rss

Anul XVI Nr. 3830 (3881), 5 iulie
Categorii
CLICK AICI pentru varianta WEB

Durerea de colon sau durerea abdominală: cauze și tratament

Colonul, cunoscut și sub denumirea de intestinul gros, este cel care se ocupă de ultima fază a procesului de digestie. Lungimea colonului atinge 1,8 m, acesta fiind mai scurt decât intestinul subțire, a cărui lungime este de 6,7 m.

Sursă foto: Shutterstock

Unde este situat colonul în corp?

Colonul este amplasat între cec și rect. Acesta este împărțit în 4 zone: colonul ascendent, colonul transversal, colonul descendent și colonul sigmoid.

Rolul colonului în organism

Rolul colonului în organism este acela de a elimina resturile de mâncare, bacteriile și alte deșeuri rămase în urma absorbirii nutrienților și a lichidelor. După ce colonul absoarbe apa și ultimii nutrienți rămași, resturile sunt trimise către rect pentru a fi eliminate din organism.

Cum funcționează colonul?

În prima fază, lichidul, nutrienții și sarea din resturile alimentare care ajung în colon sunt absorbite. Apoi, resturile sunt trimise către colonul sigmoid, unde sunt depozitate până când, prin mișcarea de contracție a intestinului, resturile sunt trimise către rect, prin care sunt apoi eliminate. Tot acest proces de digestie poartă denumirea de peristaltism și poate dura până la 36 de ore de la ingerarea alimentelor.

Despre durerea de colon

Durerea de colon reprezintă orice tip de durere care apare de-a lungul intestinului gros. Durerea de colon nu are o vârstă anume la care se manifestă, aceasta apărând atât în rândul adulților, cât și în rândul copiilor.

Cauzele durerii de colon

Durerea de colon poate avea mai multe cauze, iar medicul este singurul în măsură să stabilească diagnosticul corect, dar și să recomande metoda de tratament adecvată.

i. Constipația severă a colonului

Constipația cronică apare în momentul în care există mai puțin de 3 scaune pe săptămână, iar individul întâmpină dificultăți la defecare, care devine dureroasă și neplăcută. Cu cât scaunele sunt mai rare, cu atât simptomele precum balonarea, flatulența, durerile abdominale și irascibilitatea sunt mai accentuate. Constipația cauzează dureri la nivelul colonului.

ii. Colonul iritabil

Sindromul de colon iritabil este o afecțiune care atacă intestinul gros, cauzând crampe, dureri abdominale, balonare, flatulență, diaree și constipație. Cu toate că este o afecțiune neplăcută, sindromul de colon iritabil nu crește riscul de cancer colorectal ori de apariție a unor complicații.

iii. Cancerul de colon

Cancerul de colon nu are, în stadiu incipient, nicio manifestare. Atunci când apar însă simptomele, acestea pot arăta așa: constipație sau diaree persistente, senzația că intestinul nu este golit complet chiar și după defecare, sângerări la nivelul rectului, sânge în scaun, disconfort abdominal, durere în zona pelviană, pierderea apetitului și scădere în greutate.

iv. Boli intestinale

O serie de boli intestinale pot cauza dureri la nivelul colonului.

Boala Crohn este o afecțiune inflamatorie cronică a peretelui întregului tract digestiv. Această problemă poate afecta orice zonă a tractului digestiv, începând de la cavitatea bucală și până la anus, iar simptomele depind, uneori, de localizare. Cele mai comune simptome ale bolii Crohn sunt: dureri abdominale, diaree, lipsa energiei și scădere în greutate.

Colita ulcerativă afectează colonul și provoacă durere la nivelul acestuia. Durerile cauzată de colita ulcerativă apar fie înainte de a defeca, fie în timpul defecării. Dizenteria este o inflamație intestinală a colonului, care poate provoca atât crampe abdominale, cât și diaree severă și sânge în scaun. Fără o hidratare și o îngrijire adecvată, dizenteria poate deveni fatală.

