REPLICA ONLINE CONSTANTA

4.2° Constanța Mar., 19 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6673
4.2° Constanța Marți, 19 Martie 2024 Anul XX Nr. 6673
 

E oficial! Adio liceu pentru elevii cu note sub 5

E oficial! Adio liceu pentru elevii cu note sub 5

Replica API 21 august 2019 | 00:00 243

Începând de anul viitor, elevii care nu obțin medii peste 5 la sfâșitul clasei a VIII-a și la examenul de evaluare națională vor ajunge direct pe băncile școlilor profesionale. Ministerul Educației a primit aviz favorabil pentru proiectul de ordin de la partenerii Comisiei de Dialog Social, actul urmând să fie publicat în Monitorul Oficial.

Criza de elevi din învățământul profesional și învățământul dual va fi rezolvată din 2020. Ministrul interimar al Educației a decis să materializeze ideea Ecaterinei Andronescu de a-i înscrie la școlile profesionale pe cei care obțin medii sub 5 la evaluarea națională. Primaul pas a fost deja făcut anul acesta, când fostul ministru al Educației a mărit cifrele de școlarizare la școlile profesionale. ”Era normal de mult să facem acest lucru. M-am uitat pe ultimii trei ani la ce s-a întâmplat cu examenul de Bacalaureat și am observat că numărul celor care nu au promovat Bac-ul era aproape egal cu cel al elevilor care au intrat la licee cu medii sub 5. Nu este rușinos să te duci la școala profesională, dar trebuie să înțeleagă și părinții și elevii că poate au mai multe abilități practice și atunci de ce nu ar face o meserie? Te trezești că ai 18 ani, ești major și trebuie să faci ceva, să încerci să te susții, iar dacă nu ai o meserie e mai greu să te angajezi. Eu am promovat această idee și am încercat să o impun chiar prin cifrele de școlarizare pe care le-am alocat liceelor și școlilor profesionale în vară. M-am uitat câți au fost sub 5 și acele locuri le-am trimis spre școlile profesionale.

Școlile profesionale, hulite de elevi, părinți și de profesori

A venit un director la mine de la un liceu tehnologic, unde au clase de construcții, de ce nu pot face și școală profesională? Au profesori, dar nu vor să se ducă. Unul dintre directorii care au ajuns la mine mi-a spus că nu poate să-și umilească colegii trimițându-i să predea la școala profesională. Dar de ce este o umilință? Sunt copiii noștri și cei din școala profesională, ca și cei din liceu. Când ți-ai asuma meseria de profesor nu este umilitor să predai unor anumite categorii de elevi”, ne-a declarat Ecaterina Andronescu, fost ministru al Educației.

Liceenii codași, viitorii asistați social

Sindicaliștii din Educație consideră că ordinul ministrului Educației este mai mult decât obligatoriu și asta deoarece elevii slabi la învățătură ajung, fără o meserie, să îngroașe rândurile asistaților social. ”Este vorba despre nota de admitere și când vorbesc despre asta nu iau în calcul numai nota la evaluarea națională, ci și media din perioada gimnaziului. Iar acum dacă vrem să umplem liceele cu copii sub media 5 o să avem rezultate pe măsură. Este o decizie necesară în momentul de față. Trebuie să înțeleagă și elevii și părinții că nu se mai poate continua la modul acesta. Nu pot să am la liceu copil care are medie de admitere sub 5 și pe urmă să am pretenția ca în liceu să i se acopere toate lacunele pe care le are din perioada învățământului gimnazial. Noi discutăm în momentul de fașă despre o calitate a actului educațional, despre niște reguli pe care trebuie să le respecte toată lumea. Ne interesează viitorul acestor copii sau nu ne interesează? Măsura ar trebui dublată de o campanie declanșată încă din clasa a V-a la nivelul părinților, care trebuie să dea credit celor care pot face orientare școlară și profesională corectă a copiilor. Nu să-i trimitem după ureche. Că lui i se pare că copilul trebuie să devină doctor, dar copilul poate să fie un foarte bun meseriaș. Orientarea nu o fac eu, ca părinte, pentru că nu am calificarea necesară, ci o face specialistul, plecând de la profesor până la consilier. Eu pot să-mi dau seama, ca și cadru didactic, care sunt aptitudinile unui elev, către ce poate fi îndrumat, care este traseul educațional pe care îl va avea. Și de unde și până unde învățământul profesional este un învățământ de proastă calitate? Că așa s-a inoculat de vreo 15 ani încoace? Că mulți și-au dorit numai licee teoretice pentru copiii lor. Și acum sunt doar niște absolvenți, care au niște hârtii care nu îi ajută cu nimic și îngroașă rândurile asistaților social. Organizațiile patronale, care susțin această măsură, au nevoie de personal calificat pe care nu-l pot găsi în țară și au ajuns să importe forță de muncă”, a afirmat Marius Ovidiu Nistor, președintele Federației Sindicatelor din Educație ”Spiru Haret”.

national.ro

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Pe vremea mea cei cu media sub 5 ramaneau repetenti. Cand s-a schimbat treaba?
1
0
Xman, usor.. Usor... Ce ai patit? Nu ai primit ajutorul social? Intelegem ca nu stii sa citesti, dar chiar asa de tandule esti???
7
0
Ma pis pe ministru si pe ordinul lui! Inca odata guvernul incalca legea,respectiv legea 1 din 2011 in care este prevazut invatamantul obligatoriu de 10 clase conform Constitutiei! Cred ca analfabetii sunt guvernantii,nu elevii!
0
9

REPLICA

LOTO

6/49
294439101410
5/49
31213917-03-20243 0 1 5 5 7 6
joker
371118333920