REPLICA ONLINE CONSTANTA

6.4° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
6.4° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Durerea de cap la copii - când ar trebui să ne îngrijoreze

Durerea de cap la copii - când ar trebui să ne îngrijoreze

Replica API 5 noiembrie 2020 | 00:00 934

Durerile de cap pot apărea începând cu vârsta de 2-3 ani, însă de multe ori sunt diagnosticate abia mai târziu, când copilul reușește să descrie simptomele resimțite. Iată când ar trebui să te îngrijorezi!

De cele mai multe ori, durerile de cap ale copiilor nu semnalează probleme grave de sănătate. Însă pentru a depista situațiile cu adevărat periculoase, adulii trebuie să fie foarte atenți la manifestările copilului – dacă durerea de cap e acompaniată de simptome precum febra, rigiditate a gâtului sau amețeli, e indicat să iei legătură cu un medic pediatru cât mai rapid, scrie doc.ro.

Cauze dureri de cap

Durerea de cap a copilului poate fi cauzată de o infecție, de traumatisme minore, de stres sau de anxietate.

Urmărind simptomele copilului, părintele își poate da seama care sunt posibilele cauze ale durerilor de cap resimțite de cel mic. Dacă durerile sunt recurente, e indicat că cel mic să fie dus la medicul pediatru pentru un consult.

Cele mai frecvente cauze ale durerilor de cap la copii sunt:

Traumatismele craniene minore – cel mic se poate lovi, își poate face cucuie sau vânătăi, care se pot solda de multe ori cu dureri de cap. Dacă cel mic cade și se lovește puternic la cap, mergi de urgență la medic pentru a te asigura că totul este în regulă.

Infecții – atât infecțiile virale, cât și cele bacteriene, pot cauza (și) dureri de cap. Răceală, gripă, precum și infecțiile la nivelul urechii sunt cauze frecvente ale durerilor de cap. Dacă durerile de cap sunt însoțite de febra mare și de rigiditate la nivelul cefei, acestea pot trăda o afecțiune gravă precum meningită sau chiar encefalită. Într-o asemenea situație, copilul trebuie să beneficieze de îngrijire medicală de urgență.

Anxietatea sau depresia – durerile de cap cauzate de tensiune pot apărea pe fond de stres și anxietate. Depresia, de asemenea, poate fi asociată cu durerile de cap. Un psihoterapeut poate ajută copilul să rezolve aceste probleme înainte că acestea să îi afecteze calitatea vieții.

Afecțiuni cerebrale grave – foarte rar, durerile de cap pot fi asociate cu formațiuni tumorale ori hemoragii craniene. Într-o asemenea situație, copilul își poate pierde vederea, poate avea probleme de coordonare și amețeli puternice. Îngrijirea medicală de urgență este absolut necesară într-o asemenea situație.

Simptome durere de cap la copii

Manifestările durerilor de cap diferă de la adulți la copii. Dacă o durere de cap a adultului poate persistă o zi întreagă, poate chiar și mai multe zile la rând, în rândul copiilor durerile de cap se ameliorează în mai puțin de 4 ore.

În funcție de tipul de durere de cap și de cauza acesteia, simptomele pot diferi.

De pildă, migrenă la copii se manifestă prin simptome precum:

Durere pulsatilă, care se înrăutățește la efort – urcarea scărilor, aplecarea corpului, întoarcerea capului

Greață, uneori și vărsături

Dureri abdominale

Sensibilitate la lumina/ zgomot

Dacă suferă de o migrenă, copilul poate avea criză de plâns sau se poate ține cu mâinile de cap, dar și de burtică.

Durerea de cap declanșată de tensiune apare din cauza stresului, a anxietății și a încordării provocate de acestea. Această durere de cap se manifestă la copii astfel:

Încordarea musculaturii din zona cefei

Durere constantă, blândă sau moderată, în ambele părți ale capului

Copilul care suferă de o asemenea durere de cap poate deveni apatic, poate simți nevoia să doarmă mai mult și nu va avea simptome asociate.

Cefaleea este rar întâlnită în rândul copiilor, însă atunci când apare se manifestă astfel:

Durere ascuțită, intensă, pe o parte a capului

Simptome asociate precum congestie nazala, agitație, oboseală extremă

Durerea se manifestă episodic, copilul având parte de unul până la 8 episoade de durere de cap pe zi

Tratament durere de cap la copii

Atunci când copilul acuză adesea dureri de cap, ori când părintele suspectează că ceva este în neregulă cu cel mic, este necesar un consult pediatric.

Medicul va stabili cauza durerilor de cap și va recomandă un tratament adecvat.

Dacă durerea de cap apare pe fondul altei afecțiuni, se tratează infecția care a cauzat această durere.

Dacă este vorba despre o migrenă, se vor prescrie medicamente calmante precum acetaminofenul sau ibuprofenul, care pot ameliora durerea. Acestea ar trebui administrate la recomandarea medicului.

Și în cazul durerilor de cap cauzate de tensiune se pot administra medicamente calmante, însă se recomandă terapia cognitiv comportamentală, care va ajută copilul să facă față mai ușor stresului și să combată anxietatea.

Remedii naturale pentru durerea de cap la copii

Poți folosi și câteva remedii la îndemână pentru ameliorarea durerilor de cap de care suferă cei mici.

Compresele reci – compresele reci, aplicate pe frunte, vor ameliora durerea de cap a copilului. Umezește un prosop cu apă rece și așază-l pe fruntea copilului, asigurându-te că îi acoperă și tâmplele.

Odihnă într-un loc întunecat și răcoros – încurajează-ți copilul să doarmă sau măcar să stea în pat atunci când are dureri de cap. Trage draperiile și asigura-te că nu este foarte cald în camera.

Asigura-te că bea suficientă apă – deshidratarea contribuie la accentuarea durerilor de cap, așa că asigura-te că cel mic consumă suficiente lichide pentru a evita deshidratarea.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
sa nu mai stea toata ziua pe tableta
0
0

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614