Diareea este afecțiunea care cauzează scaune dese și cu o consistență apoasă, precum și crampe abdominale, balonare și uneori greață. Diareea este o afecțiune care se tratează fie de la sine, fie cu ajutorul medicamentelor și a unui regim alimentar strict.

v. Diverticulii

Diverticulita este o afecțiune care cauzează dureri la nivelul intestinului gros. Această afecțiune apare în urma dezvoltării unor diverticuli, adică a unor „săculeți” pe peretele colonului, care se inflamează și se infectează.

vi. Infarctul colonului

Infarctul colonului apare în urma restricționării fluxului de sânge către intestinul gros. Această restricționare apare, de regulă, ca urmare a unei ocluzii a unei artere mezenterice. Infarctul colonului cauzează dureri severe la nivelul colonului precum și diaree. Complicațiile acestui infarct sunt peritonita și septicemia care pot fi fatale.

vii. Ocluzia intestinală

Ocluzia intestinală este un blocaj care împiedică alimentele digerate să treacă prin intestinul subțire sau prin intestinul gros. Printre simptomele ocluziei intestinale se află: durerile abdominale, constipația, vărsăturile, umflarea abdomenului și pierderea apetitului.

Simptomele durerii de colon

Durerea de colon poate apărea acompaniată de simptome precum:

Diaree/ constipație

Flatulență

Balonare

Sângerări rectale

Sânge în materiile fecale

Dureri abdominale

Zgomote anormale la nivelul cavității abdominale

Greață și uneori vărsături

Dacă durerea de colon apare fără niciun alt simptom asociat, este extrem de dificil să se identifice cauza acesteia.

Dureri abdominale asociate cu constipația

Constipația poate cauza dureri abdominale. Constipația apare din diverse cauze precum o dietă săracă în fibre, lipsa mișcării, anumite medicamente, deshidratarea, sindromul de colon iritabil, amânarea defecării ori abuzul de laxative. Printre simptomele constipației se află și durerea de la nivelul intestinului gros, precum și senzația de balonare.

În cazul copiilor, constipația poate deveni chiar mai neplăcută, întrucât cei mici nu își cunosc corpul atât de bine și nu știu cum să trateze situația. Pentru tratarea constipației la copii se pot folosi supozitoare pe bază de glicerină, însă este indicat să se consulte în prealabil medicul pediatru. Pentru prevenirea altor episoade este bine să se asigure copilului o dietă bogată în fibre, dar și în probiotice.

Dureri abdominale asociate cu scaune cu sânge

Potrivit specialiștilor, scaunele cu sânge pot indica o serie de probleme, însă durerea abdominală asociată cu acestea este cea care oferă indicii cu privire la afecțiunea existentă. Majoritatea afecțiunilor care cauzează scaune cu sânge nu cauzează dureri. Printre cele care cauzează dureri sunt: diverticulita, polipii pe colon și ulcerul peptic.

Dureri abdominale asociate cu balonare

Balonarea cauzează durere în zona pelviană, în josul buricului. Cauzele acestor probleme pot fi: constipația, gastroenterita, intoleranța la anumite alimente, boala de reflux gastroesofagian, boala Crohn, sindromul de colon iritabil.

iv. Dureri abdominale asociate cu diaree

Și diareea cauzează dureri la nivelul intestinului gros, sub formă de crampe. Indigestia, infecțiile virale sau afecțiunile intestinale pot fi cauza diareei venită la pachet cu crampele abdominale.

Diagnosticarea durerii de colon

Medicul gastroenterolog este cel care va stabili cauza durerii de colon, precum și tratamentul de care ai nevoie. Autodiagnosticarea nu este posibilă într-o situație de acest gen și cel mai bine este să apelezi la medicul specialist.

i. Evaluarea simptomelor

În primă fază, medicul va evalua simptomele pe baza unei anamneze. În urma discuției cu pacientul, medicul va continua investigarea folosindu-se de o serie de analize.

ii. Colonoscopie

Colonoscopia este una dintre analizele care poate fi folosită de medici pentru stabilirea cauzei durerilor de colon. Colonoscopia este o analiză care permite medicului să vadă atât interiorul, cât și pereții intestinului subțire. Colonoscopia este analiza care poate ajuta la diagnosticarea unor afecțiuni precum ulcerul, polipii pe colon, tumorile sau inflamația. În timpul colonoscopiei se poate realiza și biopsia (recoltarea de țesut pentru analiză ulterioară). Colonoscopia este o metodă de testare dureroasă, de aceea în general se administrează un sedativ ușor, care să atentueze disconfortul creat.

iii. Sigmoidoscopie

Sigmoidoscopia este testul prin care medicul folosește sigmoidoscopul (instrument sub formă de tub) pentru a cerceta rectul și colonul sigmoid, adică ultima parte a intestinului gros.

