare cu substanțe chimice sau fumul de țigară. Respiră, în schimb, aer umed, obținut de la un duș fierbinte sau cu ajutorul unui umidificator. Poți face și o inhalație scurtă: stai aplecat deasupra unui vas cu apă fierbinte în care pui câteva picături de ulei esențial de eucalipt. Pune-ți pe cap un prosop care să acopere și vasul și respiră deasupra aburilor timp de 5-10 minute.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218