REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.2° Constanța Mar., 23 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6708
11.2° Constanța Marți, 23 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6708
 

Echipajele Ambulanţei, blocate de persoane inconştiente: "Sunt la menstruaţie, daţi-mi un calmant!"

Echipajele Ambulanţei, blocate de persoane inconştiente: "Sunt la menstruaţie, daţi-mi un calmant!"

Replica API 11 septembrie 2013 | 00:00 195

Constănţenii sună la 112 pentru toate prostiile

Constănţenii sună la 112 pentru toate prostiile

Mă doare măseaua, m-am zgâriat, am dureri menstruale! Toate sunt afecţiuni taman bune pentru a da o fugă până la farmacie sau la medicul de specialitate. Însă, chiar dacă pare incredibil, dat fiind faptul că ne place să credem că evoluţia este de partea noastră, acestea încă mai reprezintă apeluri telefonice la Ambulanţă. Cadrele medicale sunt obligate să le dea curs, blocând astfel echipajele, iar cazurile grave pot avea de suferit. Dacă se recurge doar la sfaturi, pacienţii devin iritaţi şi insistă cu telefoanele până ce primesc fiola de algocalmin! Un fel de livrare la domiciliu, fără plată, am putea spune.

Chiar dacă sezonul estival a trecut, luând cu el şi avalanşa de solicitări ce pusese stăpânire pe Serviciul de Ambulanţă Judeţean (SAJ) Constanţa, din peisaj nu s-au evaporat şi persoanele care solicită ajutor pentru orice, fie şi o afecţiune măruntă, care ar putea fi rezolvată de medicul de familie sau de farmacia din colţul străzii. Potrivit directorului medical al SAJ Constanţa, dr. Ionuţ Cealera, 10% din apelurile telefonice zilnice reprezintă astfel de cazuri. Pe timpul verii, turiştii mai că-şi făcuseră un obicei din a pune cadrele medicale pe drumuri, aceştia cerând asistenţă medicală pentru o zgârietură sau pentru o tăietură în scoici. Cât despre constănţeni, nici ei nu s-au lăsat mai prejos, durerile de dinţi devenind una dintre problemele cu care se confruntă angajaţii Ambulanţei. În general, persoanele care sună la 112 şi reclamă o durere de măsea sunt cele ce locuiesc în cartierele mărginaşe ale Constanţei, acestea insistând pentru a primi un calmant. Însă, apogeul este atins de femeile care pun mâna pe telefon şi blochează linia telefonică, dar şi un echipaj medical, comunicând că se află la menstruaţie şi nu mai pot de durere. Dacă primeşc doar sfaturi, femeile insistă, cerând cu ardoare un calmant. "Ne confruntăm cu astfel de apeluri telefonice, nu putem spune nefondate, dar care ar putea fi rezolvate de către medicii de familie. Totul este ca urmare a unei culturi medicale scăzute şi a unei adresabilităţi reduse la medicul de familie. Primim solicitări pentru dureri de dinţi, pentru zgârieturi, tăieturi sau dureri menstruale. Nu numai că femeile recunosc pentru ce ne solicită, în cazul durerilor menstruale, dar insistă să mergem la domiciliul acestora pentru a le da un calmant sau pentru a le face ceva, orice", a declarat, pentru "Replica", dr. Ionuţ Cealera, directorul medical al SAJ. Din câte se pare, nu doar adolescentele recurg la aceste metode de "livrări la domiciliu" de medicamente, în aceeaşi situaţie regăsindu-se şi femeile mature. Însă, potrivit medicului Cealera, populaţia trebuie să înţeleagă că, printr-un astfel de apel telefonic, un alt caz, care chiar are nevoie de asistenţă medicală, ar putea avea de suferit. În momentul de faţă, staţia centrală a Ambulanţei a înregistrat 150 de solicitări, în 24 de ore, pe când, pe întreg judeţul, s-a ajuns la 300. Reamintim că din acestea, 10% reprezintă apelurile telefonice venite din partea persoanelor descrise mai sus.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218