iv. Teste de laborator

Un set complet de analize de sânge va fi făcut pentru a se observa dacă există posibile cauze ale durerii de colon. De asemenea, un test de intoleranță la lactoză ar trebui de asemenea făcut pentru că intoleranțele pot cauza dureri abdominale care pot fi asociate cu colonul. Nu în ultimul rând, analiza materiilor fecale trebuie făcută pentru a se verifica dacă există sau nu paraziți.

v. Radiografii

În unele cazuri, medicii pot folosi o radiografie pentru a avea o imagine clară a colonului. Și radiografia cu bariu poate fi o variantă, acest lichid ajutând medicul să observe cu ușurință unele probleme.

vi. Biopsie la nivelul colonului

Biopsia colonului presupune recoltarea și analizarea unor mostre de țesut de la nivelul colonului. Medicul va recolta țesuturile cu aspect anormal, pe care le poate suspecta de cancer. Biopsia poate fi realizată atât în timpul colonoscopiei, cât și în timpul sigmoidoscopiei.

Complicații ale durerilor de colon

Durerile de colon nu cauzează complicații, însă cauzele acestor dureri da. Spre exemplu, dacă diareea sau constipația cronică sunt de vină pentru durerile de colon, este posibil să apară complicații precum apariția hemoroizilor ori agravarea celor deja existenți.

Fisurile anale pot fi, de asemenea, cauzate de scaunele frecvente. Dacă sindromul de colon iritabil este responsabil pentru durerile de colon, complicațiile ar putea fi și de natură emoțională întrucât calitatea vieții ar putea avea de suferit de pe urma toanelor acestui sindrom.

Tratarea durerii de colon

Durerile de colon pot fi tratate, însă tratamentul este stabilit în funcție de cauza acestor dureri.

i. Tratament medicamentos pentru afecțiunile colonului

Tratamentul pentru durerile de colon se concentrează asupra cauzei care a declanșat durerea, nu neapărat asupra durerii propriu-zise.

În cazul în care constipația este cea care stă la baza durerilor de colon, atunci laxativele sunt cele mai indicate pentru golirea intestinului gros și, prin urmare, pentru eliminarea durerii. Dacă diareea este cea care cauzează dureri la nivelul intestinului gros, atunci medicamentele antidiareice ar putea fi soluția pentru tratarea problemei. Odată ce diareea este tratată și nevoia de a merge la toaletă dispare, și durerile colonului ar trebui să dispară.

Tratamentul cu antibiotice poate fi folosit pentru tratarea afecțiunilor precum sindromul de colon iritabil, care cauzează dureri la nivelul colonului. Medicul este cel în măsură să stabilească dacă antibioticele sunt sau nu necesare în cazul tău. Probioticele îmbunătățesc digestia și sunt extrem de benefice și pentru intestine așa că, dacă ai dureri de colon ori afecțiuni la nivelul acestuia, este indicat să oferi organismului probiotice. Acestea pot fi consumate în formă naturală (chefir, murături) sau administrate sub formă de capsule, achiziționate din farmacie.

ii. Intervenții chirurgicale colorectale

Intervențiile colorectale pot fi uneori necesare pentru tratarea unor afecțiuni precum: ocluzia intestinală, diverticulita, boala Crohn, hemoroizii, colita ulcerativă, cancerul colorectal. Intervențiile chirurgicale sunt întotdeauna realizate atunci când nu mai rămâne nicio altă soluție de tratament care să fie încercată.

iii. Tratamente naturiste pentru ameliorarea afecțiunilor colonului

Există o serie de tratamente naturiste care previn, dar și ameliorează și tratează afecțiunile colonului care pot cauza dureri de colon.

Sucul de mere încurajează tranzitul intestinal, prevenind constipația. Totodată, îmbunătățește sănătatea celulelor ficatului. Proprietățile antioxidante, dar și conținutul ridicat de vitamina C fac din zeama de lămâie o băutură benefică pentru sistemul digestiv. Mai mult decât atât, se spune despre sucul de lămâie că acționează precum un detoxifiant asupra colonului.

Și chefirul este indicat în ușurarea afecțiunilor colonului: fiind un aliment probiotic, chefirul introduce bacterii „bune” în flora intestinală și combate inflamația de la nivelul colonului.

Uleiul esențial de mentă are efecte antispasmodice care ameliorează durerile de colon, în special dacă sunt cauzate de constipație sau diaree. Și ceaiurile din plante sunt eficiente în ameliorarea durerilor de colon, mai ales dacă se aleg menta, feniculul sau ghimbirul, despre care se știe că au proprietăți benefice asupra digestiei și tranzitului intestinal.

