REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.4° Constanța Mar., 16 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6701
17.4° Constanța Marți, 16 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6701
 

Durerea de picioare ar putea însemna un pericol pentru inimă

Durerea de picioare ar putea însemna un pericol pentru inimă

Replica API 9 septembrie 2020 | 00:00 1063

O "banală" durere de picioare nu trebuie ignorată, deoarece ea poate fi un semnal de alarmă și poate indică o afecțiune mult mai gravă.

Atunci când suspectezi că ceva nu este în regulă, chiar dacă, de exemplu, faci sport și duci un stil de viață activ, cel mai bun sfat este să mergi la medic și să nu ignori durerea de picioare.

Mulți oameni cred că arterioscleroza (o boală produsă de blocarea arterelor care alimentează inima și creierul cu sânge și nutrienți) se produce doar la nivelul inimii. Dar în multe cazuri, la mulți pacienți, s-a observat că arterioscleroza se poate întâmplă în restul corpului. Când se întâmplă acest lucru, ea este numită boală arterială periferică. De exemplu, în urmă a numeroase teste, medicul scoate la iveală cauza durerii de picioare: blocaje apărute în vasele de sânge ale picioarelor.

De fapt, uneori, arterele care ajung în extremitățile inferioare pot fi blocate în proporție de aproape 100%, scrie medicalnewstoday.com, citat de doc.ro. Iar la unele persoane, boală arterială periferică provoacă durere în picioare care acționează că un "semnal de alarmă timpuriu" și care indică faptul că o persoană are un risc foarte mare de a face un atac de cord (cum mai e numit infarctul miocardic) sau un accident vascular cerebral, spun experțîi de la Universitatea din Michigan.

Arterioscleroza versus ateroscleroză

Arterioscleroza se produce atunci când vasele de sânge care transporta oxigen și nutrienți de la inima către restul corpului (arterele) devin din ce în ce mai îngroșate și mai rigide - uneori împiedică circulația sângelui către organe și țesuturi. Arterele sănătoase sunt flexibile și elastice, dar în timp, pereții arterelor tale se pot întări, o afecțiune numită în mod frecvent "întărirea arterelor".

Ateroscleroza este un tip specific de arterioscleroza, dar termenii aceștia sunt uneori folosiți interschimbabil. Ateroscleroza se referă la depunerile de grăsimi, colesterol și alte substanțe în și pe pereții arterelor tale (placă), depuneri care pot restricționa circulația sângelui. Aceste plăci se pot rupe, pot ceda, declanșând un cheag de sânge. Deși ateroscleroza este adesea considerată o problema a inimii, ea poate afecta arterele din orice parte a corpului.

Statistici îngrijorătoare

Acest semn timpuriu (ne referim la durerea de picioare) este marca sau indiciul că boală se află peste tot în corp. Așa că dacă ai acest tip de blocaj în piciorul tău, trebuie să știi că îl vei avea și în alte locuri, avertizează dr. James Stanley, un chirurg vascular citat de medicalnewstoday.com.

De fapt, aproape un sfert dintre oamenii care au durere de picioare din cauza bolii arteriale periferice vor fi morți în 5 ani, în mare parte din cauza atacurilor de cord și din cauza altor probleme apărute la inima, spune dr. James Stanley. Iar pentru paciențîi în stare mai gravă, când durerea de picioare ii împiedică să meargă chiar și pe distanțe scurte, șansele sunt și mai reduse: jumătate dintre aceșți pacienți vor muri într-un interval de până la 5 ani.

Persoane care au un risc mare de a dezvoltă boală arterială periferică

Specialiștii spun că persoanele cu vârstă peste 50 de ani, fumătorii, persoanele cu diabet zaharat, oamenii care au hipertensiune arterială, cei care au colesterolul mărit și persoanele supraponderale sau obeze au un risc mai mare de a avea această boală. Cu alte cuvinte, este vorba de același grup de indivizi care au un risc foarte mare de a suferi un atac de cord și un accident vascular cerebral.

Cum poate fi prevenită boală arterială periferică

Sfatul medicilor pentru a preveni boală arterială periferică sau pentru a stopa evoluția ei înainte de a se agrava este în mare parte același. Sunt aceleași sfaturi pe care medicii le dau pentru prevenirea unui infarct miocardic sau a unui accident vascular cerebral:

renunță la fumat

mănâncă mai sănătos

fă mai multă mișcare și mai multe exerciții fizice

ține-ți glicemia sub control dacă ai diabet

slăbește

verifică-ți tensiunea arterială

verifică-ți nivelul colesterolului

întreabă-ți medicul dacă ar trebui să iei aspirina zilnic, pentru a preveni cheagurile de sânge

întreabă-ți medicul dacă ar trebui să iei medicamente pentru a reduce tensiunea arterială și nivelul colesterolului.

Chiar dacă boală arterială periferică înseamnă că picioarele te dor mai tare sau că te simți obosit atunci când mergi sau când faci exerciții, unul dintre cele mai bune lucruri pe care le poți face, spune dr. Stanley, este să mergi mai mult.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
33725484010
5/49
32319203522
joker
22391819369