rss

Anul XVI Nr. 3830 (3881), 1 aprilie
Categorii
CLICK AICI pentru varianta WEB

Dureri musculare la copil? Ar putea fi miozita, o complicație a gripei

Miozita este termenul medical care descrie inflamația musculară. Deși miozita poate provoca dureri musculare și sensibilitate musculară, slăbiciunea este de obicei simptomul dominant. În unele cazuri, miozita dispare în câteva zile sau în câteva săptămâni. În alte cazuri, se poate transforma într-o afecțiune cronică. Formele cronice de miozită pot duce la atrofie musculară și handicap sever.

Tipuri de miozită

Miopatii inflamatorii idiopatice

În acest grup rar de boli musculare, cauza inflamației musculare nu este cunoscută (idiopatică). Miopiile inflamatorii idiopatice se împart în: dermatomiozită, polimiozită și miozita cu corpi de incluziune. În Statele Unite ale Americii, miopatiile inflamatorii idiopatice afectează aproximativ 1 din 100.000 de oameni. Polimiozita și dermatomiozita sunt cele mai frecvente la femei, în timp ce miozita cu corpi de incluziune afectează mai des bărbații. Până în prezent, majoritatea studiilor arată că polimiozita și dermatomiozita sunt boli autoimune, afecțiuni în care sistemul imunitar atacă propriile celule ale organismului.

Miozita infecțioasă

Miozita apare în urma unei infecții sistemice (a întregului corp), în special a unei infecții virale. Este frecvent întâlnită mai ales în rândul copiilor care au suferit de gripă. Miozita poate fi cauzată și de bacteria Trichinosis. Această infecție bacteriană debutează la cei care consumă carne gătită insuficient.

Miozita acută benignă

În miozita acută benignă, un copil acuză brusc dureri severe de picioare și nu poate merge normal. Aceste simptome dispar de obicei în câteva zile. Miozita acută benignă apare de obicei la copiii care se recuperează după gripă sau după o altă infecție respiratorie cauzată de un virus. Specialiștii nu sunt siguri dacă simptomele musculare ale copilului sunt cauzate de virusul însuși sau de reacția imună a organismului la virus.

Miozita osificantă

În miozita osificantă se dezvoltă excrescențe mici, moi, roșii la nivelul ţesutului celular subcutanat şi ţesutului muscular. Cu timpul, aceste leziuni se osifică. Acest lucru se întâmplă de obicei după o vătămare musculară, în special după o vânătaie profundă.

Miozita indusă de medicamente

În miozita indusă de medicamente, inflamația musculară apare ca efect secundar al unui medicament sau al unei combinații de medicamente. Deși acest lucru este rar, cele mai frecvente medicamente care pot provoca miozită sunt medicamentele care scad colesterolul numite statine, cât și medicamentele utilizate pentru tratarea HIV/SIDA.

Simptome miozită

Simptomele miozitei pot include slăbiciune musculară, durere musculară și sensibilitate musculară. Alte simptome variază în funcție de cauza specifică a miozitei:

Miopatii inflamatorii idiopatice. Aceste afecțiuni provoacă de obicei slăbiciune musculară nedureroasă, pe o perioadă lungă de timp (săptămâni, luni sau ani). Deși până la 40% dintre persoanele cu această afecțiunei au dureri musculare, slăbiciunea este de obicei mai gravă decât durerea.

În polimiozită, slăbiciunea afectează de obicei mușchii gâtului, umerilor și șoldurilor, provocând dificultăți la ridicarea obiectelor. Unii pacienți au dificultăți la înghițire.

În dermatomiozită, slăbiciunea musculară este însoțită și de probleme la nivelul pielii: decolorarea pleoapelor, o erupție roșie pe față și gât sau piele cu aspect solzos, de obicei pe articulații.

În miozita cu corpi de incluziune, slăbiciunea musculară debutează la nivelul picioarelor superioare și mai târziu afectează brațele superioare și mușchii mâinii. Până la jumătate dintre acești pacienți au probleme cu înghițirea alimentelor.