Alimentația nu trebuie neglijată pentru că de multe ori este responsabilă pentru durerile de colon. Pentru a proteja colonul este bine ca dieta să fie bogată în legume, fructe, cereale integrale și grăsimi sănătoase, care să ofere cantitatea de fibre, vitamine și nutrienți de care organismul are nevoie.

Prevenirea durerilor de colon

Durerile de colon pot fi prevenite prin adoptarea unui stil de viață sănătos și a unei alimentații sănătoase, care să asigure un tranzit intestinal fără probleme.

i. Dieta potrivită pentru prevenirea durerilor de colon

Pentru prevenirea durerilor de colon este recomandat să se adopte o dietă bogată în cereale integrale, fructe și legume, să se reduce aportul de grăsimi, sare și zahăr, să se renunțe la fumat, iar alcoolul să fie consumat cu moderație. De asemenea, alimentele care favorizează flatulența precum fasolea sau broccoliul ar trebui consumate cu moderație, fără a fi combinate cu alimente din altă categorie. Astfel, se reduce riscul de balonare, constipație sau diaree, care ar putea provoca durere de colon.

ii. Controlul greutății, important pentru prevenirea afecțiunilor și durerilor de colon

Tranzitul intestinal se află în strânsă legătură și cu greutatea corporală. Studiile făcute în domeniu au dovedit că obezitatea este asociată cu probleme gastrointestinale, printre care sindromul de colon iritabil și alte afecțiuni care cauzează durere de colon. Așadar, menținerea unei greutăți normale reduce riscul de afecțiuni ale colonului.

iii. O viață activă pentru prevenirea afecțiunilor și durerilor de colon

Un stil de viață activ, din care sportul să facă parte, este recomandat în general, însă și pentru prevenirea durerilor de colon și implicit a afecțiunilor la nivelul intestinului gros. Sportul stimulează tranzitul intestinal și reduce riscul de constipație. Totodată, sportul facilitează relaxarea musculaturii peretelui colonului.

iv. Controale periodice pentru depistarea timpurie a afecțiunilor de colon

Una dintre cele mai importante, dar și neglijate, măsuri de prevenție a afecțiunilor colonului constă în controalele periodice pentru depistarea timpurie a unor probleme care pot evolua într-o manieră nedorită. Orice afecțiune a colonului, chiar și cancerul colorectal, poate fi tratată dacă este diagnosticată într-un stadiu cât mai precoce. Fie că apar sau nu dureri, afecțiunile colonului pot exista, așa că starea de sănătate a organismului trebuie monitorizată.

Orice simptom nelalocul lui trebuie discutat cu medicul de familie. Crampele abdominale persistente, durerile de colon, diareea persistentă și constipația cronică precum și scaunele cu sânge pot indica afecțiuni care pot fi diagnosticate în mod corect doar la medic.

marţi, 17 mai 2022440
GANDUL.RO
Mărturisire tulburătoare a tatălui Roxanei, românca ucisă de rechin, în Egipt
Comentarii

02sexul(17 mai 10:59)
in a**s provoaca durere sau placere ?
mai mult...Sănătate
5 iul 00:00SănătateDe ce se umflă picioarele vara. Cauze: de la deshidratare la boli de inimă ascunse

De ce se umflă picioarele vara. Numeroase persoane acuză dureri şi edeme la nivelul membrelor inferioare odată cu...310

5 iul 00:00SănătateRiscul unei diete nesănătoase. Poate duce la moarte subită220
5 iul 00:00SănătateCând să vă faceți griji pentru o durere de stomac? Atenție la aceste semne!229
5 iul 00:00SănătateAi dureri de spate și de oase? Iată ce vitamine îți lipsesc

Ai dureri de spate și de oase? Ai o stare de oboseală accentuată și parcă intri cam des în depresie…? Poți avea...360

5 iul 00:00SănătateAtac de cord: Băuturi care ar trebui evitate vara311
5 iul 00:00SănătateCe să faci și să nu faci dacă te-a mușcat o viperă. 10 lucruri care îți pot salva viața262
5 iul 00:00SănătateLipsa de iod, cea mai importantă cauză de retard mintal. Semnele deficitului

Iodul este un microelement care se găseşte în cantităţi mici în organismul uman (15-20 mg la adult), rolul său...217

