REPLICA ONLINE CONSTANTA

4.7° Constanța Mar., 19 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6673
4.7° Constanța Marți, 19 Martie 2024 Anul XX Nr. 6673
 

Durerile de ficat: cauze și remedii

Durerile de ficat: cauze și remedii

Replica API 17 mai 2022 | 00:00 725

Durerea de ficat poate să apară din mai multe motive și este foarte important să mergi la medic pentru diagnosticarea problemei astfel încât să poți să previi daunele iremediabile.

Sursa foto: Shutterstock

Durerea de ficat poate fi resimțită în partea superioară din dreapta abdomenului și poate semnala o afecțiune serioasă. Nu trebuie neglijată și trebuie să te trimită de urgență la medic, scrie doc.ro.

Ficatul, un organ cu multe funcții

Ficatul este un organ glandular, localizat sub coaste și reprezintă cea mai complexă uzină de procesare pentru tot ce intră în organism. Printre cele peste 500 de funcții se numără transformarea alimentelor din intestinul subțire în substanțe care ajută la absorbția grăsimilor și la combaterea bolilor, depozitează resurse de energie și filtrează și curăță sângele.

Chiar dacă este cel mai mare organ din corpul, poate fi greu să identifici durerea de ficat. Este ușor să o confunzi cu durerea din stomac, localizată aproximativ în aceeași zonă. Ficatul nu are de fapt receptori ai durerii. De obicei, durerea apare deoarece membrana care îl înconjoară este inflamată, din cauza unei boli sau a unui traumatism.

Un ficat sănătos curăță sângele de toxine, luptă cu infecțiile din organism și este important și pentru metabolism. Totodată, acesta are capacitatea de regenerare, ceea ce înseamnă că se poate recupera de unul singur atunci când e afectat. Atunci când ficatul nu își poate îndeplini funcțiile, viața individului este pusă în pericol.

Ce alte simptome are o persoană cu durere de ficat?

Durerea de ficat poate să fie însoțită de unul sau mai multe dintre simptomele enumerate mai jos:

Febră

Urină închisă la culoare

Greață și vărsături

Scădere în greutate

Icter

Umflarea abdomenului și a gleznelor și încheieturilor

Mâncărimi la nivelul pielii

Oboseală cronică

Pierderea apetitului

Ce afecțiuni cauzează dureri de ficat?

Colangita

Colangita este o afecțiune a căilor biliare, care apare de cele mai multe ori din cauza unei infecții. Colangita creează presiune și astfel apar durerile.

Hepatita

Hepatita presupune inflamația la nivelul ficatului. De regulă, aceasta apare în urma unei infecții virale, însă poate să apară și din cauza consumului excesiv de alcool ori din cauza unor tratamente medicamentoase care produc intoxicație la nivelul ficatului. Hepatita poate fi acută sau cronică.

Hepatita A se transmite prin consumul de alimente sau apă contaminate. Hepatita B se transmite prin fluidele corporale și sânge, hepatita C se transmite prin expunerea la sângele unei persoane infectate, hepatita D apare ca o infecție secundară în urma infecției cu virusul hepatic B, iar hepatita E se transmite prin consumul de apă și mâncare contaminate.

Abces hepatic

O altă afecțiune care poate cauza durere de ficat este abcesul hepatic, o acumulare de puroi depozitat la nivelul ficatului. Acesta este cauzat de infecția cu anumiți germeni, fie ei bacterii, paraziți sau fungi.

Ciroză

Ciroza implică apariția fibrozelor la nivelul ficatului, fiind un proces ireversibil, care evoluează în timp și al cărui unic tratament îl reprezintă transplantul de ficat.

Sindromul Budd-Chiari

Denumit și boală veno-ocluzivă hepatică, acest sindrom presupune obstrucția venelor hepatice, care determină blocarea sângelui la nivelul ficatului. Astfel, ficatul se mărește și crește tensiunea arterială la nivelul venei portale.