Când miozita infecțioasă debutează în urma infecției cu virusul gripal B, mai rar cu virusul gripal de tip A, apar simptome precum dureri la nivelul gambelor, însoțite de imposibilitatea de a merge. În acest tip de miozită, copilul merge pe vârfuri. Această complicație rară a gripei este frecventă la băieții care au între 3 și 14 ani. În cele mai multe cazuri, copilul are istoric de febră recentă, secreții nazale purulente, dureri în gât și alte simptome respiratorii superioare.

Când miozita infecțioasă este cauzată de bacteria Trichinosis, în stadiul incipient, apar diareea și vărsăturile, după care se manifestă febra și durerile musculare.

Pacienții care se confruntă cu miozită osificantă resimt dureri musculare, care debutează, de obicei la câteva săptămâni după o vătămare musculară, în special o vânătaie.

Printre simptomele cu care se confruntă cei cu miozită indusă de medicamente se numără durerile și slăbiciunea musculară, care debutează la scurt timp după administrarea unui medicament nou sau o combinație de medicamente.

Diagnostic miozită

Investigațiile utilizate pentru diagnosticarea miozitei includ:

Testele de sânge pentru a evidenția creşterea enzimelor musculare (CK, AST, LDH) şi pozitivitatea markerilor de inflamaţie (CRP, VSH). Și autoanticorpii specifici joacă un rol major în diagnosticul miozitei.

O electromiogramă, cunoscută și sub denumirea de EMG, prin care se măsoară activitatea electrică a mușchilor.

Imagistica prin rezonanță magnetică (RMN), metodă minim-invazivă care poate pune diagnosticul de miozită sau poate monitoriza evoluția miozitei.

O radiografie standard sau o scanare osoasă dacă medicul suspectează o miozită osificantă.

O ecografie, o tomografie computerizată sau un RMN dacă se suspectează că pacientul are polimiozită.

O biopsie musculară. Cu acest test, medicul prelevează țesut muscular. Biopsia musculară este cea mai bună modalitate prin care se poate pune diagnosticul de miozită.

Prognosticul variază în funcție de tipul de miozită

Miopatii inflamatorii idiopatice. Cu un tratament adecvat, majoritatea persoanelor cu polimiozită sau dermatomiozită își recapătă în scurt timp forța musculară. De obicei, miozita cu corpi de incluziune se îmbunătățește odată cu administrarea tratamentului. Cu toate acestea, boala progresează de obicei lent și nu afectează durata de viață a unei persoane, decât dacă complicațiile duc la o boală gravă, cum ar fi pneumonia. În unele cazuri, pacienții au nevoie de un baston pentru a merge sau de un scaun cu rotile.

Miozita infecțioasă. Tratamentul este de obicei eficient, deși recuperarea poate fi lentă la unele persoane. Pentru polimiozită, prognosticul este favorabil dacă infecția este tratată prompt. Dacă nu, infecția poate să ajungă în fluxul sangvin și să se răspândească în tot corpul.

Miozita acută benignă. De obicei, copiii merg normal din nou în câteva zile.

Miozita indusă de medicamente. În cele mai multe cazuri, simptomele dispar atunci când medicamentul nu mai este administrat, conform doc.ro

joi, 27 februarie 2020619
Comentarii
mai mult...Sănătate
1 apr 00:00SănătateAsociaţiile bolnavilor de cancer solicită soluţii ca pacienţii oncologici să îşi poată continua tratamentul

Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer solicită modificarea legislaţiei şi implementarea unor soluţii tehnice...255

1 apr 00:00SănătateIndustria farmaceutică din România va înregistra afaceri record, în contextul pandemiei273
1 apr 00:00SănătateColegiul Medicilor Bucureşti: Personalul medical nu trebuie ameninţat cu implicaţii posibil penale251
1 apr 00:00SănătateMinisterul Sănătăţii: Plan de măsuri pentru pregătirea spitalelor în contextul epidemiei COVID-19

Un număr de 57 de spitale, secţii exterioare, corpuri de clădire, 44 de maternităţi, 60 de spitale şi centre...242

1 apr 00:00SănătateSanitas: Putem salva vieţi numai cu asumarea unor decizii corecte, nu doar cu sacrificiul personalului din spitale251
31 mar 00:00SănătateConstantin Cârstea (CMR) solicită acordarea de sporuri de risc pentru medicina primară318
31 mar 00:00SănătateFederaţia Sanitas solicită măsuri de protecţie împotriva coronavirusului pentru cadrele medicale de la Unităţile de Primiri Urgenţe