5 iul 00:00SănătateAtenție la durerile de umăr stâng! Pot fi un semn al inflamației inimii266
5 iul 00:00SănătateAlzheimer: 10 semne timpurii care prevestesc temuta maladie322
5 iul 00:00SănătateAlimente care pot ajuta la scăderea riscului de cataractă

Cataracta este o afecțiune oculară extrem de frecventă, care se manifestă prin opacifierea cristalinului sau a...252

5 iul 00:00SănătateStudiu: Ce se întâmplă dacă fumezi și bei cafea pe stomacul gol241
5 iul 00:00SănătateApple Watch ar putea măsura temperatura corpului193
Vremea
27.4°23.2° - 27.4° marţi, 5 iulie 2022
ConstanțaUmiditate: 56%
Vânt: 3.67 m/s
Presiune: 1014 milibari

Loto
6/49424419282613
5/403327383218
joker28272059
Horoscop
mai mult...SPSportRT
5 iul 00:00SportSimona Halep, gest 'controversat' față de Rafael Nadal, la ceremonia de la Wimbledon. Video

La Wimbledon s-a sărbătorit centenarul turneului, iar cu această ocazie organizatorii au invitat marii jucători în...1054

5 iul 00:00SportFotbal: Internaţionalul brazilian Gabriel Jesus, de la Manchester City la Arsenal

Atacantul internaţional brazilian al echipei Manchester City, Gabriel Jesus, a semnat un angajament cu Arsenal Londra...204

5 iul 00:00SportTenis: Novak Djokovic, calificat în sferturile de finală la Wimbledon

Sârbul Novak Djokovic, triplul deţinător al titlului, s-a calificat în sferturile de finală ale turneului de tenis...320

5 iul 00:00SportCristiano Ronaldo, absent de la reunirea lotului lui Manchester United

Atacantul portughez Cristiano Ronaldo (37 ani), care a afirmat că ar putea pleca de Manchester United, nu a fost...279

Local
5 iul 23:29LocalBărbat dispărut! Dacă l-ați văzut, sunați la 112!

La data de 3 iulie a.c., în jurul orei 21.00, polițiști din cadrul Secției 4 Poliție Constanța au fost sesizați...740

5 iul 23:29LocalÎn localitatea Corbu, apa potabilă se va furniza după un program prestabilit

Ca urmare a fenomenului de secetă accentuată din ultima perioadă, s-a înregistrat o creștere a consumului de apă...601

5 iul 23:29LocalFestivitate de Absolvire la Universitatea Maritimă din Constanța!

684

5 iul 19:29LocalȘcoala de aviație, o nouă atracție pe litoralul românesc

Dat fiind faptul că litoralul românesc e cunoscut pentru multe atracții, de la porumbul fiert pe plajă până la...826

5 iul 23:29LocalBeți, drogați și fără permis, în traficul din Constanța

Beți și drogați la volan ori fără permis, fără să se gândească că pun viața participanților la trafic în...752

5 iul 23:29LocalVal de dosare penale pentru operatorii economici de pe litoral care vindeau îmbrăcăminte ”de firmă”

Agenții economici de pe litoral, în atenția polițiștilor! La data de 2 iulie a.c., poliţişti din cadrul...763

5 iul 23:30LocalCutremur de 4,1 grade în România

Cutremurul s-a produs în apropierea oraşelor Brașov (73 km), Ploiești (81 km), Bacău (113 km), Brăila (117 km),...635

5 iul 23:30LocalMinor în pericol de înec, la Olimp, a intervenit elicopterul SMURD

Medicii din cadrul SAJ au fost solicitați să intervină luni, 4 iulie, la hotelul Maramureș, din Olimp, acolo unde a...696

5 iul 23:30LocalConferință de presă cu ocazia festivalului Neversea, care va debuta pe 4 iulie! Video

680

Politică
5 iul 00:04PoliticăKlaus Iohannis a semnat: recheamă ambasadorii României din mai multe state

Decret privind promulgarea Legii pentru modificarea și completarea Legii educației fizice și sportului nr. 69/2000...455

5 iul 00:04PoliticăGuvernul va impozita progresiv profitul din jocurile de noroc

Modificările aduse Codului fiscal urmează să intre luni în transparenţă decizională până vineri, iar...472

5 iul 00:04PoliticăNicolae Ciucă a decis! Numele miniștrilor vizați de o posibilă remaniere

