REPLICA ONLINE CONSTANTA

18.2° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
18.2° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

E oficial: ENEL îţi dă banii dacă îţi „prăjeşte” frigiderul sau televizorul!

E oficial: ENEL îţi dă banii dacă îţi „prăjeşte” frigiderul sau televizorul!

Replica API 30 decembrie 2015 | 00:07 1368

Ar fi ideal să depună cereri cât mai mulţi din cei afectaţi

Ar fi ideal să depună cereri cât mai mulţi din cei afectaţi

sursa foto: totb.ro

Zeci sau poate sute de mii de români au avut de suferit pagube materiale, uneori chiar semnificative, din cauza furnizorilor de energie electrică, ce îşi permit, aproape fără excepţie, să presteze în România probabil cele mai proaste servicii din Europa. Fie că vorbim despre localităţi în care sunt mai multe pene de curent pe zi sau de oraşe mai „norocoase”, precum Constanţa, de pildă, unde energia pică „doar” de câteva ori pe lună, românii au trebuit să accepte că sunt cetăţeni de mâna a doua şi să se resemneze cu mâncarea stricată, munca de la birou dusă pe apa sâmbetei sau cu frigidere, televizoare, calculatoare etc complet distruse. Românii au de acum posibilitatea să obţină despăgubiri de la furnizorul de energie electrică pentru electrocasnicele „prăjite” din cauza lui, după ce în Monitorul Oficial de marţi, 29 decembrie, a fost publicat un ordin al ANRE în acest sens.

Ordinul Autorităţii Naţionale pentru Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) „pentru aprobarea Procedurii privind acordarea despăgubirilor clienţilor casnici pentru receptoarele electrocasnice deteriorate ca efect al unor supratensiuni accidentale produse din culpa operatorului de reţea” a devenit lege după publicarea în Monitorul Oficial. Potrivit legii, despăgubirea în bani se va face pentru orice aparat electrocasnic alimentat cu energie electrică (la tensiuni de 230V/400V).

Singurele excepţii vor fi lămpile electrice şi receptoarele electrotermice care nu conţin componente electronice (de exemplu, frigidere cu absorbţie, radiatoare, cuptoare, plite, becurile incandescente, becuri fluorescente etc.), se arată pe alba24.net. În cazul defectării aparatelor electrocasnice din cauza supratensiunilor accidentale, clientul va depune cererea de despăgubire la furnizorul de energie electrică. Ulterior, dacă se va stabili ca aceasta este îndreptăţită, va fi necesară şi depunerea unor documente justificative.

Documentele justificative solicitate în vederea calculării despăgubirii sunt următoarele: documentele de achiziție (factura, chitanța, bonul fiscal) sau o declarație pe propria răspundere care să cuprindă prețul și data cumpărării aparatului electrocasnic; documentele aferente reparației electrocasnicelor deteriorate (factura, chitanța, bonul fiscal) sau atestarea faptului că reparația nu se poate face (din partea unei firme specializate în repararea aparatelor de acest fel); o confirmare scrisă de la firma care a făcut reparația potrivit căreia stricăciunile au fost cauzate de supratensiuni accidentale ale rețelei electrice.

După depunerea cererii de despăgubire, în cel mult 30 de zile lucrătoare, reprezentanții operatorului de rețea și ai furnizorului vor face verificări acasă la client. Aceștia vor decide dacă pagubele au avut drept cauză supratensiunile și dacă sunt îndeplinite următoarele condiții pentru acordarea despăgubirilor: deteriorarea electrocasnicelor să aibă drept cauză supratensiunile accidentale din rețeaua electrică a operatorului; aparatele stricate să fie omologate; clientul să aibă încheiat un contract de furnizare/distribuție a energiei electrice; clientul să solicite în scris despăgubirile în termenul legal.

„Contravaloarea despăgubirii pentru deteriorarea receptoarelor electrocasnice este suportată de OR (operatorul de rețea – n.r.) și este achitată de către acesta CC (clientului casnic – n.r.), prin intermediul furnizorului sau, după caz, direct CC, dacă în urma investigației efectuate de către OR și furnizor se constată existența prejudiciului și culpa OR”, se mai precizează în textul de lege. Pentru a solicita în scris despăgubiri, clienții vor avea la dispoziție zece zile lucrătoare. Termenul se va calcula începând cu data la care s-a produs supratensiunea sau data la care clienții vor afla despre acest eveniment.

„În termen de maximum zece zile lucrătoare de la data apariției supratensiunii accidentale, care a produs deteriorarea unor receptoare electrocasnice, sau de la data luării la cunoștință asupra producerii evenimentului, CC trebuie să transmită furnizorului de energie electrică/OR cu care are încheiat contractul de furnizare/distribuție, în scris, prin orice mijloc de comunicare stabilit prin contract, o cerere pentru acordarea despăgubirilor”, se arată în ordinul ANRE.

Solicitarea va trebui să conțină numele titularului contractului, adresa locului de consum, datele de contact, data supratensiunii/data luării la cunoștință a producerii evenimentului, valoarea estimată a prejudiciului provocat prin deteriorarea receptoarelor electrocasnice și modalitatea de acordare a despăgubirilor.

După înregistrarea cererii, operatorul de retea va programa, împreună cu furnizorul și clientul, data verificării la domiciliu. Mai apoi, în urma investigațiilor se va decide cu privire la acordarea despăgubirilor, iar clientul va fi informat în acest sens. Clientul va avea de ales între primirea unei despăgubiri calculate de operator (în funcție de valoarea electrocasnicelor stricate și durata perioadei în care au fost folosite) sau, dacă este cazul, plata reparațiilor deja suportate. De asemenea, clientul va fi anunțat că are la dispoziție 35 de zile pentru a depune la furnizor documentele justificative.

Plata se va face fie prin intermediul furnizorului, fie direct clientului, prin transfer bancar, prin mandat poștal sau în numerar. Totodată, va exista și varianta scăderii banilor datorați din următoarele facturi de curent. Dacă se va opta pentru plata reparațiilor, valoarea despăgubirii acordate de operatorul de rețea va fi egală cu valoarea reparației (asa cum reiese din documentele justificative depuse de client).

Cristian ANTON

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102