Federaţia Sanitas consideră obligatorie asigurarea echipamentelor de protecţie adecvate pentru cadrele medicale care...328

31 mar 00:00SănătateMedic: Persoanele sănătoase care contractează COVID-19 sunt expuse riscului de afecţiuni cardiace404
31 mar 20:07SănătateOficial: Consultații prin telefon și rețete eliberate pe email. Cardul de sănătate va fi suspendat pe perioada stării de urgență623
31 mar 20:08SănătatePeste 280 de cadre medicale din România, infectate cu noul coronavirus

Conform raportărilor către INSP din teritoriu, în prezent, în România, au fost înregistrate 285 de cazuri de cadre...519

11 mar 12:31SănătatePrimăria Medgidia suspendă activitatea cluburilor de pensionari din localitate358
30 mar 00:00SănătatePrimul ventilator mecanic proiectat în România a trecut de primul test de funcţionare555
Vremea
2.3°2.3° - 3.4° miercuri, 1 aprilie 2020
ConstanțaUmiditate: 71%
Vânt: 4.35 m/s
Presiune: 1020 milibari

Loto
6/494925283848
5/405613153827
joker122227424313
Horoscop
mai mult...SPSportRT
1 apr 00:00SportTottenham a redus salariile angajaţilor cu 20% din cauza coronavirusului

Preşedintele clubului englez de fotbal Tottenham Hotspur, Daniel Levy, a anunţat marţi o reducere salarială de 20%...310

1 apr 00:00SportPreşedintele turneului de la Madrid vrea să ştie dacă în acest an se va mai disputa vreo competiţie

Preşedintele turneului de tenis de la Madrid (Mutua Open), Gerard Tsobanian, spune că este necesar să se decidă...316

1 apr 00:00SportFratele lui Petre Grigoraș, ucis de coronavirus: În 5 minute l-au și îngropat! Este îngrozitor!

Antrenorul de fotbal, Petre Grigoraș, trece prin momente foarte grele. Fratele său, în vârstă de 59 de ani, a murit...1281

1 apr 00:00SportArgentinianul Mauro Icardi (PSG) a fugit de coronavirus în ... Italia

Fotbalistul argentinian Mauro Icardi, atacantul echipei Paris Saint-Germain, a părăsit Franţa, la fel ca şi alţi...400

Local
31 mar 16:48LocalNici un caz de coronavirus la Agigea. Ce spune primarul

În contextul epidemiei de coronavirus și măsurilor din ce în ce mai stricte, impuse de către autorități,...164

1 apr 00:00LocalPrimăria Medgidia menţine SUSPENDATE activităţile cu publicul

Primăria Medgidia informează că pentru prevenirea, combaterea și limitarea răspândirii infecțiilor cu virusul...345

1 apr 00:00LocalŞedinţă de Consiliu Local Medgidia: Rectificare bugetară pentru susținerea sănătății și învățământului

Marți, 31 martie 2020, consilierii locali din Medgidia s-au întrunit în cadrul ședinței ordinare a Consiliului...319

1 apr 00:00LocalSub aburii lui Bachus la volan şi fără permis

La data de 30 martie a.c., în jurul orei 22.00, polițiști din cadrul Postului de Poliție Ciocârlia au identificat...305

1 apr 00:00LocalUn individ din Constanţa şi-a agresat fizic propriul tată

La data de 30 martie a.c., în jurul orei 14.45, polițiști din cadrul Secției 5 au fost sesizați, prin apel 112, de...339

1 apr 00:00LocalVictorie pentru elevi! Legea privind respingerea ordonanței abandonului școlar a trecut!

