REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.6° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
11.6° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

Ecografia glandei tiroide: când se recomandă și ce presupune

Ecografia glandei tiroide: când se recomandă și ce presupune

Replica API 19 septembrie 2020 | 00:00 1096

Ecografia glandei tiroide folosește ultrasunetele pentru a obține imagini în detaliu ale glandei pacientului, cu scopul evaluării acesteia. Această metodă de investigație este una complet nedureroasă, însă extrem de utilă pentru medici.

Medicul va recomandă ecografia glandei tiroide pacientului care suferă de hipotiroidism sau hipertiroidism, astfel încât să depisteze sau examineze formațiuni atipice precum nodulii, chisturile sau tumorile, scrie doc.ro.

Când se face ecografia glandei tiroide

Dacă analizele de sânge indică existența unor probleme la nivelul glandei tiroide ori dacă medicul examinează gâtul și observă mărirea dimensiunilor glandei tiroide, va cere pacientului să își facă o ecografie. Totodată, dacă pacientul a fost deja diagnosticat cu o afecțiune a glandei tiroide, ecografia poate fi necesară pentru monitorizarea evoluției bolii.

Și în cazul în care e necesară recoltarea de țesut de la nivelul glandei tiroide pentru realizarea unei biopsii, poate fi folosită ecografia.

În timpul ecografiei nu se folosesc radiații, ceea ce înseamnă că această metodă de diagnosticare nu implică niciun risc pentru pacient.

Iată situațiile în care pacientul trebuie să facă o ecografie a glandei tiroide:

Pentru a se observă dacă un nodul apărut în zona respectivă crește de la nivelul glandei tiroide ori mai degrabă dintr-o structura vecină

Pentru analizarea nodulilor tiroidieni, astfel încât să se stabilească dacă aceștia sunt de natură benignă sau malignă

Pentru realizarea unei biopsii

Pentru monitorizarea evoluției tiroidei (se observă dacă această și-a modificat dimensiunile, dacă au apărut formațiuni noi)

Pregătirea pacientului pentru ecografia glandei tiroide

Ecografia tiroidei nu necesită o pregătire specială. Se recomandă pacientului să își îndepărteze bijuteriile sau alte accesorii care îi blochează zona gâtului.

Apoi, pacientul este rugat să își dea bluza jos și să se întindă pe spate. Medicul poate recomandă injectarea unei substanțe de contrast pentru obținerea unor imagini mai relevante, însă procedura se poate face și fără aceste substanțe.

Sub gâtul pacientului se va poziționa o pernă, astfel încât zona respectivă să fie mai expusă.

Cum se realizează ecografia glandei tiroide, pas cu pas

Cadrul medical care realizează ecografia va aplică pe gâtul pacientului un strat de gel translucid special, apoi va masă zona respectivă cu un dispozitiv denumit transductor, care va permite undelor să producă imagini în timp real din interiorul corpului tău.

Imaginile se vor vedea pe un ecran iar specialistul le poate evalua. Tehnicianul care realizează această procedura nu are voie să stabilească un diagnostic sau să explice ce vede, medicul fiind cel care are această misiune.

Această procedura nu durează mult (cel mult 30 de minute) și nu cauzează niciun fel de durere. De asemenea, nici după această procedura nu vei întâmpina nicio problema. Te poți întoarce la activitățile zilnice fără nicio problema după realizarea unei ecografii a glandei tiroide.

Tariful pentru o asemenea ecografie este de 50-100 RON, însă persoanele asigurate pot beneficia în unele situații de gratuitate pentru ecografia glandei tiroide.

Ce se întâmplă după ecografia glandei tiroide

În funcție de rezultate, medicul endocrinolog va stabili ce trebuie să facă mai departe pacientul. Concret, dacă ecografia nu scoate la iveală nicio problema, pacientul își poate urmă în continuare tratamentul pe care îl are deja prescris și poate stă liniștit. În această situație, probabil va mai fi necesară o altă ecografie în timpul examinării anuale.

Pe de altă parte, dacă ecografia tiroidei scoate la iveală anumite anomalii, medicul va avea nevoie de investigații suplimentare. O altă ecografie, poate una mai detaliată, sau chiar o biopsie, pot fi testele pe care medicul le va cere dacă ecografia scoate la iveală prezența unor formațiuni atipice.

Dacă se depistează un chist, o tumoare sau un nodul, medicul poate recomandă îndepărtarea chirurgicală a acestei excrescențe.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614