Ea este doctorița de la Sf. Pantelimon care „Alegea cine trebuie să moară și cine să trăiască.”
Ea este doctorița de la Sf. Pantelimon care „Alegea cine trebuie să moară și cine să trăiască.”
Facebook Twitter Whatsapp Linkedin PinterestDeclaraţiile exclusive ale uneia dintre asistentele implicate în cazul morţilor suspecte de la Spitalul Sf. Pantelimon par că încep să facă lumină în acest caz.
Doctorița de la Sf. Pantelimon „Alegea cine trebuie să moară și cine să trăiască.”
Asistenta a povestit că unul dintre medicii care ar fi omorât pacienţii la ATI, dr. Maria Miron, s-ar fi „comportat ca Dumnezeu, adică alegea cine merită să trăiască şi cine trebuie să moară”.
În general proceda în acest sens în cazul pacienților care aveau multe zile pe secția ATI sau despre care aceasta aprecia că nu mai au șanse de supraviețuire. Martora a arătat că a avut situații când inculpata a venit pe unul din saloanele sale, a modificat rata de noradrenalină pe injectomat la 1 ml/h, apoi a plecat fără să o informeze despre modificare.
Când martora a sesizat modificarea, nefiind informată despre ea, a trecut valoarea înapoi cum era în foaia de observație. Inculpata a revenit pe aceeași tură și a întrebat-o de ce a rectificat valoarea injectomatului, iar apoi a setat din nou rata pe 1 ml/h, spunându-i să nu o mai modifice, iar în foaie să continue să treacă rata maximă de administrare, adică 20 ml/h.
Martorei i s-a întâmplat să găsească robinetul cu calea de noradrenalină închis, moment în care ieşea din nou pe hol și striga în gura mare „cine mi-a oprit robineții, că vă rup mâinile?”, dar nu îi răspundea nimeni.
Speriate de întreaga situaţie din spitalul în care lucrau, după ce prea mulţi pacienţi mureau la ATI, o altă asistentă s-a confesat unei colege, zicându-i: „Am spus adevărul!”, referindu-se la momentul audierii.
Reamintim faptul că Tribunalul București a dispus, joi, arestarea preventivă pentru 30 de zile a doctorițelor Mirela Păiuș și Maria Miron de la spitalul „Sfântul Pantelimon” . Anchetatorii susțin că cele două doctorițe au provocat moartea unui pacient în vârstă de 54 ani, internat în stare gravă la Secția ATI, prin scăderea dozei de nonadrenalină, fapt ce a condus la instalarea stopului cardio-respirator, urmat de decesul pacientului.
Printre altele, și medicul Bogdan Socea a demisionat din funcţia de manager al Spitalului precizând că anunţul vine ”în lumina solicitării domnului ministru al Sănătăţii, Alexandru Rafila, şi a primului ministru, precum şi a circumstanţelor recente”.
”În urma declaraţiilor domnului Ministru al Sănătăţii, Alexandru Rafila, doresc să adresez următoarele puncte de clarificare şi să exprim angajamentul nostru faţă de pacienţi şi de comunitatea pe care o deservim. Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a solicitat zilele trecute demisia mea şi a directorului medical. Această decizie vine pe fondul unor anchete în desfăşurare şi a unor evenimente recente care au afectat încrederea publicului în Spitalul Clinic de Urgenţă „Sfântul Pantelimon”. Recent, spitalul nostru a fost în centrul unui scandal major. Înţelegem pe deplin gravitatea situaţiei şi impactul negativ pe care acesta l-a avut asupra familiilor pacienţilor şi asupra încrederii comunităţii în sistemul de sănătate”, transmite medicul.
Ciolacu a vorbit, la Constanța, și despre situația de la Spitalul Pantelimon
„Sperăm să fie ultima astfel de situație. N-am crezut că se poate întâmpla așa ceva. Vorbim despre niște medici care trebuie să salveze vieți. Vorbim despre omor premeditat, un lucru foarte grav. Ce am văzut eu ca desfășurare a evenimentelor, anumite lucruri au fost sesizate mai demult, s-a făcut un control administrativ, apoi a fost un control al colegilor mei care au spus ca nu se întâmplă nimic.
Am văzut atitudinea ministrului care a cerut imediat demisia acelor medici. Sunt ferm convins ca încet încet vom afla tot adevărul. Românii așteaptă de la autorități să nu ia decizii emoționale. Pe mine mă interesează să iau deciziile corect și îndreptățite, în funcție de fapte. Trăim într-o lume în care ne dorim imediat vinovați. Câteodată vrem să acoperim cu alte lucruri, tâmpenii făcute de alții”, spune Ciolacu.
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Urmareste-ne pe Google News