Asociația Elevilor din Constanța (AEC) anunță promulgarea legii privind respingerea Ordonanței de Urgență nr....383

1 apr 00:00LocalStadiul lucrărilor de la spitalul militar mobil din Constanța

Lucrările la spitalul militar mobil din zona stadionului „Portul” din Constanța sunt în curs de desfășurare....473

1 apr 00:00LocalPrimăria Constanța continuă reabilitarea mai multor zone din oraș în luna aprilie

Pe bulevardul Mamaia, porțiunea cuprinsă între strada I.G. Duca și strada Mihai Viteazu și pe bulevardul Tomis,...325

1 apr 00:00LocalMinisterul Educației și Cercetării lansează un modul de clase digitale

În cadrul inițiativei „Reacție pentru educație”, derulată ca urmare a parteneriatului între Ministerul...272

1 apr 12:45LocalȘofer prins la volan sub influența băuturilor alcoolice

Polițiștii Biroului Rutier din cadrul Poliției Municipiului Tulcea, în noaptea de 30 spre 31 martie a.c., au...260

Politică
1 apr 00:00PoliticăOrban despre şomajul tehnic: Cer reprezentanţilor companiilor să fie corecţi; vor fi controale

Premierul Ludovic Orban a făcut un apel către reprezentanţii companiilor care vor recurge la procedura şomajului...317

1 apr 00:00PoliticăIohannis: Am solicitat să ne ocupăm cu precădere de categoriile mai vulnerabile, unde vom aprofunda măsurile în zilele următoare

Preşedintele Klaus Iohannis le-a solicitat marţi membrilor Guvernului, la şedinţa care a avut loc la Palatul...310

1 apr 00:00PoliticăCioloş: PLUS nu va mai face declaraţii politice; intrăm în armistiţiu politic până la trecerea crizei

Preşedintele PLUS, europarlamentarul Dacian Cioloş, a anunţat că membrii partidului nu vor mai face declaraţii...257

1 apr 00:00PoliticăIohannis - mesaj către medici: Ştiu că vă este greu; ne uităm la voi cu speranţă

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis, marţi, un mesaj medicilor români, cărora le-a spus că sunt în "prima...291

1 apr 00:00PoliticăOrban: De săptămâna viitoare vor fi introduse în producţie măşti de tip FFP2

Premierul Ludovic Orban a declarat că, începând de săptămâna viitoare, vor fi introduse în procesul de producţie...354

1 apr 00:00PoliticăIohannis: Vom avea grijă ca tot ce e necesar pentru Suceava şi comunele din jur să şi ajungă acolo

Preşedintele Klaus Iohannis a subliniat marţi că măsurile de carantinare au fost necesare în Suceava şi le-a...243

1 apr 00:00PoliticăLegea privind sancţiuni mai aspre pentru apelarea abuzivă la 112, promulgată

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, marţi, legea care prevede înăsprirea sancţiunilor pentru apelarea abuzivă...262

1 apr 00:00PoliticăPSD: Prin ascunderea adevărului se creează o percepţie de falsă siguranţă; românii au dreptul să ştie ce se petrece cu viaţa lor

PSD consideră că prin ascunderea adevărului se creează o percepţie de falsă siguranţă care afectează grav...336

1 apr 00:00PoliticăVeniturile din şomaj tehnic nu pot fi poprite - proiect de lege al deputatului Silviu Dehelean

Deputatul USR Silviu Dehelean a iniţiat şi depus un proiect de lege care prevede că veniturile provenite din şomajul...272

1 apr 00:00PoliticăIonel Paul Oprea - numit secretar de stat la Ministerul Sănătăţii

Ionel Paul Oprea a fost numit secretar de stat la Ministerul Sănătăţii, printr-o decizie a prim-ministrului Ludovic...320

Monden
1 apr 20:26MondenIulia Vântur și Salman Khan sunt în doliu. Ce tragedie cumplită i-a lovit în India

Veste tristă de la Bollywood, acolo unde s-a mutat Iulia Vântur alături de iubitul Salman Khan. Vedeta noastră a...583

1 apr 00:00MondenInna suportă cu dificultate carantina. „Mi-e dor să fiu iar pe scenă“

Artista de talie internațională Inna, sau Elena Alexandra Apostoleanu (33 de ani), pe numele ei din buletin, resimte...323

1 apr 00:00MondenCatrinel Menghia, goală complet. Nu e prima dată când pozează fără haine

Nu este vară și nici măcar cald, dar Catrinel Menghia le face carantina mai ușoară celor care de află în izolare...496

1 apr 00:00MondenCum gătește Laura Cosoi ca să nu facă risipă de mâncare

Dacă e ceva de care se mai teme Laura Cosoi în aceste zile de în care ne luptăm cu prezența coronavirusului, risipa...392

