REPLICA ONLINE CONSTANTA

18.2° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
18.2° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

E oficial. Moinescu a dat statul în judecată şi a câştigat la CEDO!

E oficial. Moinescu a dat statul în judecată şi a câştigat la CEDO!

Replica API 8 aprilie 2016 | 23:48 281

Dumitru Moinescu

A fost publicată în Monitorul Oficial al României, joi, 7 aprilie, a.c., Hotărârea din 15 septembrie 2015 în cazul Dumitru Moinescu împotriva României emisă de Curtea Europeană a Drepturilor Omului. Este vorba despre dosarul în care era acuzat de favorizarea infractorilor. În document se arată că „la originea cauzei se află cererea îndreptată împotriva României de Dumitru Moinescu care a sesizat Curtea la 15 martie 2012 privind încălcarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale”.

Cauza este de fapt încăierarea dintre două grupuri de indivizi din data de 9 aprilie 2006. Scandalul a avut loc într-un local de noapte din Medgidia. Imobilul respectiv şi două vehicule parcate în apropiere au suferit pagube importante. A fost necesară intervenţia poliţiei pentru a restabili ordinea. În timp ce agenţii de poliţie se aflau la faţa locului şi obţineau declaraţiile victimelor şi ale martorilor oculari, reclamantul, care la momentul respectiv era primarul oraşului, împreună cu şeful poliţiei locale, au pătruns în imobilul respectiv.

Reclamantul a discutat cu câteva dintre persoanele prezente şi cu administratorul imobilului. După cele întâmplate, Dumitru Moinescu a primit 6 luni de închisoare, cu suspendarea condiţionată a executării pedepsei. El era acuzat de favorizarea infractorilor, dosar în care primise verdict favorabil, de nevinovăţie, la instanţele inferioare Curţii de Apel Constanţa, însă aceasta a decis contrar verdictelor anterioare, fapt blamat de Moinescu, el precizând că aşteaptă cu nerăbdare să vadă motivarea magistraţilor.

După acest fapt, fostul primar de la Medgidia a reclamat la Curtea Europeană că nu a beneficiat de un proces echitabil şi a solicitat 50 de mii de euro cu titlu de prejudiciu moral pe care l-ar fi suferit ca urmare a condamnării sale penale. Curtea a stabilit însă „că statul pârât trebuie să plătească reclamantului în termen de trei luni de la data rămânerii definitive a hotărârii, suma de trei miii de euro, care trebuie convertită în moneda statul pârât, pentru prejudiciul moral”.

Mihaela UNGUREANU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218