REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.4° Constanța Mie., 24 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6709
12.4° Constanța Miercuri, 24 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6709
 

E pe bune: Monitorul Oficial a publicat un ordin de ministru pentru relocarea unui cuib de barză

E pe bune: Monitorul Oficial a publicat un ordin de ministru pentru relocarea unui cuib de barză

Replica API 11 martie 2015 | 00:33 766

Aşa mai aude lumea de Graţiela Leocadia Gavrilescu

Aşa mai aude lumea de Graţiela Leocadia Gavrilescu

Cine credea că miniştrii freacă menta şi au fost plantaţi acolo doar pentru achitarea unor poliţe politice, se înşală amarnic. În realitate, iubiţii noştri conducători nu precupeţesc nici un efort pentru ridicarea României pe cele mai înalte culmi de civilizaţie şi progres, iar un rol hotărâtor în atingerea acestui deziderat de mândrie naţională îl are ilustrul ministru de renume mondial al Mediului, Apelor şi Pădurilor, distinsa Graţiela Leocadia Gavrilescu. Necăjită probabil că n-a auzit de ea nici propria-i familie, Leocadia a emis cu graţie un „ordin pentru aprobarea relocării unui cuib de barză (Ciconia Ciconia) de pe raza localităţii Schitu Goleşti”.

Vorbim cât se poate de serios. Ordinul de ministru pentru mutarea unui cuib de barză a fost publicat ieri în Monitorul Oficial, iar din lecturarea acestuia deducem c-a fost vorba de o operaţiune grandioasă, prin care s-au angrenat zeci de funcţionari ai statului. S-au emis rapoarte, s-au făcut studii academice, au fost consultaţi specialişti în mediu şi jurişti, toate acestea în mod oficial, guvernamental şi plătite din bani publici, pentru ca ministrul Leocadia să aprobe mutarea unui cuib de barză de pe un stâlp pe altul. Asistăm la o formă monstruoasă a birocraţiei absurde, dusă la extrem, pentru că nu e nimic în neregulă să ajuţi un animal, mai ales că barza este specie protejată, dar efectiv nu era nevoie de un întreg aparat guvernamental pentru mutarea unui cuib, în condiţiile în care există atâtea alte probleme de rezolvat pentru acest minister. Ordinul ministrului publicat în Monitorul Oficial invocă la motivare referatul de aprobare din 3 februarie 2015 al Direcţiei biodiversitate, care a ţinut seama de Avizul Academiei Române din 20 februarie 2015, luând în considerare prevederile din Procedura de stabilire a derogărilor de la măsurile de protecţien a speciilor de floră şi faună sălbatică, în temeiul prevederilor din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei şi faunei sălbatice, precum şi ale Hotărârii Guvernului privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor, asta ca să vedem că e treabă serioasă.

Pentru asta îi plătim: zeci de oameni din Academie şi Guvern se strofoacă să mute un cuib de pe un stâlp pe altul

Trecem peste faptul că la cât timp, efort şi bani au tocat cei din minister şi Academie, funcţionari locali de la Mediu, după eventual un telefon, mutau cuibul de vreo zece ori fără să mai aştepte hârtia cu aprobare de la Bucureşti, şi ajungem la textul ordinului: „Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor (geniala tanti Graţiela Leocadia Gavrilescu, reamintim, pentru că suntem siguri că nici acum încă nu-i vine să creadă unde a ajuns- n.red.) emite următorul ordin: Art. 1- Prin derogare de la prevederile art. 33 alin. (1) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 57/2007 privind regimlu ariilor protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei şi faunei sălbatice, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 49/2011, cu modificările şi completările ulterioare, se aprobă relocarea unui cuib de barză (Ciconia ciconia) de pe raza localităţii Schitu Goleşti, la 600 de metri vest pe un alt stâlp de electricitate. Art. 2- Relocarea cuibului de barză prevăzut la art. 1 se va face cu personal tehnic de specialitate. Art. 3- Derogarea se stabileşte de la data intrării în vigoare a prezentului ordin până la 15 martie 2015. Art. 4- (1) În termen de 30 de zile de la data relocării beneficiarul are obligaţia să transmită agenţiei judeţene pentru protecţia mediului de pe raza administrativ teritorială unde s-a desfăşurat acţiunea de relocare un raport asupra acţiunii derulate în baza derogării obţinute. (2) Modelul raportului asupra acţiunii derulate în baza derogării obţinute este prevăzut în anexa care face parte integrantă din prezentul ordin. (3) Agenţia judeţeană pentru protecţia mediului transmite Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului, în maximum 45 de zile de la data aplicării derogării, un raport referitor la rezultatele acesteia în baza datelor obţinute prevăzute la alin. (1). Art. 5- Controlul aplicării derogării se exercită de către personalul împuternicit din cadrul subunităţilor teritoriale de specialitate ale autorităţii publice centrale care răspunde de protecţia mediului. Art. 6- Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I”. După care, este publicat în anexă şi formularul raportului care va trebui completat după mutarea cuibului de barză, pentru că cei de la minister fac totul cu cap şi multă minte. Aşteptăm acum concluziile corpului de control care va verifica la Schitu Goleşti operaţiunea „Bărzoiu’”, un alt raport al Academiei şi un nou ordin al ministresei Leocadia prin care să ceară mutarea înapoi a cuibului, pentru că era prea la vest şi-l trăgea curentul pe păsăroi.

Cristian ANTON

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218