924

5 iul 00:05PoliticăElena Udrea face clarificări tăioase privind dosarul Buzăianu

Elena Udrea se dezice total de orice implicare în dosarul Buzăianu. Fostul ministru spune că nu a avut nicio...720

5 iul 00:05PoliticăKlaus Iohannis i-a scris lui Joe Biden, de Ziua SUA

Președintele României, Klaus Iohannis, a transmis Președintelui Statelor Unite ale Americii, Joseph R. Biden, Jr., o...292

5 iul 00:06PoliticăPSD, replică la 'compromisul' PNL pe impozitare: 'Să deslușim împreună cum și cu cine s-au luptat cei din PNL'

435

Interviuri
19 mai 00:12InterviuriMohammad Murad: Nu m-am predat lui Cristian Radu și nu mă voi preda! VIDEO

A lăsat mediul de afaceri, după 30 de ani, pentru a începe o carieră în politică. Are încredere că poate schimba...7160

18 mai 00:10InterviuriLiviu Brăiloiu: Rămân în PSD. Bun, rău, de pușcăriași… eu acolo rămân. Video

Într-o perioadă în care toată lumea aleargă după putere și funcții, Tit Liviu Brăiloiu, fost senator PSD de...4166

17 mai 00:11InterviuriCoșa spune că autorecenzarea nu e periculoasă: Unele date sunt deja în sistem! Video

2571

20 iun 00:03InterviuriBombă! Eugen Teodorovici: Spitalul Județean Constanța nu e sigur; la primul cutremur, pică! Video

Fostul ministrul al Fondurilor Europene și al Finanțelor, Eugen Teodorovici, explică, într-un interviu acordat...3976

24 mai 00:05InterviuriCristinel Dragomir: PSD Constanța nu mai există din vina celor care îl conduc! Video

A fost două mandate vicepreședintele Consiliului Județean Constanța, dar și președinte interimar, după reținerea...4352

20 mai 00:11InterviuriLungoci: Făgădău a fost un bun manager, despre Mazăre am o reţinere... Video

Deputatul PSD, Lucian Lungoci, s-a aflat în studioul Replica de Constanţa, joi, 19 mai, unde a discutat despre legea...3366

7 mai 00:15InterviuriDezvăluiri! Care ar fi ”mecanismul jafului organizat din Mangalia”?! Video

Dacă în plan personal, Radu Cristian se poate lăuda cu o avere de invidiat, nu același lucru se poate spune despre...5754

5 mai 22:01InterviuriDelicoti: Legislația este problema reală a României în ceea ce privește administraţia publică! Video

Primarul din Poarta Albă, Vasile Delicoti, a fost prezent în studioul Replica de Constanţa, miercuri, 4 mai, în...2728

20 apr 00:04InterviuriLică Neagu: Tariful la taximetrie va fi de maxim 3,5 lei/km! Video

3012

Monden
5 iul 00:00MondenVedetele cu cele mai ciudate contracte prenupțiale! Catherine Zeta-Jones are multe pretenții

Iubirea este un sentiment profund, frumos, însă de multe ori nu durează veșnic. Vedetele de peste Ocean, conștiente...392

5 iul 00:00MondenAmazon simplifică modalitatea prin care utilizatorii se pot dezabona la serviciul Prime

Gigantul american de vânzări cu amănuntul online Amazon a simplificat modalitatea prin care utilizatorii se pot...192

5 iul 00:00MondenAnimaţia "Minions: The Rise of Gru" a dominat box office-ul nord-american în weekend

188

5 iul 00:00MondenAnca Pandrea, cu salvarea la spital. Actrița e plină de vânătăi

Anca Pandrea (76 de ani), simpatica actriță din serialul „Numai iubirea”, face cu greu față căldurii, așa că...441

5 iul 00:00MondenCum a reușit să slăbească peste 40 de kilograme? Adele a făcut trei schimbări simple, dar eficiente

Adele a reușit să dea jos aproximativ 45 de kilograme în doar doi ani, după ce a făcut o serie de schimbări în...380

5 iul 00:00MondenJohnny Depp, bun de plată, după ce Amber nu a mai donat din banii de divorț

Credeți că momentul în care Johnny Depp a ieșit marele învingător al procesului de defăimare avut cu fosta...341

5 iul 00:00MondenFestivalul Internaţional de Film Transilvania revine la Sibiu

Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF) revine la Sibiu, între 7 şi 10 iulie. Biletele au fost puse în...198

