REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.4° Constanța Mar., 23 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6708
11.4° Constanța Marți, 23 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6708
 

Ecografia mamară: în ce constă și când se recomandă

Ecografia mamară: în ce constă și când se recomandă

Replica API 5 martie 2021 | 00:00 1103

Examinarea cu ultrasunete la sâni sau ecografia mamară este o tehnică de imagistică folosită în mod frecvent pentru a depista tumorile și alte anomalii ale sânilor.

Sursă foto: Shutterstock

Ecografia folosește unde sonore de înalta frecvența pentru a produce imagini detaliate ale interiorului sânilor. Spre deosebire de razele X (radiografie) și scanarea CT (sau computer tomografia), ecografia nu folosește radiații de niciun fel și este o metodă considerată sigură pentru femeile însărcinate și pentru mamele care alăptează la sân, scrie doc.ro.

De ce se efectuează ecografia mamară?

Medicul tău îți poate face o ecografie mamară dacă un nodul suspect este descoperit în unul dintre sănii tăi. O ecografie de acest gen îl ajută pe medicul tău să determine dacă nodulul este un chist plin cu lichid sau dacă este o tumoră canceroasă solidă (adică dacă este vorba de cancer mamar). De asemenea, ecografia mamară îi permite specialistului în imagistică să determine localizarea și dimensiunea acelui nodul.

Deși o ecografie mamară poate fi folosită pentru a evalua un nodul apărut la nivelul sânilor pacientei, această metodă nu poate fi folosită pentru a determina dacă acel nodul este sau nu canceros. Acest lucru poate fi stabilit doar dacă o mostră de țesut sau de lichid este prelevată din nodul și apoi testată într-un laborator. Pentru a obține o mostră de țesut sau de lichid, medicul tău poate să efectueze o altă procedura: biopsia.

Pe lângă faptul că ecografia mamară este folosită pentru a determina natură unei anomalii la nivelul sânilor, acest gen de ecografie mai poate fi efectuată la femeile care ar trebui să evite investigațiile care le supun radiațiilor, că de exemplu:

femeile sub 25 de ani

femeile care sunt însărcinate

femeile care alăptează

femeile care au implanturi mamare cu silicon.

Cum te pregătești pentru o ecografie mamară?

Ecografia mamară nu necesită niciun fel de pregătire specială. Este, totodată, important să eviți să aplici pudre, loțiuni sau alte produse cosmetice pe sănii tăi, înainte de o ecografie. Acestea pot afecta acuratețea testului.

Cum se efectuează ecografia mamară? În ce constă?

Înainte de ecografie, medicul îți va examina sănii. Îți va cere să te dezbraci de la brâu în sus și să te întinzi pe spate, pe un pat. Medicul va aplică un gel transparent pe sâni. Acest gel conductiv ajută undele sonore să treacă prin pielea ta. Medicul va mișcă apoi un dispozitiv numit transductor pe suprafață sânilor tăi.

Acest dispozitiv trimite și primește unde sonore de înalta frecvența, iar pe măsură ce undele sonore se "lovesc" de structurile interne ale sânilor tăi, transductorul înregistrează modificările acelor unde în ceea ce privește vibrația și direcția lor. Acest lucru creează o imagine în timp real a interiorului sânilor tăi pe un monitor al unui computer.

Dacă medicul găsește ceva ce îi trezește suspiciuni, va face mai multe fotografii ale acelei zone. O dată ce imaginile au fost făcute, respectiv înregistrate, medicul va curată gelul de pe sănii tăi și îți va spune că poți să te îmbraci.

Ce rezultate poți obține la o ecografie mamară?

Imaginile produse de o ecografie mamară sunt în alb și negru. Chisturile, tumorile și structurile care au crescut vor apărea că niște zone întunecate pe ecografie.

Un punct întunecat pe ecografia ta nu înseamnă că ai cancer la san. De fapt, cei mai mulți noduli de la san sunt benigni (necancerosi). Există mai multe afecțiuni care pot provoca noduli sau formațiuni benigne în interiorul sânilor, cum ar fi:

Un adenofibrom la san - este o tumoră benignă a țesutului mamar.

Sănii fibrochistici (sau boală fibrochistica mamară) - sunt acei sâni care sunt dureroși și se simt plini de noduli, din cauza modificărilor hormonale.

Un papilom intraductal - este o tumoră benignă mică în interiorul canalelor sau ductelor galactofore.

Necroză grasă - este țesutul gras mamar care este afectat, a murit sau este lezat, iar acest țesut provoacă nodulii.

Dacă în timpul auto-examinării sânilor ai observat o modificare a acestora, oricât de mică, mergi la medicul specialist, pentru un diagnostic corect.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218