REPLICA ONLINE CONSTANTA

18.2° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
18.2° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

E OFICIAL: Directorul Centralei de la Cernavodă şi un fost colonel de Securitate, ANCHETAŢI de DNA

E OFICIAL: Directorul Centralei de la Cernavodă şi un fost colonel de Securitate, ANCHETAŢI de DNA

Replica API 20 februarie 2016 | 12:11 2041

Servicii de pază a centralei nucleare fără autorizaţie ORNISS

Servicii de pază a centralei nucleare fără autorizaţie ORNISS

Ionel Bucur (Sursa foto: tvdobrogea.ro)

Directorul general al CNE Cernavodă, alături de alte persoane din conducerea societăţii şi administratorul unei firme contractante sunt cercetaţi de DNA- Serviciul teritorial Constanţa, sub control judiciar pe o durată de 60 de zile, pentru abuz în serviciu, conflict de interese, respectiv complicitate la abuz în serviciu. Potrivit procurorilor DNA, şefii au angajat pentru paza centralei nucleare o firmă care nu avea autorizaţie ORNISS în acest sens, beneficiind, în plus, de servicii de pază de la aceeaşi firmă la propriile locuinţe.

Prejudiciul adus Nuclearelectrica este de aproape 3,5 milioane de euro, pentru care conducerea CNE Cernavodă are deja poprire pe conturi, după cum arăta „Replica”, în exclusivitate. Contractele anchetate de DNA au făcut, de asemenea, obiectul mai multor articole publicate de „Replica”, la momentul atribuirii lor.

DNA îl acuză pe Ionel Bucur, directorul general al CNE Cernavodă, de abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit (3 infracţiuni) şi conflict de interese (4 infracţiuni) şi pe Elena Marinela Negulici, director economic la CNE Cernavodă, de abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit (3 infracţiuni) şi conflict de interese (3 infracţiuni).

De asemenea, Ionel Encică, membru al comisiei de evaluare a ofertelor şi şef serviciu protecţie fizică şi informaţii clasificate în cadrul CNE Cernavodă, la data faptelor, este cercetat pentru abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit (3 infracţiuni) şi conflict de interese (4 infracţiuni), Laurenţiu Theodor Nicola, membru al comisiei de evaluare a ofertelor şi şef birou protecţie fizică şi informaţii clasificate în cadrul CNE Cernavodă, la data faptelor, este acuzat de două infracţiuni de abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în timp ce în sarcina Mădălinei Olteanu, director economic CNE Cernavodă, s-a reţinut infracţiunea de abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, iar a lui Victor Dărămuş (fost colonel de Securitate), administrator al unei societăţi comerciale, la data faptelor, trei infracţiuni de complicitate la abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

Contracte de pază a centralei nucleare către o firmă fără autorizaţii de la ORNISS

Conform DNA, în perioada ianuarie 2008- mai 2014, inculpaţii Ionel Bucur, Elena Marilena Negulici, Mădălina Olteanu, Ionel Encică, Laurenţiu Theodor Nicola, în calitate de persoane cu funcţii de conducere din cadrul Societăţii Naţionale Nuclearelectrica (SNN) şi a sucursalei CNE Cernavodă, prin acţiuni sau inacţiuni concertate, au îndeplinit în mod defectuos sau nu au îndeplinit acte ce ţin de atribuţiile de serviciu, în mai multe rânduri, în legătură cu atribuirea unui acord-cadru, având ca obiect servicii specifice de protecţie fizică şi monitorizare pentru Centrala Nuclearoelectrică Cernavodă.

Acțiunile sau inacțiunile acestora au fost coordonate în vederea acordării, în mod preferențial, a serviciilor menționate către o societate controlată de inculpatul Victor Dărămuș, prin eludarea legislației în domeniul atribuirii contractelor de achiziție publică și a legislației speciale în domeniul încheierii și derulării contractelor ce necesită autorizații speciale din partea Oficiului Registrului Național al Informațiilor Secrete de Stat (ORNISS), având în vedere că prin respectivul contract se gestionau informații clasificate.