Sindromul Fitz-Hugh-Curtis

Acest sindrom este o afecțiune rară la femei care provoacă dureri bruște, severe în partea din dreapta sus a burții, care s-ar putea extinde pe braț și umăr. Este o infecție bacteriană. Inflamează țesuturile din jurul ficatului și poate afecta mucoasa stomacului. De asemenea, poate da adesea febră, frisoane, dureri de cap și stare generală de rău.

Tromboza venei porte

Vena portă este vasul care aduce sânge în ficat din intestine. Dar dacă un cheag de sânge blochează vena, este posibil să simți dureri bruște în partea dreaptă sus a abdomenului. De asemenea, este posibil să sesizezi umflături în burtă și febră.

Leziuni mecanice ale ficatului

Datorită dimensiunii sale, ficatul poate suferi leziuni după accidente, căderi și alte traume. Dacă ficatul sângerează, vei avea de obicei durere și sensibilitate în abdomen și umărul drept.

Cancer de ficat

În mod normal, durerea de ficat în acest caz apare atunci când cancerul hepatic nu este în stadiu avansat. Odată ce începe să avanseze, durerea poate fi resimțită oriunde, de la abdomen până la umăr. Este posibil ca medicul să poată palpa ca un fel de gâlmă dacă apasă pe partea dreaptă a burții. De asemenea, este posibil să pierzi în greutate, să te confrunți cu mâncărimi, să ai pielea sau ochii galbeni, stomacul umflat și stare de rău.

Pietre biliare

Vezica biliară este ascunsă chiar sub ficat, deci calculii biliari pot provoca dureri pe care le-ai putea considera ca venind de la ficat. Este posibil să simți dureri bruște, care se agravează rapid. Durerea de calcul biliar poate fi localizată în centrul sau în partea dreaptă a abdomenului superior, între omoplați sau în umărul drept.

Consumul excesiv de alcool

Atunci când o persoană consumă mai mult alcool decât este ficatul capabil să proceseze, celulele hepatice sunt afectate sau chiar distruse definitiv.

Acestea sunt doar câteva dintre afecțiunile hepatice care pot să producă dureri de ficat. Medicul este cel în măsură să stabilească diagnosticul, de aceea este important să apelezi la ajutor de specialitate imediat ce te confrunți cu asemenea dureri.

Când să mergi la medic?

Dacă durerea de ficat apare brusc, este intensă, durează mult timp sau te împiedică să continui activitățile normale, este cazul să mergi la medic pentru o consultație.

Alte semne că ai nevoie imediat de tratament medical includ:

Icter

Febră

Frisoane

Greață sau vărsături

Factori care dăunează ficatului

În timp ce unele boli ale ficatului sunt genetice, altele sunt cauzate de virusuri sau toxine, cum ar fi medicamente și otrăvuri. Unii factori de risc includ consumul de droguri sau alcool, efectuarea unei transfuzii de sânge înainte de 1992, niveluri ridicate de trigliceride în sânge, diabet, obezitate și expunerea la sângele și fluidele corporale ale altor persoane. Acest lucru se poate întâmpla de la ace de droguri folosite în comun, ace nesterile de tatuaj sau de perforare a corpului și sexul neprotejat.

Alcoolul este un factor important care poate dăuna ficatului. Se pare că alcoolul ar putea modifica tipul de fungi care trăiesc în ficat, ducând la boli, potrivit unor cercetări. Dacă acest lucru este adevărat, ar putea duce la noi opțiuni de tratament. Descoperirile sugerează că s-ar putea reuși încetinirea progresiei bolilor hepatice alcoolice prin manipularea echilibrului speciilor fungice care trăiesc în intestinul unui pacient.

Remedii pentru durerea de ficat

În paralel cu recomandările oferite de medic, care trebuie urmate cu strictețe, poți face câteva lucruri care să ușureze durerile de ficat. Hidratarea este unul dintre acestea. De asemenea, și adoptarea unei alimentații sănătoase, pe bază de fructe, legume, cereale integrale și grăsimi sănătoase și săracă în alimente procesate bogate în grăsimi, poate îmbunătăți starea ficatului.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
294439101410
5/49
31213917-03-20243 0 1 5 5 7 6
joker
371118333920