5 iul 00:00MondenPeter Brook, gigantul care a schimbat pentru totdeauna imaginea teatrului

Peter Brook, decedat sâmbătă la vârsta de 97 de ani, a fost alături de Konstantin Stanislavski unul dintre cei mai...189

5 iul 00:00MondenHarry Styles, 'devastat' după ce concertul său de la Copenhaga a fost anulat în urma atacului armat

188

Mapamond
5 iul 22:56MapamondIncendiu în Moscova: A ars partea superioară a unui celebru zgârie-nori. Video

Un incendiu a izbucnit la partea superioară a unui turn din complexul Capital Towers din Moscova, anunță media...648

5 iul 22:56MapamondOlaf Scholz: Războiul ar putea dura mult timp, pentru că Putin l-a pregătit mai demult

Decizia preşedintelui rus Vladimir Putin de a declanşa o invazie asupra Ucrainei vecine a fost luată cu mult timp...489

5 iul 22:56MapamondŞaptezeci de diplomaţi ruşi şi familiile lor au părăsit Bulgaria

528

5 iul 23:00MapamondZeci de lideri politici se adună în Elveția pentru elaborarea „Planului Marshall”

Lideri din zeci de țări, organizații internaționale, instituţii financiare și sectorul privat sunt pregătiți să...367

5 iul 22:58MapamondConturile de Twitter şi YouTube ale armatei britanice au fost sparte

Conturile de Twitter şi YouTube ale armatei britanice au fost piratate, duminică, iar o anchetă este în curs de...303

5 iul 22:58MapamondRusia acuză Occidentul că instigă Ucraina să atace ținte din Rusia

Kievul și „manipulatorii săi occidentali” nu vor sfârși bine dacă își continuă provocările în Rusia, a...552

5 iul 22:56MapamondO navă rusă care transporta grâu ucrainean a fost arestată în Turcia

Autorităţile vamale turce au arestat o nava rusă de tip cargo ce transportă grâu ucrainean furat, a anunţat...658

5 iul 22:54MapamondEuropa se topește: în Spania s-au înregistrat 43 de grade Celsius

Europa se topește din cauza valului extrem de caniculă. În sudul Spaniei, temperaturile au urcat până la 43 de...413

5 iul 22:54MapamondLupte grele în Melitopol. Ucraina recunoaşte că pierde teren în Lisiceansk

452

Sănătate
5 iul 00:00SănătateLipsa de iod, cea mai importantă cauză de retard mintal. Semnele deficitului

Iodul este un microelement care se găseşte în cantităţi mici în organismul uman (15-20 mg la adult), rolul său...217

5 iul 00:00SănătateAtenție la durerile de umăr stâng! Pot fi un semn al inflamației inimii

Sindromul Dressler este un tip de pericardită (inflamația pericardului) și este considerat o boală autoimună. De...266

5 iul 00:00SănătateAlzheimer: 10 semne timpurii care prevestesc temuta maladie

322

5 iul 00:00SănătateAi dureri de spate și de oase? Iată ce vitamine îți lipsesc

Ai dureri de spate și de oase? Ai o stare de oboseală accentuată și parcă intri cam des în depresie…? Poți avea...360

5 iul 00:00SănătateAtac de cord: Băuturi care ar trebui evitate vara

Temperaturile ridicate pot crește riscul apariției mai multor afecțiuni cardiace prin suprasolicitarea inimii,...311

5 iul 00:00SănătateCe să faci și să nu faci dacă te-a mușcat o viperă. 10 lucruri care îți pot salva viața

Dr. Tudor Ciuhodaru, medic primar la Unitatea de primire a Urgentelor din cadrul Spitalului Clinic de Urgenta „Sf....262

5 iul 00:00SănătateAlimente care pot ajuta la scăderea riscului de cataractă

Cataracta este o afecțiune oculară extrem de frecventă, care se manifestă prin opacifierea cristalinului sau a...252

5 iul 00:00SănătateStudiu: Ce se întâmplă dacă fumezi și bei cafea pe stomacul gol

Fumatul este un obicei nesănătos, iar unii cercetători sunt de părerea că nici cafeaua nu îți face prea mult...241

5 iul 00:00SănătateApple Watch ar putea măsura temperatura corpului

193

Prin accesarea replicaonline.ro, sunteți de acord cu termenii de utilizare și politica de confidențialitate.
ACCEPT