REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.5° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
12.5° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Durerea de stomac la copii - ce afecțiuni poate indica

Durerea de stomac la copii - ce afecțiuni poate indica

Replica API 17 noiembrie 2020 | 18:59 1159

Copilul se plânge că îl doare burtica ori îl vezi cum se ghemuiește de durere în timp ce își pune mâna pe abdomen? Iată ce cauze poate avea durerea de stomac și cum poți ameliora suferința celui mic!

Durerea abdominală este destul de frecventă în rândul copiilor, iar cauzele acesteia sunt nenumărate. Ea poate indică o problema minoră, cum ar fi o indigestie, însă totodată poate trăda și o afecțiune mai gravă, precum o infecție, scrie doc.ro.

Cele mai frecvente cauze ale durerilor abdominale la copii:

Indigestia – atunci când copilul mănâncă prea mult ori prea repede un anumit aliment, poate suferi o indigestie, care se manifestă (și) prin disconfort sau dureri abdominale. Durerea de stomac e însoțită, în caz de indigestie, de alte simptome precum senzația de greață, oboseală sau apatia.

În general, durerea de stomac provocată de indigestie se va ameliora în câteva ore de la sine. Poți să îi ameliorezi durerile celui mic oferindu-i un ceai din plante – ceaiul de ghimbir este în mod deosebit eficient, însă rareori copiii îi tolerează gustul. Amână cu câteva ore următoarea masă a celui mic, pentru a te asigura că îi oferi suficient timp pentru realizarea digestiei.

Infecții ale tractului digestiv – infecțiile cu virusuri precum și cele cu bacterii pot cauza gastroenterite, care se manifestă prin dureri abdominale însoțite de vărsături și diaree. Dacă este vorba despre un virus, simptomele se vor ameliora în câteva zile, cu regim alimentar și medicamente antivomitive/ antispasmodice ori antidiareice, însă dacă e vorba despre o infecție bacteriană, e necesar tratamentul cu antibiotice. În cazul în care simptomele copilului nu se ameliorează după o zi, ba chiar se înrăutățesc, e obligatoriu că acesta să fie văzut de un medic pediatru.

Probleme gastrointestinale – constipația și diareea pot fi, de asemenea, cauze ale durerilor abdominale pe care le acuză cel mic. Urmărește-i materiile fecale pentru a vedea dacă această este problema sau nu. Și intoleranțele sau alergiile alimentare pot provoca dureri de stomac – intoleranță la lactoză este o cauza frecvența a crampelor abdominale.

Anxietate – îngrijorarea, stresul și anxietatea se pot manifestă, la copii, prin dureri de stomac intense. Cere ajutorul unui medic psiholog dacă medicul pediatru sugerează că ar fi vorba despre o asemenea problema.

Acestea sunt doar câteva dintre cauzele durerilor de stomac ori abdominale resimțite de copii. Însă există multe alte motive pentru care cel mic poate avea de-a face cu asemenea dureri. Pentru a află cauza exactă, mergi cu cel mic la medic. În urmă unor analize precum analizele de sânge, analiză urinei, coprocultura ori radiografia, medicul poate stabili diagnosticul corect și, totodată, poate recomandă un tratament adecvat.

Când e cazul să mergi cu cel mic de urgență la medic din cauza durerii de stomac

Cheamă ambulanță sau mergi cu cel mic de urgență la medic dacă apar următoarele simptome asociate durerilor de stomac:

Febra și frisoane

Vărsături care persistă mai bine de 24 de ore

Refuzul îndelungat al copilului de a consumă lichide sau hrană

Erupții cutanate

Sânge în scaun/ vomă

Cum poți ameliora durerile de stomac acasă

Pe lângă tratamentul recomandat de medic, părintele poate face câteva lucruri pentru a ameliora durerile resimțite de cel mic:

Îl va hidrata corespunzător cu apă fiartă și răcită, dar și cu ceai

Îl va hrăni cu supă de legume, orez fiert, banane sau pâine prăjită

Îi va pune o compresă caldă pe burtică – o sticlă de plastic umplută cu apă caldă

Îl va încuraja pe cel mic să se odihnească, stand în pat – copilul nu va fi obligat să facă efort fizic, dar nici intelectual.

Monitorizează starea de sănătate a copilului tău și, dacă nu observi o ameliorare a problemei, ia din nou legătură cu medicul pediatru.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614