REPLICA ONLINE CONSTANTA

21.4° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
21.4° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Ecosistemul Mării Negre, distrus de schimbările climatice. Ce propuneri salvatoare au specialiștii

Ecosistemul Mării Negre, distrus de schimbările climatice. Ce propuneri salvatoare au specialiștii

Replica API 10 martie 2018 | 21:44 317

Pe data de 6 martie, la Hotel Ibis Constanța a avut loc atelierul de discuții pe tema: Impactul schimbărilor climatice asupra ecosistemului Mării Negre, organizat în cadrul proiectului “Marine Knowledge Sharing Platform for Federating Responsible Research and Innovation Communities - MARINA”. La eveniment au participat 30 de reprezentanți ai instituțiilor de cercetare, instituțiilor publice, precum și reprezentanți ai mediului economic din Constanța, care au stabilit împreună un set de măsuri pentru salvarea ecosistemului Mării Negre, la nivel politic, social și economic. Rezultatele acestui atelier de discuții vor fi raportate către Comisia Europeană.

Cei 30 de participanți au fost organizați în grupuri de lucru, fiecare grup stabilind un set de propuneri și măsuri pentru salvarea ecosistemului Mării Negre, pe plan politic, social și economic. Apoi, fiecare reprezentant al grupului a notat fiecare propunere, cu note de la 1 la 10, pentru a stabili o ierarhie a măsurilor.

„Practic, măsurile care au primit punctajul cel mai mic au trecut primele în lista de propuneri, dintr-un raționament pur logic: în general, acestea sunt primele măsuri care trebuie implementate, fiind mai puțin costisitoare și mai la îndemână. Măsurile care au primit punctajul cel mai mare sunt măsurile cel mai greu de implementat, foarte complexe, care necesită schimbări majore. Toate măsurile propuse sunt interconectate și decurg una din cealaltă. Acesta este un sistem inovator de lucru, care ajută la o mai bună ierarhizare”, spune Mihaela Cândea Mirea, director executiv al ONG Mare Nostrum.

În urma discuțiilor, au fost propuse măsuri concrete pentru salvarea ecosistemului Mării Negre. Procesul a fost greu, solicitând la maxim participanții prezenți la eveniment.

Pe plan social, au fost identificate următoarele propuneri: crearea cadrului pentru valorificarea deșeurilor biodegradabile, din deșeurile menajere; programe aplicative, cu participarea populației de toate vârstele și a organizațiilor private (colectare selectivă, programe sau platforme online gen Citizen Watch, cu eventuale recompense); modificarea obiceiurilor de consum, în vederea reducerii cantității de deșeuri generate.

Pe plan politic, este nevoie de: restructurarea mecanismelor pentru aplicarea sancțiunilor; implicarea factorilor decizionali politici (primărie, consilii locale), în implementarea strategiilor naționale; aplicarea legislației privind protecția mediului în toate domeniile, mai ales privind zona costieră.

Pe plan economic, măsurile care trebuie luate sunt: promovarea unui turism ecologic și durabil; promovarea unor metode și tehnici de pescuit durabil, cu protejarea resurselor și acordarea unor stimulente sau compensații; retehnologizarea fabricilor, echipamentelor, cu reducerea emisiilor.

Rezultatele obținute în cadrul acestui atelier, împreună cu rezultatele altor ateliere organizate în cadrul proiectului MARINA, vor fi: disponibile pe platforma MARINA pentru toți cei interesați de aspecte legate de mediul marin și de cercetarea și inovarea responsabilă (RRI); prezentate și discutate la evenimentele naționale și internaționale ce abordează problemele mediului marin și cercetarea și inovarea responsabilă (RRI); modele ale unor viitoare activități/proiecte și a politicilor și cercetărilor viitoare; raportate către Comisia Europeană.

F.B.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
deci toate fetele astea freaca motanul si castiga bani,au si obosit pana au hotarat ca marea neagra nu trebuie sa mai fie neagra ci tratata cu inalbitor,ace sa fie ca rimeaza cu brice si cari
0
0
Cine a inventat termenul asta ,,atelier,,?Parca te-ai duce la atelierul de scularie sau cel mecanic sa dai la pila.Neostalinistii astia sint de groaza si cu terminologia lor bolsevica.
3
0

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367