REPLICA ONLINE CONSTANTA

15.7° Constanța Mar., 16 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6701
15.7° Constanța Marți, 16 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6701
 

Edificii din judeţul Constanţa, pe lista de reabilitare a CJC-ului

Edificii din judeţul Constanţa, pe lista de reabilitare a CJC-ului

Replica API 7 septembrie 2016 | 00:46 223

Consiliul Judeţean Constanţa îşi propune mai multe obiective privind restaurarea clădirilor impunătoare şi cu caracter istoric din municipiu, dar şi din judeţ. Astfel, la data de 20 septembrie a.c., va fi organizată o dezbatere publică privind consolidarea Mormântului Pictat Hypogeu aflat zona Zorile din municipiul Constanţa, Edificiului Roman cu Mozaic, Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa, Cetatea Carsium din Hârşova, dar şi Cetatea Histria.

Recent, CJC a obţinut certificatul de urbanism în ceea ce priveşte „restaurarea, reabilitarea şi punerea în valoare a Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie”, respectiv „consolidare, conservare, restaurare, protejare, amenajara şi punere în valoare Edificiu Roman cu Mozaic”. Documentele au o valabilitate de 24 de luni. Astfel că referitor la Muzeul de Istorie autoritatea locală îşi propune restaurarea faţadei şi a acoperişului, dotarea interioară corespunzătoare cu echipamente, instalaţii, siguranţă la foc.

Importantă este şi o dezvoltare a promovării a obiectivului pentru creşterea numărului de turişti, dar şi creşterea obiectelor de patrimoniu. Alarmant este faptul că în starea actuală, imobilul poate fi pus la pământ de un cutremur de intensitate medie. Şi Edificiul Roman cu Mozaic necesită numeroase îmbunătăţiri. Din păcate, actuala incintă se află într-un proces de degradare, afectate fiind inclusiv descoperirile. Din motive de securitate, accesul vizitatorilor a fost interzis la monument, având în vedere că fragmente din ziduri au început să se prăbuşească. Nici Mormântul Hypogeu nu a fost ocolit de trecerea timpului.

Astfel că, actualmente, acesta este protejat de o construcţie provizorie asupra căreia nu s-a intervenit la timp fapt ce a condus la deterorarea vizibilă a picturii interioare. Potrivit fişei de proiect, este necesară realizarea unei construcţii pe două niveluri (demisol, parter) proiectate pe tematica sitului, dar şi achiziţionarea şi dotarea obiectivului cu instalaţie de climatizare specifică pentru realizarea protecţiei monumentului.

Diana NEAŢĂ

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
33725484010
5/49
32319203522
joker
22391819369