Este important de subliniat faptul că firma lui Dărămul nu avea voie să primească acele contracte de pază în lipsa autorizației de securitate industrială și a certificatului de securitate industrială emis ORNISS. Concret, cei patru inculpați au urmărit sau după caz, au acceptat ca ceilalți participanți la procesul de achiziție (membrii ai Consiliului de Administrație, directori generali ai SNN, membrii ai serviciilor de achiziții) să îndeplinească defectuos acte ce țin de atribuțiile de serviciu, fără vinovăție, prin invocarea, de către compartimentul de specialitate, cu girul directorilor sus menționați, a unor false motive tehnice, pe fondul unei false urgențe, generată tocmai de inacțiunea anterioară a inculpaților.

Această conduită infracțională a avut scopul de a atrage în mod fraudulos posibilitatea contractării cu un singur agent economic (sursă unică), ceea ce a condus în final la atribuirea contractului printr-o procedură neconcurențială, discriminatorie și lipsită de eficiență în cheltuirea banilor publici, contrar dispozițiilor exprese ale prevederilor legale privind atribuirea contractelor de achiziție publică.

Prejudicii de aproape 3,5 milioane euro. Şefii CNE Cernavodă beneficiau de pază personală din partea firmei angajate ilegal pentru societate

Consecința directă a favorizării acestei societăți a fost autorizarea la plată, de către inculpații Ionel Bucur Ionel, Elena Marinela Negulici și Ionel Encică, a sumei totale de 3.471.463 euro către societatea omului de afaceri, plăți care reprezintă prejudiciul adus Nuclearelectrica/CNE Cernavodă, concomitent cu obținerea unui folos patrimonial necuvenit pentru firma respectivă.

În plus, în perioada noiembrie 2010- mai 2014, inculpații Ionel Bucur, Elena Marinela Negulici și Ionel Encică, în calitate de proprietari ai unor apartamente dintr-un complex rezidențial situat în municipiul Constanța, au beneficiat gratuit de servicii de pază din partea firmei inculpatului Victor Dărămuș, în condițiile în care societatea omului de afaceri avea în derulare contractul mai sus amintit.

De asemenea, în perioada aprilie 2012- noiembrie 2015, inculpații Ionel Bucur, Ionel Encică și Elena Marinela Negulici au procedat la întocmirea documentației tehnice și ulterior la derularea unui alt acord-cadru de prestări servicii încheiat între SNN/CNE Cernavodă și o altă firmă de pază, având ca obiect servicii de pază civilă pentru obiectivele exterioare ale CNE Cernavodă. În acest document, conform caietului de sarcini, erau incluse și servicii de pază la Centrul de Control al Urgențelor Alternativ, al cărui sediu este situat într-un imobil unde locuiau cei trei inculpaţi. Prin urmare, cei trei inculpaţi, ca persoane fizice, erau beneficiarii direcți ai serviciilor de pază.

Firma fostului colonel de Securitate Dărămuş, angajată ilegal să păzească centrala nucleară, e în insolvenţă din 2011

Firma care a primit în perioada 2008- 2012 contracte pentru servicii de pază a CNE Cernavodă, fără autorizaţii ORNISS, deşi era vorba despre un obiectiv nuclear, care ţine de securitatea naţională, este în insolvenţă din 2011. Davi Security SRL a fost înfiinţată în 2003, are sediul în Constanţa şi este deţinută de Victor Dărămuş, de 58 de ani, alături de fiicele sale gemene Emilia Bora şi Alexandra Dărămuş (căsătorită, o perioadă, cu numele Andrei), de 34 de ani.

Davi Comfire SRL, o altă firmă a familiei Dărămuş, primea în 2012, într-un interval de doar 3 luni de zile, două contracte pentru servicii de pompieri, în valoare de peste 4,7 milioane lei, fără TVA. Fostul colonel de Securitate mai are firme precum Agenţia de Investigaţii Davi SRL, Midali Invest Electric SRL, Rom Security Trading SRL, Prospero Trust SRL şi Prospero Trust Dropia SRL dar şi falimentarele Alexem Consulting SRL, D&d Shipping International SRL, Davi Advertising SRL, Davi Protect & Security SRL, Davi Cor SRL, Euro Benefit SRL, GDF Investment SRL, Helvetia Casino SA şi Piscicola Amaru SA. Victor Dărămuş a mai primit contracte de milioane de lei şi de la alte instituţii sau companii de stat: Ministerul Culturii şi Cultelor, Administraţia Canalelor Navigabile etc.

Cristian ANTON

Vezi şi:

http://www.replicaonline.ro/conducerea-sucursalei-cne-cernavoda-suspendata-din-functie-262654/

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218