1 apr 00:00MondenFetele de la Indiggo şi-au descoperit credința departe de România. Susțin spectacole religioase în America

Au plecat de 12 ani de la Braşov să cucerească America şi încă speră să dea marea lovitură. Gemenele Mihaela...335

1 apr 00:00MondenDrake și-a prezentat pentru prima oară fiul

Drake și-a prezentat pentru prima oară publicului fiul, în vârstă de doi ani, luni, 30 martie. Rapperul canadian...322

1 apr 00:00MondenJude Law, de nerecunoscut prin Londra. Cum arată după zile întregi de izolare în casă

Ce face izolarea din bărbați! De când n-a mai ieșit din casă, în contextul pandemiei și a restricțiilor impuse,...535

1 apr 00:00MondenA fost doborât de coronavirus! Enrique Iglesias şi-a pierdut tatăl vitreg

Spania şi Italia se numără printre ţările care au fost lovite de pandemie cel mai rău. Enrique Iglesias a...393

1 apr 00:00MondenCoronavirus: Tenorul Placido Domingo, externat dintr-un spital din Mexic

Tenorul spaniol Placido Domingo a anunţat luni că a fost externat din spitalul din Acapulco, din sudul Mexicului, unde...287

1 apr 00:00MondenCea mai importantă colecţie de benzi desenate din lume, de vânzare la New York

O colecţie de peste 40.000 de albume de benzi desenate din universul DC Comics a fost pusă la vânzare la New York,...258

Mapamond
1 apr 00:00MapamondCoronavirus: Bilanţul deceselor a crescut în Anglia cu 29%, ajungând la 1.651

Bilanţul deceselor provocate de epidemia de COVID-19 a crescut în Anglia cu 29% de la precedenta raportare, ajungând...258

1 apr 00:00MapamondCoronavirus: Administraţia pentru Medicamente din SUA a autorizat un nou test care dă rezultate în două minute

Administraţia pentru Alimente şi Medicamente (FDA) din Statele Unite a autorizat utilizarea în caz de urgenţă a...309

1 apr 00:00MapamondCoronavirus: Temeri legate de un al doilea val al pandemiei în China - Shanghai a închis din nou siturile turistice

Numeroase situri turistice din Shanghai, care au fost redeschise la jumătatea lunii martie, şi-au închis din nou...306

1 apr 00:00MapamondCoronavirus: Numărul cazurilor confirmate de COVID-19 din Germania a crescut la 61.913

Bilanţul epidemiei de COVID-19 din Germania a crescut la 61.913 de cazuri de infectare şi 583 de decese, a anunţat...257

1 apr 00:00MapamondCoronavirus: O adolescentă de 12 ani a decedat în Belgia, unde numărul persoanelor testate pozitiv a ajuns la 12.775

O adolescentă în vârstă de 12 ani a decedat în Belgia din cauza COVID-19, un caz extrem de rar, au anunţat marţi...278

1 apr 00:00MapamondCoronavirus: Elevii din China sunt obligaţi să poarte măşti

Elevii din China sunt obligaţi să poarte măşti în clase, informează marţi Xinhua, citată de Agerpres, în...295

1 apr 00:00MapamondCoronavirus: Numărul deceselor provocate de COVID-19 în Iran a ajuns la 2.898

Numărul deceselor provocate de noul coronavirus în Iran a ajuns la 2.898, cu 141 de decese în ultimele 24 de ore, a...239

1 apr 00:00MapamondCoronavirus: Rata mortalităţii de COVID-19 este de 1,38% dacă se analizează exclusiv cazurile confirmate

Un studiu elaborat de universităţi britanice pe baza datelor răspândirii COVID-19 în China estimează că rata...252

1 apr 00:00MapamondCoronavirus: O adunare religioasă la o moschee din New Delhi, posibil focar de epidemie

O adunare religioasă organizată între 13 şi 15 martie la o moschee din New Delhi care are legătură cu şapte...256

1 apr 00:00MapamondCoronavirus: Guvernul suedez vrea să intensifice testarea la nivel naţional

Suedia va lansa o testare la nivel naţional pentru a ajuta la combatarea răspândirii coronavirusului, fiind vizaţi...277