REPLICA ONLINE CONSTANTA

18.2° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
18.2° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

E oficial: China va construi reactoarele 3 şi 4 ale Centralei Nucleară de la Cernavodă

E oficial: China va construi reactoarele 3 şi 4 ale Centralei Nucleară de la Cernavodă

Replica API 18 octombrie 2014 | 01:34 246

Investiţii de aproape 6,5 miliarde de euro

Investiţii de aproape 6,5 miliarde de euro

Compania de stat China General Nuclear Power Corporation (CGN) a fost desemnată ca investitor pentru construirea reactoarelor 3 şi 4 de la Centrala Nuclearelectrică de la Cernavodă, un proiect uriaş, care presupune cheltuieli de aproape 6,5 miliarde de euro. „Societatea Naţională Nuclearelectrica S.A. (“SNN”) anunţă că China General Nuclear Power Corporation (“CGN”) a fost desemnată Investitor Selectat pentru dezvoltarea Proiectului Unităţilor 3 şi 4 CNE Cernavodă (“Proiectul”). De asemenea, astăzi, 17 octombrie 2014, s-a semnat Scrisoarea Comună privind Intenţia de Realizare a Proiectului, conform acestei etape din procedura de selecţie. Selecţia investitorului a avut în vedere analiza Documentaţiei de Intenţie (experienţa investitorului în proiecte similare, capacitatea financiară, gradul de aderare al Investitorului Calificat la Memorandumul privind implementarea Proiectului propus de SNN şi la Strategie) şi a urmat etapei de calificare, finalizată în data 09 septembrie 2014, China General Nuclear Power Corporation fiind singura companie care a depus Documentaţia de Calificare”, se arată într-un comunicat al Nuclearelectrica, trimis pe adresa redacţiei.

„Conform calendarului actualizat, următoarele etape ale procesului de selecţie sunt: negocierea şi semnarea Memorandumului de Înţelegere privind implementarea în comun a Proiectului şi negocierea Actului Constitutiv şi Acordului Investitorilor ale noii Companii de proiect. Memorandumul de Înţelegere privind implementarea în comun a Proiectului va fi supus aprobării Adunării Generale a Acţionarilor SNN. Strategia de continuare a Proiectului Unităţilor 3 şi 4 CNE Cernavodă prevede înfiinţarea unei noi companii de proiect (“Joint-Venture”) care reprezintă o societate premergătoare unui Producător Independent de Energie (“IPP”), în care Investitorul Selectat va deţine cel puţin 51% din acţiuni”, se mai spune în comunicat. Valoarea totală a investiţiei este estimată la 6,45 miliarde de euro. Autorii Strategiei pentru reactoarele 3 şi 4 argumentează că este nevoie ca acest proiect să primească sprijin din partea statului, având în vedere valoarea ridicată a investiţiei şi contextul actual al pieţei de energie, care nu este propice investiţiilor în proiecte mari, se arată pe puterea.ro. Fiecare unitate va avea o capacitate instalată de 720 MW, investiţia urmând a genera peste un miliard şi jumătate de euro comenzi în industria românească, peste 10.000 locuri de muncă directe şi indirecte, plus venituri la bugetele locale şi bugetul de stat. La începutul lunii iulie, ministrul Economiei, Constantin Niţă, declara, într-un interviu pentru Bloomberg, că România speră să ajungă la un acord cu firma China General Nuclear Power Holding Corp. cu privire la construcţia celor două noi reactoare, cel mai târziu până în primăvara lui 2015.

Proiectul reactoarelor 3 şi 4 a fost iniţiat în 2007

Pe de altă parte, compania canadiană Candu Energy Inc. a semnat, recent, un acord de cooperare cu firma China Nuclear Power Engineering Company (CNPEC) pentru construcţia proiectului de la Cernavodă. Acordul a venit ca urmare a unei scrisori de intenţie semnată de firma mamă a CNPEC, grupul China General Nuclear Power Group, şi Societatea Naţională Nuclearelectrica (SNN) în luna noiembrie 2013 pentru investiţii în dezvoltare a două noi reactoare la centrala de la Cernavodă, mai spune sursa citată. Proiectul construcţiei celor două reactoare nucleare a fost iniţiat în 2007, iar lucrările trebuiau să înceapă în 2010. Investiţia este de câţiva ani blocată, pentru că Guvernul nu a reuşit să atragă alţi parteneri în proiect. EnergoNuclear SA, societate ce are ca obiectiv dezvoltarea proiectului unităţilor 3 şi 4 de la Cernavodă, a fost înfiinţată în anul 2009, prin promovarea unei structuri de acţionariat în care Nuclearelectrica urma să deţină o cotă de participare de 51% din capitalul social, ceilalţi investitori în proiect detinând participaţii după cum urmează: RWE, GDF Suez, ENEL şi CEZ câte 9,15%, iar ArcelorMittal şi Iberdrola câte 6,2%. În prezent, EnergoNuclear este controlată integral de statul român în urma achiziţionării acţiunilor deţinute de acţionarii minoritari.

Cristian ANTON

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102